Dom » Ogrody

Domowe kompostowniki, czyli ekologiczny dom

Segregacja śmieci i wdrażana w świadomości ludzi potrzeba recyklingu jest już powszechnie znana w naszym kraju. Są już właściwe do tych czynności pojemniki na papier, szkło czy plastik, jednak wciąż pozostają resztki jedzenia. Problem ten rozwiązują domowe kompostowniki.

Osoby posiadające odrobinę wolnej przestrzeni czy większe gospodarstwo domowe wiedzą, jak łatwo stworzyć własny kompostownik, który w późniejszym czasie może posłużyć jak skuteczny nawóz pod uprawę roślin. Co jednak z osobami, które mieszkają w bloku?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


W sprzedaży pojawiają się domowe kompostowniki, dzięki którym podda się rozkładowi resztki owoców, obierek, wszelkiej maści pokarmów i ich pochodne, a nawet papier. Jednak by cieszyć się z dobrze wytworzonego kompostu, trzeba wiedzieć jak prawidłowo go wytworzyć.


Rób to z głową!


Odradza się wyłącznie dodawanie do kompostownika gotowanych, solonych i tłustych odpadków kuchennych, gdyż uniemożliwiają one prawidłową fermentację. Podobnie sprawa ma się odnośnie kompostowania resztek roślin, na których stosowano chemiczne środki ich ochrony.


Nie kompostuje się również materiałów nieorganicznych, czyli przykładowo plastiku, szkła czy metalu. Nim wszystko trafi w odpowiednie miejsce, należy zalać wszystkie składowe kompostu wodą i zapewnić dobry dostęp powietrza. Powinno się również mieszać zawartość kompostownika.


Rozwiązanie dla każdego domu


Domowe kompostowniki zazwyczaj mieszczą w sobie do kilkunastu litrów pojemności. Mają w standardzie automatyczną funkcję odparowywania, przez co nieprzyjemne zapachy kompostu są zniwelowane i nie ulatniają się poza pojemnik składowania. Funkcja ta też znacząco przyspiesza proces fermentacji, dzięki czemu resztki szybko przerabiane są na nawóz.


Często urządzenia takie są sprzedawane jako reduktory odpadów spożywczych, ale śmiało możemy je używać jako kompostowniki. Bardziej zaawansowane sprzęty radzą sobie z przetworzeniem na kompost odpadów w ciągu 3 godzin, rozbijając maksymalnie szybko zawartość na mniejsze cząsteczki. Po upływie wyżej wymienionego czasu zyskujemy nawóz, gotowy do użycia w ogrodzie, zaś pojemniki możemy spokojnie czyścić nawet w zmywarce.

Najdroższe domowe kompostowniki kosztują w granicach 500 dolarów. Jeśli szukasz dodatkowych informacji, na tej stronie uzyskasz ich więcej:



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Zubol

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »