Firma » Bankowość

Czy pieniądze w bankomatach są bezpieczne?

W języku potocznym zwykło się mówić „pewny jak w banku”. Co jednak ze środkami znajdującymi się w bankomatach? Czy one są we właściwy sposób chronione? Jakie są podstawowe zasady korzystania z kart debetowych, o których powinieneś pamiętać?

Większość z nas otrzymuje wynagrodzenie na wskazany pracodawcy rachunek bankowy. Chętnie i coraz więcej kupujemy przez internet. W sklepach nie zawsze płacimy gotówką – transakcję możemy sfinalizować kartą debetową, kredytową czy telefonem. Mimo wielu możliwości zaistniałych w związku z rozwojem technologii, wielu z nas nie wyobraża sobie, aby nie mieć w portfelu pieniędzy. Gotówkę wypłacamy zatem z bankomatów, a codzienne zabieganie sprawia, że nie zawsze jesteśmy czujni. Tymczasem pomysłowość oszustów w połączeniu z naszym roztargnieniem i nieostrożnością może sprawić, że nasze konto zostanie wyczyszczone z oszczędności. Jak temu zapobiec?

Nowoczesne pomysły na… zdobycie danych do kart płatniczych

Oszuści biegle orientują się w technologiach, czego dowodem są liczne doniesienia o wyłudzeniach danych kart płatniczych. W ostatnim czasie głośno było o tzw. skimmingu. Za pomocą specjalnego urządzenia skanującego (skimmer) instalowanego w bankomacie, oszuści otrzymują dostęp do numerów PIN wpisywanych przez konsumentów w czasie pobierania gotówki z bankomatu. Co ciekawe, osoby wyłudzające poufne dane nie zawsze wykorzystują je od razu, ale – aby utrudnić pracę organom ścigania – wypłacają gotówkę z bankomatów zlokalizowanych w najdalszych zakątkach świata.

Mimo wielu ostrzeżeń, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z czyhającego na nas niebezpieczeństwa. Czasem nawet je lekceważymy, bo nie dopuszczamy do siebie myśli, że to właśnie my moglibyśmy stać się ofiarami oszustwa. Tymczasem wystarczy podjęcie zaledwie kilku środków ostrożności, aby uchronić nasze dane – i tym samym pieniądze – przed osobami trzecimi.

Jak wypłacać pieniądze z bankomatu?

Choć wypłata gotówki z bankomatu to – jak się wydaje – czynność niezwykle prosta, to jednak nie każdy pamięta o podstawowych zasadach bezpieczeństwa. Przed włożeniem karty płatniczej i wpisaniem kodu PIN, powinniśmy dokładnie sprawdzić, czy na klawiaturze nie została zamontowana specjalna nakładka. Warto też upewnić się, czy osoby trzecie nie zainstalowały kamery, która mogłaby zarejestrować wykonywaną przez nas operację wypłaty gotówki.

Jeżeli chodzi o zasady bezpieczeństwa podczas wypłaty pieniędzy z bankomatu, to powinniśmy pamiętać nie tylko o tym, aby sprawdzić, jak prezentuje się urządzenie i przestrzeń wokół niego. Zwracajmy również uwagę na to, gdzie najczęściej wypłacamy pieniądze. Czy są to punkty zlokalizowane w centrum miasta, do których oszuści mieliby utrudniony dostęp? Jeżeli tak, to istnieje mniejsze prawdopodobieństwo montażu urządzeń pozwalających wyłudzić dane przez osoby nieuprawnione.

Abyś nie był mądry po szkodzie…

Złapanie oszustów to jedno, zaś odzyskanie skradzionych pieniędzy to drugie. Jeżeli chcesz zaoszczędzić sobie i swoim najbliższym niepotrzebnego stresu, wykaż się czujnością. Po pewnym czasie wykonywanie czynności, które pozwolą ci zminimalizować ryzyko niebezpieczeństwa, staje się nawykiem. A wówczas trudniej będzie cię pozbawić wynagrodzenia czy oszczędności całego życia.

Potrzebujesz więcej informacji na temat tego, jak możesz bronić się przed oszustami? Zajrzyj na stronę www.impelsecurity.pl, na której znajdziesz przydatne wskazówki, jak bezpiecznie wypłacać pieniądze z bankomatu. Edukując siebie, najbliższych i znajomych, zmniejszasz szanse oszustów na szybkie i bezprawne wzbogacenie się.

Impel