Gospodarka » Żywność
Danie na "piątkę z plusem"
Zobacz więcej zdjęć » |
Pomysłów na proste dania, nie obciążających studenckiego budżetu można szukać nie tylko na rodzimym gruncie. Idealną propozycją by tuż przed egzaminem a w środku kalendarzowej zimy rozgrzać podniebienie jest turecki kebab. Kuchnia turecka cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza wśród studentów. Zdarza się, że młodzi ludzie stoją w długich kolejkach, aby zaspokoić głód ulubionym daniem, nieprzekraczającym 10 złotych.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Z lekcji historii
Legenda głosi, że kebab znany był już ludom wędrownym, dla których marynowane i następnie opiekane mięso stanowiło główną formę pożywienia. Nazwa shish kebab nie znaczy więcej niż „rożen" i „pieczone mięso". W Polsce danie kuchni tureckiej z postaci baraniny, mięsa cielęcego lub drobiowego, skrawanego z pionowego rożna z surówką i owczym serem ewaluowało w danie typu fast food, podawane w picie lub bułce z surówką warzywną oraz różnymi sosami - łagodnym lub ostrym.
Kulinarna ściąga
Sprawdzonym przepisem na efektywną oraz przyjemną naukę jest towarzystwo ulubionej potrawy. Zapewne każdy z nas zna kebab - nie każdy potrawie serwowanej niemal na każdym rogu ulicy wierzy. Dlatego może warto spróbować samemu przygotować specjał Bliskiego Wschodu? Z naszą kulinarną ściągą monotonne wkuwanie pójdzie w niepamięć. Przygotowanie dania domowym sposobem zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste.
Potrzebujemy:
- 1 pierś z kurczaka ( 2 połówki )
- 8 ogórków konserwowych średniej wielkości
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1/2 świeżej papryki czerwonej
- 1/2 świeżej papryki zielonej
- 1/4 sałaty lodowej
- oliwa z oliwek
- garść startego żółtego sera
- ząbek czosnku
- sól,
- pieprz,
- przyprawę do kebaba lub gyrosa
- Sos Kebab Łagodny i Ostry Develey
Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, obsypujemy obficie przyprawami, polewamy trochę oliwą, mieszamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Cebulę kroimy w piórka. Sałatę szatkujemy. ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paseczki. Cebulę, paprykę, ogórki i sałatę mieszamy z sosami Kebab Łagodny i Ostrym Develey - w proporcji wedle uznania. Pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podgrzane bułki przekrajamy na pół. Kieszonki faszerujemy serem, smażonym mięsem, oraz warzywami połączonymi z sosami. Nie ma wątpliwości, że tak przygotowany kebab zaspokoi apetyt niejednego studenta.
Nadesłał:
A.Wasowska
|
Komentarze (0)