Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Doda i inne gwiazdy telewizyjnego show na celowniku Rzecznika Praw Obywatelskich

Rzecznik Praw Obywatelskich zwrócił się do prezesa TVP o wyjaśnienia w sprawie programu "Gwiazdy tańczą na lodzie". Podkreśla on, że niepokoją go "przejawy wulgaryzacji języka polskiego", a według docierających do niego informacji niestosownego języka mają właśnie używać bohaterowie tego programu.

"(...)W ostatnich dniach spotkałem się z wieloma krytycznymi uwagami, dotyczącymi programu rozrywkowego »Gwiazdy tańczą na lodzie«, emitowanego przez TVP2. Występujący w nim artyści i gwiazdy popkultury mają używać języka uważanego za niestosowny. Okoliczność ta, gdyby miała miejsce, byłaby tym bardziej bulwersująca, iż program ten skierowany jest m.in. do dzieci i młodzieży i jego celem jest popularyzowanie jazdy na lodzie wśród młodych ludzi" - napisał w liście do prezesa TVP Andrzeja Urbańskiego RPO Janusz Kochanowski.

Rzeczniczka TVP Aneta Wrona powiedziała PAP, że prezes TVP "zlecił wnikliwą i rzetelną analizę materiałów, o które prosił Rzecznik Praw Obywatelskich". "Po zapoznaniu się z tymi materiałami pan prezes odpowie na pismo Rzecznika" - dodała Wrona.

Rzecznik podkreślił, że z zaniepokojeniem obserwuje "wszelkie przejawy wulgaryzacji języka polskiego, który stanowi podstawowy element narodowej tożsamości i jest dobrem narodowej kultury". "Uważam, że zjawisko to stałoby się szczególnie niebezpieczne, gdyby dotknęło ono również programów nadawanych przez publiczną telewizję" - podkreślił RPO.

Janusz Kochanowski wskazuje, że zgodnie z ustawą o radiofonii i telewizji na Telewizji Polskiej ciąży szczególna odpowiedzialność. "Poprzez pełnienie powierzonej jej misji publicznej ma ona przyczyniać się do kulturalnego i intelektualnego rozwoju obywateli. Aby osiągnąć ten cel, sprawę o zasadniczym znaczeniu stanowi dbałość o wysoki poziom nadawanych programów" - oświadczył RPO.

Emitowane w TVP2 widowisko "Gwiazdy tańczą na lodzie" było w przeszłości krytykowane m.in. przez działającą w Telewizji Polskiej Komisję Etyki, która przyglądała się programowi w poprzedniej edycji. Jako "wulgarne" i "obsceniczne" oceniła wówczas zachowanie Doroty Rabczewskiej (Dody) - piosenkarki, a zarazem jurorki programu, która rozmawiając z ówczesnym uczestnikiem programu Przemysławem Saletą powiedziała: "Saleta ciągnij fleta". W odpowiedzi piosenkarka usłyszała: "Doda zrób mi loda".

Komisja stwierdziła wówczas m.in., że "pogoń za wskaźnikami oglądalności i za sensacją obliczoną na najmniej wybrednego odbiorcę musi napotykać na czytelne, nieprzekraczalne granice w telewizji publicznej, która powinna służyć za wzór dla mediów komercyjnych".

Neodruk - wizytówki,reklama