Dom » Budownictwo

Czy wiesz jakie zagrożenia niesie ze sobą wilgoć na płytkach?

Mżawki, roztopy czy gołoledź, które przychodzą wraz z wiosną sprawiają, że coraz częściej dochodzi do wypadków spowodowanych złym zabezpieczeniem mokrych i śliskich powierzchni.

Ryzyko poślizgnięcia jest szczególnie wysokie w przestrzeni publicznej, gdzie brak odpowiednich zabezpieczeń skutkuje poważnymi urazami. Jak zatem uniknąć niepotrzebnych problemów i antypoślizgowo zabezpieczyć powierzchnie?

Technika ZAPobiegawcza

Zgodnie z Ustawą o utrzymaniu czystości i porządku w gminach z dnia 13 września 1996 roku, za zabezpieczenie powierzchni na zewnątrz oraz wewnątrz nieruchomości odpowiada osoba lub organizacja nią władająca. W przypadku uszczerbku na zdrowiu w skutek poślizgnięcia poszkodowany może domagać się odszkodowania kierując swoje roszczenia do wyżej wymienionych podmiotów. Swoją skargę musi jednak odpowiednio udokumentować. Oprócz takich kwestii jak uszczerbek na zdrowiu, podstawą do domagania się odszkodowania jest udowodnienie zaniedbań wynikających ze złego zabezpieczenia powierzchni przez jej zarządcę. Konfrontacja na płaszczyźnie poszkodowany-odpowiedzialny nie należy do przyjemności i może trwać wiele lat. Dlatego warto zastanowić się nad odpowiednimi zabezpieczeniami zanim jeszcze dojdzie do wypadku, który ruszy machinę odszkodowawczą. Jedną z możliwości, która pozwala uniknąć zarówno urazów jak i roszczeń jest innowacyjna Technika Antypoślizgowa – najnowsza technologia Zabezpieczenia Antypoślizgowego Powierzchni (ZAP) oferowana przez firmę C.T. Service.

Dlaczego Zabezpieczenie Antypoślizgowe Powierzchni

Z usługi ZAP może skorzystać każdy zarządca nieruchomości, dla którego problemem jest śliska czy mokra powierzchnia. Technologia sprawdza się wszędzie tam, gdzie ludzie szczególnie narażeni są na poślizgnięcie – wejścia do budynku, schody, podłogi etc.  Metoda zabezpiecza niemal każdego rodzaju podłoże: płytki ceramiczne i kamienne, gres, marmur, granit, lastryko oraz inne powierzchnie, które zawierają krzemionkę. Wytrzymałość preparatów zabezpieczających pozwala na stosowanie technologii zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz budynków. ZAP gwarantuje wieloletni efekt antypoślizgowy – nawet do 10 lat. Wykonanie Zabezpieczenia Antypoślizgowego Powierzchni jest usługą, która nie wymaga dużo czasu. Tym samym nie dezorganizuje działalności danej placówki czy przedsiębiorstwa. Pozwala też na obniżenie kosztów, które są znacznie niższe w porównaniu z wymianą nawierzchni. Po wykonaniu usługi firma C.T. Service wystawia Certyfikat Antypoślizgowości.

O firmie

C.T. Service – polska firma dostarczająca urządzeń specjalistycznych, środków chemicznych  oraz narzędzi dla przemysłu lotniczego, wojskowego, motoryzacyjnego oraz rynku hotelarskiego. C.T. Service,  działając na rynku od przeszło 10 lat, prowadzi zaawansowane badania w dziedzinie krystalografii i technologii antypoślizgowych. Ich wynikiem jest innowacyjna, opatentowana technologia antypoślizgowa ZAP. Firma uzyskała certyfikaty ISO, IQNET, HACCP i PZH.

www.antyposlizgowa.com

BestBrands