Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Dwa problemy? Tylko jedno rozwiązanie!

Ból, pieczenie w okolicach intymnych, częste parcie na pęcherz. Wciąż to odczuwasz? Prawdopodobnie cierpisz na zakażenie dolnych dróg moczowych! Jak poradzić sobie z tym nawracającym i powszechnym zwłaszcza u kobiet schorzeniem?

50-60% kobiet  przechodzi przynajmniej raz w życiu epizod ZUM![1] Zakażenie układu moczowego, ze względu na różnicę w budowie ciała – głównie różnicy w długości cewki moczowej - dotyczy znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Jest ono następstwem obecności drobnoustrojów Escherichia coli w odcinku dróg moczowych, które poprzez wytwarzane przez siebie toksyny zaburzają jego prace. Jeśli odczuwasz ból, częste parcie na pęcherz czy pieczenie w okolicach intymnych, to możesz cierpieć na zakażenie dolnych dróg moczowych.

Jak radzić sobie z tym nawracającym i powszechnym problemem, jeśli już się pojawi? W przypadku stwierdzenia ZUM należy zastosować odpowiednie leczenie farmakologiczne. Pamiętaj jednak, że to Ty odpowiadasz za swój stan zdrowia i przebieg leczenia. Podczas wywiadu lekarskiego lub rozmowy z farmaceutą musisz udzielić rzetelnych informacji dotyczących np. Twoich alergii na składniki zawarte w lekach, tak aby możliwe było odpowiednie zaplanowanie dla Ciebie bezpiecznego i skutecznego leczenia.

Według statystyk aż 70% populacji świata[2] i aż 20% do 37% dorosłych [3] nie toleruje laktozy. Czy należysz do tej grupy? Jeśli po zażyciu produktów zawierających laktozę odczuwasz dyskomfort w postaci wzdęć, biegunek, nadmiernego wytwarzania gazów jelitowych, nudności a nawet wymiotów ten problem może dotyczyć właśnie Ciebie. Dlatego tak bardzo istotne jest, aby  podczas wizyty u lekarza lub przy zakupie leku w aptece mieć tego świadomość, gdyż laktoza znajduje się w wielu lekach o czym często nie wiemy.

Jedną z najskuteczniejszych substancji w leczeniu niepowikłanych zakażeń dolnych dróg moczowych, w tym nawracających zakażeń układu moczowego u kobiet, jest furagina. Leczenie trwa zwykle 7–10 dni, lecz gdy zachodzi konieczność, możemy powtórzyć leczenie po upływie 10–15 dni. Choć na rynku znajduje się parę produktów dostępnych bez recepty zawierających furaginę, która zwalcza nie tylko objawy, ale również przyczyny ZUM, to tylko jeden z nich nie zawiera w swym składzie laktozy.

Urofuraginum - jako jedyny lek OTC z furaginą nie zawiera laktozy, a jego działanie znane jest milionom Polek od lat. Jest to najczęściej kupowany lek bez recepty w Polsce[4], wskazany do stosowania w przypadku zakażeń układu moczowego. Nie zawiera laktozy i nie tylko łagodzi objawy choroby, ale również ją zwalcza.

Dlatego tak ważne jest, abyśmy my pacjenci brali aktywnie udział w planowaniu naszego leczenia i świadomie podchodzili do walki z dolegliwościami. Warto być świadomym pacjentem!

uroFuraginum (Furaginum). Skład: 1 tabletka zawiera 50 mg furaginy (Furaginum), substancja pomocnicza: 13,75 mg sacharozy.

Wskazania: Zakażenie dolnych dróg moczowych.

Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na pochodne nitrofuranu lub którąkolwiek substancję pomocniczą, I trymestr ciąży, w okresie donoszonej ciąży (od 38 tygodnia) i porodu, ze względu na ryzyko niedokrwistości hemolitycznej u noworodka, dzieci w wieku do 3 miesięcy,  niewydolność nerek z klirensem kreatyniny poniżej 60 ml/min lub podwyższone stężenie kreatyniny w surowicy, rozpoznana polineuropatia, np. cukrzycowa, niedobór dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej.

Podmiot odpowiedzialny: Adamed Consumer Healthcare S.A., Pieńków 149, 05-152 Czosnów.

Opakowanie zawiera 30 tabletek.
Sugerowana cena detaliczna:
14,75

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.  URO/019/10/14

[1] Zakażenia układu moczowego. Od infekcji do dializoterapii., lek. med. Robert Małecki w: Medycyna i Pasje, luty 2009.

[2] P. Eadala, J.P. Waud, S.B. Matthews, J.T. Green, A.K. Campbell, Quantifying the 'Hidden' Lactose in Drugs Used for the Treatment of Gastrointestinal Conditions. 2009, Aliment Pharmacol Ther. 2009; 29(6): 677-687.

[3] A. Cichocka, Dieta dla osób dorosłych z nietolerancja laktozy, w: Medycyna Praktyczna -> Diety -> Diety w chorobach, wersja on-line; aktualizacja na dzien: 26.09.2014 r.

[4] Wg danych PharmaExpert MAT 07.2014 r.

Best Image PR