Firma » Biznes

Dropshipping - pomysł na łatwy biznes dla każdego!

Szukasz dodatkowego zarobku? Myślisz o pracy bez wychodzenia z domu? O własnym biznesie? Mamy dla Ciebie nowoczesny sposób na zarabianie w Internecie. Nie musisz mieć dużo wolnego czasu, ani być żadnym ekspertem. Nie kosztuje to wiele. Nie wymaga rezygnacji z pracy i podejmowania ryzyka.

CO TO JEST DROPSHIPPING?

Dropshipping to model sprzedaży internetowej dla osób, które chcą otworzyć własny sklep internetowy. W uproszczeniu dropshipping polega na przeniesieniu procesu wysyłki towaru do klienta z e-sklepu na dostawcę -  hurtownię lub producenta. Sklep internetowy w dropshipping zatowarowuje się tylko wirtualnie, co jest możliwe m.in. dzięki nowoczesnym rozwiązaniom technologicznym. Eliminuje to potrzebę prowadzenia magazynu oraz zajmowania się realizacją zamówień. Jest to rozwiązanie niezwykle komfortowe. Bez dużych kosztów, bez dużego wysiłku, bez ryzyka pozostania z niesprzedanym towarem. Jeśli jesteś zainteresowany/a otworzeniem własnego sklepu w Internecie niewielkim kosztem i chcesz się dowiedzieć dlaczego warto postawić na dropshipping - przeczytaj dalszą część artykułu.

NA CZYM POLEGA DROPSHIPPING?

Sklep internetowy bez kupowania towaru

dropshipping

Po pierwsze - w dropshipping sklep internetowy zatowarowujemy w sposób wirtualny. Nie kupujemy więc na start  produktów, które chcemy sprzedawać. W dropshipping nie musisz mieć gigantycznego budżetu na start, bo nie wydajesz pieniędzy na towar. Brak inwestycji w produkty do e-sklepu niweluje ryzyko finansowe pozostania z niesprzedanym asortymentem.

W dropshippingu płacimy za pojedyncze zamówienia, dopiero w momencie sprzedania produktów w naszym e-sklepie. Daje to nam pewność zysku i duże poczucie bezpieczeństwa prowadzonej działalności. Zarabiamy na nałożonej przez nas marży.

Sklep internetowy bez magazynowania produktów

dropshipping

Po drugie - w dropshipping nie magazynujemy produktów, ponieważ znajdują się one w hurtowniach, z którymi współpracujemy. Brak własnego magazynu rozwiązuje problem obsługi magazynowej i ponoszenia kosztów z tym związanych. W dropshipping sprzedajesz gdziekolwiek jesteś

Decydując się na prowadzenie sklepu internetowego w tym modelu nie wynajmujesz magazynu, nie zajmujesz się jego logistyką, nie realizujesz - nie pakujesz ani nie wysyłasz zamówień. Taki biznes możesz prowadzić w pojedynkę z domu lub dowolnego miejsca, w którym zechcesz się znaleźć. Wystarczy dostęp do Internetu.

Sklep internetowy bez wysyłania produktów

dropshipping

Po trzecie - w dropshipping wysyłką towarów sprzedanych w sklepie internetowym zajmuje się hurtownia, lub producent, który wysyła towar ze swojego magazynu w naszym imieniu. Osoby, które zawodowo zajmują się sprzedażą przez Internet mają świadomość, jak uciążliwe bywa wysyłanie towaru do klienta.

Klient składa zamówienie w Twoim sklepie internetowym, a Ty przekazujesz je do dostawcy. Następnie hurtownia wysyła produkt bezpośrednio do klienta, co skutkuje krótszym czasem dostarczenia zamówionego przedmiotu. Jako właściciel sklepu internetowego nie zajmujesz się więc przygotowaniem produktów do wysyłki, pakowaniem, ani wysyłką towaru do klienta.

Jak zacząć sprzedawać w modelu dropshipping?

Po pierwsze nie musimy już otwierać własnej działalności gospodarczej, aby sprzedawać w sklepie internetowym! Dlaczego? Prawo w Polsce zmienia się na korzyść początkujących przedsiębiorców. Zgodnie z nowymi przepisami, które niebawem wejdą w życie, drobna działalność zarobkowa nie będzie wymagała rejestracji, o ile dochody z tej działalności nie przekroczą 1050 zł.

Po drugie dropshipping opiera się na integracji sklepu internetowego z hurtownią. Dzięki automatycznemu importowi danych z pliku hurtowni, e-sklep zyskuje dostęp do setek, a nawet tysięcy pozycji produktowych, którymi może swobodnie zarządzać w swoim e-sklepie, badając jednocześnie popyt rynkowy.

Integrację możemy przeprowadzić samodzielnie, co może okazać się wymagającym procesem, lub skorzystać z gotowych i prostych narzędzi dostarczanych przez wyspecjalizowane platformy wdrożeniowe. Korzystając z gotowej integracji możesz nawiązać współpracę z wieloma hurtowniami i dostawcami. Funkcja gotowej, automatycznej  integracji z wybranymi hurtowniami dostępna jest w www.RedCart.pl.

Podsumowując, warto jest wystartować ze sprzedażą w modelu dropshipping, zwłaszcza na początku działalności. Osoby zainteresowane poszerzeniem wiedzy na temat dropshippingu zapraszamy na grupę na Facebooku.

Dlaczego warto wybrać dropshipping?

- szybko startujesz z każdym e-biznesem
- mniej wydajesz na prowadzenie e-sklepu
- nie zamrażasz gotówki w towarze
- za towar płacisz, dopiero gdy już zarobisz