Motoryzacja » Transport

DKV Card sposobem na opłaty drogowe w Słowenii

Karta paliwowo-serwisowa DKV umożliwia teraz rozliczanie opłat drogowych w Słowenii w każdej dostępnej formie. Działają tu dwa systemy pobierania myta: automatyczne, elektroniczne naliczanie opłat w systemie ABC oraz karty pre-paid DARS Transporter.

Słowenia wprowadziła niedawno zróżnicowany sposób pobierania opłat drogowych. Kierowcy samochodów osobowych mają obowiązek wykupienia winiet – w formie rocznej lub półrocznej. Natomiast przewoźnicy, dysponujący pojazdami o ciężarze od 3,5 t., mogą wybrać dwa sposoby rozliczania myta: zakupić urządzenie do automatycznego naliczania opłat w systemie ABC lub wpłacać środki na specjalną kartę DARS Transporter. Wszystkie wydatki z tym związane mogą być obecnie regulowane bezgotówkowo przy pomocy DKV Card.

Czym różnią się systemy opłat? System ABC funkcjonuje w Słowenii od 1995r. Opłata jest automatycznie pobierana przy przejeździe przez bramkę ze specjalnego urządzenia (ABC OBU) przymocowanego do szyby pojazdu. Nie wymaga zatem zatrzymania pojazdu. Przed wyruszeniem w trasę należy na nie wpłacić odpowiednią sumę pieniędzy. Jeśli przy przejeździe przez bramkę zabraknie środków na ABC OBU, można je uzupełnić przy specjalnym okienku. Do tej pory pieniądze można było wpłacać na konto urządzenia tylko w tradycyjny sposób – gotówką lub przelewem. Dzięki nowej usłudze DKV, możliwe jest uzupełnianie środków za pomocą DKV Card.

Karta DARS Transporter pozwala na uiszczanie opłat drogowych przez przyłożenie jej
do specjalnego czytnika, bez użycia gotówki. Wymaga zatem zatrzymania pojazdu podczas mijania bramek. Należy ją wcześniej naładować odpowiednią kwotą.

Sumy wpłacone na konto ABC OBU lub DARS Transporter przy użyciu DKV Card są rozliczone w jednej fakturze, obok innych transakcji dokonanych na kartę. Dotyczy to także jednorazowego opłacenia przejazdu w bramkach autostrady czy też zakupu winiety. Takie rozwiązanie znacznie zwiększa wygodę rozliczeń i ułatwia pracę księgowości. Nowa usługa DKV to także udogodnienie dla kierowców, którzy nie muszą już wozić ze sobą gotówki na wypadek, gdyby skończyły im się środki na pokrycie opłat.

Szczegółowe informacje o aktualnych stawkach za przejazdy i metodach rozliczeń
w Słowenii znajdują się na stronie: www.dkv-euroservice.pl w zakładce „Opłaty drogowe” oraz na stronie www.dars.si.

Inne nowości w opłatach drogowych:

- Austria: od 1 stycznia 2010 r. Austria wprowadza zróżnicowane stawki opłat drogowych dla pojazdów o maksymalnym ciężarze powyżej 3,5 tony. Będą one zależeć od ich klasyfikacji EURO. Im bardziej ekologiczny pojazd, tym wyższy rabat otrzyma przy opłacaniu przejazdu autostradą.

- Litwa i Estonia: DKV umożliwia teraz fakturowanie netto (natychmiastowy zwrot podatku VAT w fakturze za paliwo) za towary i oraz usługi kupowane w tych krajach

- Hiszpania i Francja: UWAGA - na trasie działa zorganizowana grupa przestępcza, która dokonuje oszustw z użyciem kart paliwowych. Złodzieje włamują się do pojazdów, a następnie podmieniają ich karty paliwowe na takie, przy pomocy których dokonano wcześniej oszustw.

- Francja:

- od lata 2009 r. urządzenie DKV Box może być używane do automatycznego płacenia za przejazd obwodnicą Périphérique Nord

- 16 czerwca 2009 r. została otwarta autostrada A19, łącząca Artenay i Courtenay; zarówno DKV Box jak i karty DKV są akceptowane na tym odcinku

DKV Euro Service Polska Sp. z o.o.