Firma » Biznes

Dekpol mocno rozkręca sprzedaż mieszkań

Dekpol w 2016 r. sprzedał łącznie 537 mieszkań, co oznacza wzrost o blisko 40% względem poprzedniego roku. W wyniku finansowym za miniony rok rozpoznanych zostanie 176 lokali przekazanych klientom, w porównaniu do 150 mieszkań rozpoznanych w poprzednim roku.

Dekpol na podstawie umów deweloperskich oraz przedwstępnych w 2016 r. sprzedał łącznie 537 mieszkań. To o blisko 40% więcej niż w poprzednim roku kiedy zakontraktowano łącznie 391 lokali. Na koniec minionego roku w ofercie sprzedażowej spółki było 315 lokali. W Gdańsku Dekpol realizuje obecnie: nowoczesny kompleks mieszkalno–hotelowy Nowa Motława, Osiedle Młoda Morena, Osiedle Młoda Morena Park oraz Osiedle Zielone. W Gdyni realizowane jest Osiedle Na Fali, a w Tczewie Nowe Rokitki Park oraz Osiedle Nowe Rokitki.

„Segment deweloperski Dekpol dynamicznie się rozwija. Systematycznie notujemy wzrost liczby sprzedawanych mieszkań, które są dobrze dopasowane do oczekiwań klientów. W tym roku zakładamy wprowadzenie do oferty kilka nowych inwestycji. Będą to nowe projekty oraz kolejne etapy realizowanych osiedli mieszkaniowych” – powiedział Mariusz Tuchlin, Prezes Dekpol S.A.

Zarząd Dekpolu zakłada jednocześnie, że w wyniku finansowym za 2016 r. rozpoznanych zostanie 176 lokali, których własność została przeniesiona na klientów na podstawie zawartych umów notarialnych. Dla porównania w wyniku finansowym za poprzedni rok rozpoznanych zostało 150 mieszkań.

Zgodnie z założeniami Zarządu Dekpolu udział działalności deweloperskiej w przychodach ogółem Grupy Kapitałowej zwiększy się istotnie w 2017 roku. W głównej mierze wiązać się to będzie z zakończeniem realizowanych obecnie projektów deweloperskich, które rozpoznane zostaną w przychodach Grupy. Prognoza Zarządu zakłada, że w 2017 roku łączne przychody ze wszystkich obszarów prowadzonej działalności mogą wynieść 500 mln zł.

www.dekpol.pl