Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Dietetyczne barbecue - czyli jak grillować smacznie i zdrowo?
Zobacz więcej zdjęć » |
- Nie trzeba unikać imprez plenerowych, aby zdrowo się odżywiać. Wszystko to sztuka odpowiednich wyborów, a także przestrzegania ilości i regularności spożywanych w ciągu dnia posiłków - mówi Radosław Majewski, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej. - Produkty, których należy unikać to: skrzydełka kurczaka, boczek i wspomniana już wcześniej kiełbasa. Te produkty mają w sobie największą ilość tłuszczu. Przykładowo 100 gramów kiełbasy to aż 220 kilokalorii, a to naprawdę dużo.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jak więc grillować zdrowo? Należy wprowadzić kilka zasad, które sprawią, że dania serwowane podczas plenerowych imprez będą nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne. Po pierwsze należy zrezygnować z gotowych marynat i kupowania doprawionych mięs, ponieważ często zawierają one duże ilości soli, glutaminianu sodu i innych dodatków funkcjonalnych, które pod wpływem wysokiej temperatury nie są obojętne dla naszego zdrowia. Warto postawić na własne kompozycje ziół i przypraw. Plusem grillowania jest to, że do obróbki termicznej nie musimy dodawać tłuszczu. Jeśli dodatkowo do marynowania mięsa nie użyjemy oleju wówczas na grillu możemy przygotować smaczny, niskokaloryczny posiłek, który może być elementem prawidłowo zbilansowanej diety.
- Tłustą karkówkę, boczek warto zamienić na chude mięsa np. polędwiczkę wieprzową, drób, ryby i warzywa. Dania przygotowane na grillu warto „wypełniać" warzywami które zmniejszają gęstość kaloryczną potrawy. Doskonale sprawdza się tu szaszłyki z piersi kurczaka z cukinią, papryką i pieczarkami - mówi specjalista z CDS. - Należy pamiętać również o tym, że im więcej tłuszczu wytopi się na rozżarzony węgiel, tym więcej związków rakotwórczych wraz z dymem przedostaje się do grillowanej potrawy. Z tego właśnie względu nie zalecamy marynować mięs w marynatach na bazie oleju, a jeśli już to zrobimy, wówczas należy użyć tacki do grillowania.
Nie należy też mocno przypiekać mięsa ani warzyw, gdyż staja się one ciężkostrawne i pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych.
- Jako dietetyk odradzam także gotowe sosy na bazie majonezu, które znacznie podnoszą wartość kaloryczną potraw. Lepiej jest przygotować je samodzielnie wykorzystując do tego naturalny jogurt, czosnek i kompozycję ziół - podsumowuje Radosław Majewski.
Nadesłał:
publicum
|
Komentarze (12)
Witam! Aleksandra, naczynia Philipiak są wykonane ze stali chromowo-niklowej, która nie wchodzi w reakcję z żywnością.
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Z jakiego materiału wykonane są garnki Milano Classic?
Witam! Donka, zestaw naczyń (parowar) philipiak kupisz już od 9000 zł.
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Ja grilluje na patelni od philipiaka. Bez tłuszczu , zdrowo i smacznie. Warto było kupić.
Ile taki zestaw (parowar) philipiak kosztuje?
Witam! Soja, parowar marki Philipiak to zestaw naczyń, które postawione na sobie tworzą tzw. wieżę. Naczyń tych możesz używać tez pojedynczo. W zależności od wybranego zestawu naczyń jest ich 18-19 sztuk.
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
w multicookerze można zdrowo grillować. Mięsko soczyste w pełnym aromatem. Warzywa również palce lizać. Moim zdaniem takie grillowanie do zdrowych można zaliczyć.
Ten parowar to jedno urządzenie? Gdzie go można obejrzeć?
Ja do grilowania podchodzę ostrożnie i nawet warzywa które są zdrowe wolę ugotować na parze w specjalnym naczyniu Milano Classic. Mało kto grilując je same warzywa w związku z tym wybieram swoją opcję.
Ja grilluje wykorzystuje patelnię philipiaka . Tłuszczyk pięknie wytapia się. Warzywa czy mięso mają smak z rożna. Natomiast kuzynka kupiła multicooker jest opcja grillowania. Jestem ciekawa jaki smak będzie.
Ja też mam parowar co prawda nie tak markowy jak Philipiaka ale także staram się go używać dość regularnie bo jednak gotowanie naparze jest najzdrowsze. W sezonie grilla jednak nie odpuszczam tym bardziej że rybka i warzywa też się na ni pojawiają.
Warto się zdrowo odżywiać! Ja zakupiłam parowar Philipiaka i gotuję w nim na parze. Takie potrawy są bardzo smaczne, a co ważne zdrowe i pełne witamin.