Firma » Finanse

Duże i łatwe pieniądze dla małej firmy

Poradnik dla właścicieli MŚP – na pytania odpowiada Paulina Starzyńska, Prezes Ostrowskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości.

Kto może otrzymać taką pożyczkę z unijnych pieniędzy?
Na początek wyjaśnijmy, że jest to  niskooprocentowana pożyczka, którą trzeba spłacić. A otrzymać ją może każdy mały i średni przedsiębiorca, który prowadzi swą działalność na terenie powiatu ostrowskiego i powiatów ościennych.  Można je przeznaczyć na wsparcie projektów inwestycyjnych i bieżącej działalności operacyjnej podmiotów gospodarczych. Przedsiębiorcy, których siedziba lub filie znajdują się poza wskazanym wyżej regionem, mogą ubiegać się o pomoc  ze strony Funduszu, o ile przedstawiony przez nie projekt, realizowany będzie tutaj.
Jak sprawdza się pożyczkobiorcę?
To standardowa procedura przy udzielaniu pożyczek, nie tak szczegółowa i rygorystyczna jak przy procedurach bankowych, ale też nie totalnie uproszczona, chodzi o to by łatwo było uzyskać wsparcie, ale też by zminimalizować ryzyko dla nas jako podmiotu udzielającego pożyczki.
Jakie podmioty korzystały dotąd z funduszu
Lepiej zapytać jakie nie korzystały, a tak poważnie dzięki pożyczkom mocno rozwinęła się jedna z ostrowskich restauracji, która wyposażyła kuchnię i rozbudowała bazę przyjmowania gości. Wśród beneficjentów jest też salon kosmetyczny i fabryka okien, dowodzi to że we wsparciu nie ma praktycznie żadnych ograniczeń
Jakie są pierwsze kroki dla potencjalnych beneficjentów?
Można zgłosić się osobiście do Ostrowskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości, można zadzwonić, albo sprawdzić wszystko na specjalnej stronie internetowej. Tam online można wypełnić formularz zgłoszeniowy.
Jakie są warunki przyznania takiej pożyczki?
Nasi specjaliści sprawdzą przede wszystkim czy przedsięwzięcie jest zgodne z formalnymi wymogami określonymi w regulaminie, czy nie wiąże się ze zbyt dużym ryzykiem, jak jest przygotowane, czy ma szansę na sukces, czy zabezpieczenia pożyczki są wystarczające. Zwracamy też uwagę na inne zobowiązania pożyczkobiorcy.
Po spełnieniu tych wymogów kwota pożyczki jest wypłacana beneficjentowi.
Właśnie, skąd dokładnie pochodzą pieniądze na wasze inicjatywy pożyczkowe?
To dwa źródła, pierwsze to inicjatywa Jeremie, czyli (ang. Joint European Resources for Micro-to-Medium Enterprises - Wspólne zasoby dla małych i średnich przedsiębiorstw) to  inicjatywa pozadotacyjnego wsparcia powołana dla małych i średnich przedsiębiorstw Komisję Europejską i Europejski Bank Inwestycyjny w 2007. JEREMIE to nowe myślenie o wparciu przedsiębiorstw, opartym nie na dotacjach ale na mechanizmie odnawialnym. Cyzli na kredytach, pożyczkach oraz poręczeniach dla firm a także innych instrumentach kapitałowych. Jej ideą jest ułatwienie dostępu do finansowania dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw poprzez oferowanie im dedykowanych instrumentów inżynierii finansowej.
Instrumenty inżynierii finansowej? Brzmi prawie jak mowa księgowych, również tych odpowiedzialnych za ostatni kryzys...
Ależ nie, owe instrumenty to nic innego jak najbardziej potrzebne na rynku i nieskomplikowane produkty finansowe: pożyczki, kredyty i poręczenia.  JEREMIE ma na celu przede wszystkim pomóc w kreowaniu aktywności gospodarczej mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, również tych znajdujących się w początkowej fazie działalności , czyli tak zwane modnie start-upy. Produkty te pojawiają się tam, gdzie dotychczasowe instytucje finansowe nie są w stanie finansować rozwoju przedsiębiorców  z sektora MŚP lub wymagają od nich spełnienia dodatkowych, często zaporowych warunków.
A poza Inicjatywą Jeremie?
Wciąż dysponujemy pieniędzmi z Ostrowskiego Funduszu Pożyczkowego. Fundusz przeznaczony jest również dla mikro i małych przedsiębiorstw. Ma wspierać regionalną aktywność gospodarczą. Pieniądze z funduszu są łatwiejsze do pozyskania od innych choćby bankowych kredytów, nie mówiąc już o pożyczkach z instytucji parabankowych.
Czy ta oferta skierowana jest wyłącznie dla firm z Ostrowa?
Nie, chcemy trafić i trafiamy z nią do firm na terenie powiatu ostrowskiego oraz powiatów ościennych: ostrzeszowskiego, kaliskiego, pleszewskiego, oraz powiatu krotoszyńskiego.
Celem Ostrowskiego Funduszu Pożyczkowego dla mikro i małych przedsiębiorstw jest wspomaganie rozwoju działalności gospodarczej i tworzenie nowych miejsc pracy przez udzielanie pomocy przy tworzeniu nowych oraz budowie i modernizacji już istniejących podmiotów gospodarczych.  Korzyści dla przedsiębiorców jakie niesie za sobą Fundusz Pożyczkowy, to przede wszystkim uproszczona procedura, ułatwiony dostęp do niedrogich źródeł finansowania, możliwość uzyskania pożyczki przy krótkim okresie prowadzenia dzielności gospodarczej oraz elastyczne formy zabezpieczenia spłaty pożyczki.
Kto dotąd skorzystał z takiej formy wsparcia?
Jest wiele takich firm, od znanych w regionie restauracji, aż po salony kosmetyczne czy małe firmy medialne. Z satysfakcją obserwujemy rozwój naszych beneficjentów , widzimy jak bardzo na korzyść zmieniają się ich firmy, jak rosną ich możliwości. Te pożyczki naprawdę zmieniają przedsiębiorstwa.

Ostrowskie Centrum Wspierania Przedsiębiorczości

• avatar
    ~Mr Titcomb Brown 2016-01-18 07:22:07

Witaj, odmówić znasz kredytu przez fałszywą Loan Company w internecie ?, Czy potrzebujesz Pilna Pożyczka na spłatę rachunków, Szukasz kredytu biznesowe lub osobiste pożyczki o niskim oprocentowaniu w wysokości 2%? kontakt poprzez nasz e-mail: Adres: (amigoloancompany1@yahoo.co.za) z następującymi informacjami:

Imię:
    Kraj: