Technologie » Internet

D-Link dostarczy sprzęt dla OPC

D-Link – jeden z największych na świecie producentów sprzętu sieciowego - został partnerem sprzętowym mającej wystartować w kwietniu br. Otwartej Platformy Cyfrowej (OPC). Umożliwi ona dużym dostawcom Internetu (ISP) bezinwestycyjne wprowadzenie do swojej oferty telefonii cyfrowej.

OPC - która jest wspólną inicjatywą operatora telekomunikacyjnego Crowley Data Poland, firmy technologicznej Datera SA, a także węzła ruchu międzyoperatorskiego PLIX Sp. z o.o. -  ma być pierwszym tak kompleksowym rozwiązaniem dla ISP, dzięki któremu w jednym miejscu otrzymają oni wszystko, co jest potrzebne do zaoferowania swoim użytkownikom telefonii cyfrowej.

Oferta OPC ma obejmować: transmisję głosu, platformę do zarządzania usługą, pomoc formalno-prawną niezbędną do stania się operatorem, a także sprzęt VoIP. Partnerem w tym ostatnim obszarze został D-Link Polska.

„D-Link Polska od dawna współpracuje z ISP w zakresie budowy sieci Metro-Ethernet. Dostarczamy przełączniki brzegowe oraz agregujące, które umożliwiają transmisję do klienta z prędkością do 100/1000 Mbps oraz świadczenie usług Triple Play. D-Link systematycznie poszerza swoją ofertę w zakresie rozwiązań VoIP, w drugim kwartale tego roku zaproponujemy także pierwsze urządzenie STB. Wszystkie te urządzenia - niezbędne do stworzenia infrastruktury do świadczenia usług operatorskich, a także urządzenia VoIP dla użytkowników końcowych  - zostaną udostępnione ISP zainteresowanym poszerzeniem swojej oferty o telefonię cyfrową" - mówi Michał Derdzikowski, szef polskiego biura D-Link.

Przedstawiciel D-Linka zapowiada również, że udostępniony sprzęt będzie prekonfigurowany bądź wręcz zbudowany dokładnie pod potrzeby ISP, którzy będą świadczyli swoje usługi w oparciu o OPC. Współpracujący z OPC dostawcy Internetu będą mogli także liczyć na atrakcyjną ofertę cenową, która będzie uwzględniała specjalne rabaty, specyfikę rynku i wolumen zakupów. D-Link do momentu uruchomienia platformy ma także wypracować korzystną ofertą wspomagającą finansowanie całej inwestycji. Oferta sprzętowa dla ISP współpracujących z OPC ma z czasem zostać poszerzona także o innych dostawców sprzętu VoIP.

Otwarta Platforma Cyfrowa będzie jedyną w Polsce platformą otwartą, która umożliwi świadczenie usług telefonii cyfrowej z gwarancją jakości (QoS). Jednocześnie OPC umożliwi także darmową wymianę ruchu VoIP pomiędzy wszystkimi ISP i operatorami tradycyjnymi oraz operatorami VoIP podłączonymi do platformy. Założeniem twórców OPC jest też zaoferowanie atrakcyjnych stawek za połączenia do sieci PSTN oraz budowa punktu interkonektowego do darmowej wymiany ruchu VoIP pomiędzy dowolnymi podmiotami. Wszystkie firmy podłączone do OPC będą mogły zaoferować swoim użytkownikom - tak indywidualnym, jak i biznesowym - wysokomarżowe usługi dodane.

Dodatkowe informacje o firmach:

D-Link jest jednym z największych światowych producentów sprzętu sieciowego. W 2002 roku firma otworzyła przedstawicielstwo w Polsce, którego zadaniem jest rozwój rynku, wsparcie dystrybutorów oraz użytkowników sprzętu oznaczonego logiem D-Link. Od 2005 roku polskie biuro jest również centrum operacyjnym D-Linka na rejon Europy Środkowo-Wschodniej. Więcej informacji o firmie DLink można znaleźć pod adresem: www.dlink.pl.

Crowley Data Poland Sp. z o.o. to dostawca kompleksowych rozwiązań telekomunikacyjnych dla biznesu. Firma Crowley należy do międzynarodowego konsorcjum The Crowley Group, specjalizującego się w inwestycjach w infrastrukturę opartą na najnowszych technologiach. Crowley oferuje swoim klientom usługi dostępu do sieci Internet, łącza transmisji danych oraz usługi głosowe. Więcej informacji o firmie jest dostępne pod adresem: http://www.crowley.pl.

Datera SA to firma technologiczna, która projektuje i wdraża zaawansowane rozwiązania telekomunikacyjne. Najważniejszym atutem firmy jest otwartość na najnowsze technologie, które rozwijane są na polskim gruncie przez najlepszych specjalistów ds. telekomunikacji i VoIP, stanowiących trzon Datera SA. W ofercie firmy znajdują się gotowe rozwiązania dla małych i średnich firm (serwer Datera Call-eX), a także rozwiązanie klasy operatorskiej (Datera Carrier-eX). Datera SA jest również twórcą platformy VoIP - FreecoNet, integrującej dostępne na rynku technologie telekomunikacyjne i oferującą usługę telefonii internetowej. Więcej informacji na temat Datery można znaleźć pod adresem: http://www.datera.pl.

PLIX Sp. z o.o. (Polish Internet eXchange) to jedyny w Polsce neutralny komercyjny węzeł wymiany ruchu IP. Dzięki PLIX, każdy z użytkowników sieci wpiętej do węzła może uzyskać dostęp do zasobów udostępnianych przez pozostałe sieci z pominięciem kosztownych łącz operatorskich. Przez PLIX'a przechodzi 30 proc. całościowego ruchu operatorów korzystających z węzła. Aktualnie w węźle działa ponad 150 aktywnych portów 1GE oraz 14 portów 10GE. PLIX obsługuje obecnie ruch rzędu 50 Gbps. Więcej informacji o firmie jest dostępne pod adresem: http://www.plix.pl.

ap