Gospodarka » Opakowania

Dwa opakowania Tetra Pak z nagrodami WorldStar Award

Dwa opakowania firmy Tetra Pak zaprojektowane z myślą o ograniczaniu ich wpływu na środowisko naturalne, zdobyły w tym roku prestiżowe nagrody WorldStar Packaging Award 2015.

Tetra Top® z odrywaną górną częścią wykonaną z tworzywa oraz Tetra Prisma® Aseptic 1000, w której zastosowano bioplastik pochodzenia roślinnego, zostały wyróżnione w kategorii „Napoje" za swoje właściwości w zakresie mniejszego oddziaływania na środowisko. Dodatkowo Tetra Prisma® Aseptic 1000 otrzymała tytuł „Gold Sustainability Award" dla opakowania wyprodukowanego zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Opakowania Tetra Prisma® Aseptic 1000, w których użyto polietylen niskiej gęstości uzyskany z trzciny cukrowej oraz papier certyfikowany FSC®, a sprzedawana jest w nich marka firmy Coca-Cola „Del Valle Reserva", zostały nagrodzone za wykorzystanie w nich materiałów pochodzenia roślinnego. Udział surowców odnawialnych w opakowaniu wynosi około 78%.

„To już druga nagroda dla marki Del Valle Reserva dostępnej w kartonach Tetra Prisma® Aseptic 1000, w których zastosowano tworzywo pochodzenia roślinnego. Pierwszą nagrodę otrzymaliśmy od ABRE - Brazylijskiego Stowarzyszenia Opakowaniowego. Jest to najważniejsze wyróżnienie na brazylijskim rynku opakowań. Dzięki temu, że odpowiedzieliśmy na rosnące zapotrzebowanie konsumentów na ekologiczne opakowania oraz produkty, udało nam się zwiększyć udziały w tak konkurencyjnym segmencie rynku" - powiedział Rino Abbondi, wiceprezes Coca-Cola Brazil ds. technologii i logistyki.

Opakowanie Tetra Top® z odrywaną górną częścią zostało nagrodzone za to, że jest nie tylko funkcjonalne z punktu widzenia konsumenta, ale również sprzyja ochronie środowiska. Rozwiązanie to łączy w sobie wygodę butelki oraz nowoczesny wygląd z walorami opakowania kartonowego. Dzięki perforacjom w zewnętrznej warstwie papieru, z którego wykonano ten model opakowania Tetra Top®, konsumenci mogą z łatwością oddzielić kołnierz i nakrętkę z tworzywa od reszty opakowania, aby obydwie części trafiły do recyklingu osobno.

Badania przeprowadzone przez Tetra Pak w 2015 roku wskazują, że 80% konsumentów na świecie stara się możliwie jak najczęściej segregować odpady i przekazywać je do recyklingu. Z uwagi na rosnące zainteresowanie konsumentów recyklingiem, opakowanie Tetra Top® z odrywaną górną częścią pojawiło się już w Szwecji, Danii, Estonii, Finlandii, Japonii oraz we Włoszech, gdzie cieszy się dużym zainteresowaniem.

„Obserwujemy, że konsumenci chcą coraz więcej robić na rzecz środowiska i sięgają po marki, które oferują im ekologiczne rozwiązania" - powiedział Charles Brand, Executive Vice President Commercial Operations, Tetra Pak. „W związku z tym wraz z naszymi klientami tworzymy innowacyjne rozwiązania, które odpowiadają na nowe preferencje konsumentów. Jesteśmy dumni, że opakowania Tetra Top® z odrywaną górną częścią oraz Tetra Prisma® Aseptic 1000 zostały nagrodzone podczas tegorocznej edycji konkursu WorldStar"www.worldstar.org.

O FIRMIE TETRA PAK

Tetra Pak to światowy lider w zakresie przetwarzania i pakowania żywności. W ścisłej współpracy z naszymi klientami oraz dostawcami, dostarczamy bezpieczne, innowacyjne oraz przyjazne środowisku produkty, które każdego dnia zaspokajają potrzeby setek milionów ludzi w ponad 170 krajach na całym świecie. Firma zatrudnia 23 tysiące osób w swoich 80 oddziałach. Wierzymy w odpowiedzialne podejście do roli lidera branży oraz ideę zrównoważonego rozwoju w biznesie. Nasze motto „CHRONI TO, CO DOBRE" odzwierciedla dążenia Tetra Pak do tego, aby żywność była bezpieczna.

Tetra Pak zarejestrował oddział w Polsce 29 marca 1990 roku, jednak pierwsza linia opakowaniowa Tetra Pak ruszyła rok wcześniej w zakładach Hortex w Przysusze. W krótkim czasie Tetra Pak stał się liderem wśród dostawców kartonowych opakowań do płynnej żywności w Polsce i przyczynił się do rozwoju nowych segmentów rynku produktów spożywczych, takich jak mleko UHT czy soki owocowe. W Polsce działa obecnie ponad 100 linii pakujących dostarczonych przez Tetra Pak. Firma oferuje kompletne linie technologiczne do produkcji mleka, przetworów mlecznych, soków i napojów owocowych i warzywnych oraz przetworów owocowo-warzywnych. W Polsce firma zatrudnia około 100 pracowników.

Więcej informacji na temat Tetra Pak dostępnych jest na stronie www.tetrapak.pl

W celu uzyskania bliższych informacji prosimy o kontakt:

Tetra Pak sp. z o.o.

Hanna Abczyńska
specjalista ds. komunikacji

Tel.: +48 22 54 34 197

E-mail: hanna.abczynska@tetrapak.com

Questia sp. z o.o. sp.k.

Anna Hadrych

Tel.: +48 22 623 07 00