Motoryzacja » Transport

Dachser z certyfikatem na transport lekarstw na trzech kontynentach

Dachser, globalny operator logistyczny, uzyskał kolejny certyfikat CEIV Pharma od IATA – tym razem dla swojego oddziału Air & Sea Logistics w Atlancie.

Jest to już czwarta lokalizacja firmy, po Frankfurcie, a także Bombaju i Hajdarabadzie w Indiach, mająca rozszerzone uprawnienia do obsługi logistycznej klientów z sektora nauk przyrodniczych oraz opieki zdrowotnej.

Certyfikacja oddziału w Atlancie to kolejny kamień milowy w zakresie ekspansji działalności Dachser dla branży medycznej i farmacji. Pod koniec 2018 r. operator uzyskał certyfikat CEIV Pharma dla swojego europejskiego oddziału przy frankfurckim porcie lotniczym. Pół roku później, otrzymał także uprawnienia dla dwóch azjatyckich lokalizacji – w Bombaju i Hajdarabadzie.

„Nasze lokalizacje w Niemczech, Indiach i Stanach Zjednoczonych umożliwiają nam obsługę klientów w tzw. sektorze Life Science & Healthcare w kluczowych regionach na całym świecie”, mówi Timo Stroh, szef Global Air Freight w Dachser. „Certyfikat potwierdza, że spełniamy najwyższe standardy usług i jakości poprzez zapewnienie jednolitych procesów oraz spójną sieć. W efekcie nasi klienci korzystają z bezpiecznych, zgodnych i wydajnych usług transportu lotniczego” – dodaje.

Więcej niż międzynarodowe standardy

Certyfikat IATA, jako standard branżowy, oznacza spełnianie szczególnych wymagań nadawców produktów farmaceutycznych. Uzyskanie certyfikatu CEIV Pharma potwierdza, że obsługa farmaceutyków przez Dachser spełnia, a nawet przewyższa międzynarodowe wymogi, wynikające m.in. z Dobrej Praktyki Dystrybucyjnej (GDP) Unii Europejskiej i Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), standardów Farmakopei Amerykańskiej (USP) czy przepisów dotyczących kontroli temperatury IATA. Proces certyfikacji obejmował szkolenia wewnętrzne i zewnętrzne, przegląd procedur obsługi przesyłek w temperaturze kontrolowanej w kontekście nauk przyrodniczych i opieki zdrowotnej oraz szczegółową ocenę tych złożonych procesów przez dwóch niezależnych audytorów.

PractumConsulting