Technologie » Internet

Dobierz olej LOTOS do samochodu

Spółka LOTOS Oil uruchomiła internetową wyszukiwarkę zamienników olejowych dla blisko 60 marek samochodowych.

Praktyczne narzędzie dla użytkowników samochodów osobowych i dostawczych, które działa od końca października br., pokazuje właściwe kierunki zastosowania ponad 50 rekomendowanych produktów z katalogu LOTOS Oil.

Właściwy dobór oleju silnikowego jest kluczową sprawą dla bezpiecznej i niezawodnej eksploatacji każdego samochodu. Nie tylko wpływa na jego bezawaryjną pracę, ale powoduje optymalny poziom zużycia paliwa i przedłuża żywotność silnika minimalizując jego zużycie. Aby uniknąć błędów przy doborze oleju spółka LOTOS Oil uruchomiła internetową wyszukiwarkę zamienników olejowych.

Wyszukiwarka pozwala na odszukanie naszych rekomendacji względem doboru środków smarowych dla blisko 60 marek samochodów osobowych i ponad 35 marek samochodów dostawczych, czyli łącznie dla blisko 6400 modeli samochodów jeżdżących aktualnie po drogach Polski i krajów Unii Europejskiej. W rzeczywistości produkty głównych linii - LOTOS Quazar i LOTOS Thermal Control - w pełni spełniają wymagania jakościowe względem olejów silnikowych tak dużego parku maszynowego - powiedział dr inż. Piotr Niemiec, specjalista w biurze rozwoju i serwisu olejowego w LOTOS Oil. - Firma śledzi na bieżąco zmiany następujące dynamicznie na rynku motoryzacyjnym i sukcesywnie wprowadza nowości produktowe. - podkreślił Piotr Niemiec.

W wyszukiwarce, oprócz olejów silnikowych marki LOTOS, rekomendowane są m. in. oleje przekładniowe i smary. Narzędzie dostępne jest w trzech wersjach językowych - polskiej, angielskiej, rosyjskiej na stronach internetowych:

Po wyborze marki i modelu samochodu ukaże się tabela z zalecanymi dla pojazdu produktami LOTOS Oil. Tabelę można wydrukować.

LOTOS Oil nie tylko oferuje najwyższej jakości oleje, ale rozwija także profesjonalny serwis informacyjny dla klientów. Działająca od końca października br. wyszukiwarka środków smarnych jest kolejnym elementem usprawniającym doradztwo na poziomie konsumenta. Nasz klient nie musi wiedzieć wszystkiego o olejach i ich stosowaniu. Jako ekspert rynku olejowego jesteśmy gotowi dzielić się z naszymi konsumentami pełną wiedzą o produkcie i jego zastosowaniu, doradzać dobór i stosowanie zamienników - powiedziała Katarzyna Janicka, szef biura strategii komunikacji LOTOS Oil.

LOTOS Oil wchodzi w skład grupy kapitałowej LOTOS. W ramach koncernu spółka zajmuje się produkcją i dystrybucją olejów smarnych, bazowych oraz przemysłowych, a także smarów. Od wielu lat firma jest niekwestionowanym liderem na rynku olejów silnikowych w Polsce. Sztandarowym produktem firmy jest rodzina olejów silnikowych LOTOS. Marka ta jest najbardziej znana marką na polskim rynku olejowym. Drugą marka olejową kierowaną do użytkowników profesjonalnych jest rodzina olejów TURDUS. W czerwcu do sprzedaży trafiła gama ultranowoczesnych syntetycznych olejów silnikowych LOTOS QUAZAR. Tym samym oferta spółki LOTOS Oil wzbogaciła się o zupełnie nową linię olejów premium. Posiada trzy wydziały olejowe w Czechowicach-Dziedzicach, Jaśle oraz Gdańsku. Produkty oferowane przez LOTOS Oil spełniają wymagania najsurowszych norm. Całość procesów produkcyjnych objęta jest Systemem Zarządzania Jakością, zgodnym z międzynarodową normą ISO 9001: 2000. LOTOS Oil jako pierwsza spółka grupy kapitałowej LOTOS otrzymała certyfikat systemu zarządzania jakością, zgodny z wymaganiami systemu AQAP 2110. Całość procesów produkcyjnych objęta jest normą ISO 9001: 2000. W 2008 roku spółka podpisała umowę o strategicznym partnerstwie z firmą LUBRIZOL, w dziedzinie technologii dodatków smarnych. LOTOS Oil jest członkiem Association Technique de L'Industrie Européene des Lubrifiants. stowarzyszenie to zrzesza najważniejszych producentów i sprzedawców olejów silnikowych w Europie.

ap