Technologie » Komputery

Dwie firmy inżynieryjno-budowlane: Energoterm i PBDiM wymieniają system ERP na MS Dynamics NAV w ramach programu Microsoft Dynamics MOVE

Toruńska firma Energoterm (www.energoterm.pl), budująca i modernizująca drogi, sieci cieplne, wodociągowe i kanalizacyjne oraz Przedsiębiorstwo Budowy Dróg i Mostów (PBDiM) ze Świecia (www.pbdim-swiecie.pl), są kolejnymi firmami, które w ramach programu Microsoft Dynamics MOVE dokonały migracji z używanego od lat systemu Dynamics GP na system Dynamics NAV.

Migracji systemów dokonali specjaliści z Solemis Group SA, lider programu Microsoft Dynamics MOVE i wieloletni partner Microsoft i ekspert w dziedzinie zarządzania procesami i efektywnością przedsiębiorstw.

Obydwie firmy od kilku lat z powodzeniem wykorzystywały system klasy ERP - Microsoft Dynamics GP. Decyzję o migracji na nowoczesny i o większych możliwościach funkcjonalnego rozwoju wraz z rosnącymi potrzebami klientów - system Microsoft Dynamics NAV, obydwie firmy podjęły gdy pojawiła się bardzo korzystna możliwość skorzystania z programu Microsoft  Dynamics MOVE.

Po migracji na Microsoft Dynamics NAV, w obydwu firmach wykorzystywane są takie same moduły: finanse i księgowość, środki trwałe, sprzedaż i logistyka, zakupy i magazyn oczywiście z możliwością wykorzystania wszystkich pozostałych modułów  dostępnych w systemie. Energoterm ma licencje na 14 jednoczesnych użytkowników, a PBDiM na 15 użytkowników.

Specjalnie na potrzeby Projektu MOVE firma Solemis przygotowała zestaw narzędzi i środków ułatwiających i przyspieszających migrację, co daje Klientom wymierne korzyści.

Jedną z nich jest migracja otwartych transakcji, co oznacza, że firmy decydujące się na udział w projekcie, mogą wymienić system w dowolnym momencie, nie czekając na koniec roku finansowego.Geneza projektu Microsoft Dynamics MOVE

Firma Microsoft, producent systemu Dynamics GP, już kilka lat temu zdecydowała o zakończeniu rozwoju i wsparcia dla polskiej wersji Microsoft Dynamics GP z początkiem 2011 roku. System Microsoft Dynamics GP nie jest już oferowany w Polsce od 2006 r. Dla zapewnienia bezpieczeństwa i ciągłości działania biznesu Klientów obecnie korzystających z systemu Dynamics GP, Microsoft przygotował specjalną ofertę migracyjną - projekt Microsoft Dynamics MOVE. Gwarantuje on dalszy rozwój i wsparcie ze strony producenta oraz partnerów. Obecni Klienci Dynamics GP mają możliwość migracji z Dynamics GP do systemu Dynamics NAV (dawniej Navision) lub Dynamics AX (dawniej Axapta), na wyjątkowo korzystnych warunkach i w dowolnie wybranym przez siebie momencie.

W ramach projektu MOVE, Klienci korzystają z programu dofinansowania migracji oraz darmowej wymiany licencji, oferowanych przez Microsoft. Zadanie realizacji migracji obecnych użytkowników Dynamics GP na systemy Dynamics NAV lub Dynamics AX w ramach programu MOVE, firma Microsoft powierzyła zespołowi firm partnerskich, którzy prowadząc projekt u Klienta, oferują m.in. opiekę powdrożeniową i opcje rozwoju systemu po migracji.

Liderem projektu MOVE została gdyńska firma Solemis Group, wieloletni partner Microsoft i ekspert w dziedzinie zarządzania procesami i efektywnością przedsiębiorstw. Solemis dostarcza Klientom wiedzę, narzędzia i środki niezbędne do przeprowadzenia migracji. Wieloletnie doświadczenie Partnerów projektu MOVE na rynku IT i wiedza zdobyta przy ponad 200 wdrożeniach Dynamics GP w Polsce, gwarantuje najwyższą jakość usługi migracyjnej.

„Projekt migracji użytkowników systemu Dynamics GP to trudne przedsięwzięcie, w którym kluczem do powodzenia są kompetentni partnerzy dysponujący dużą wiedzą i doświadczeniem, Microsoft proponował klientom atrakcyjne warunki migracji licencji jednak dopiero w ramach projektu Dynamics MOVE Klienci otrzymali jeszcze większą wartość. Firma Solemis Group została liderem projektu i dziś, dzięki doświadczeniu i wiedzy zrealizowała kilka udanych migracji z Dynamics GP do Dynamics NAV." - mówi Mariusz Wołodźko dyrektor działu rozwiązań biznesowych Microsoft Dynamics, w polskim oddziale firmy Microsoft.ENERGOTERM www.energoterm.pl

Przedsiębiorstwo Specjalistyczne ENERGOTERM Sp. z o.o.  jest prywatną firmą  branży inżynieryjnej z siedzibą główną w Toruniu. Firma zajmuje się kompleksową - od koncepcji, poprzez projekt i jego realizację, aż po odbiór końcowy oraz uruchomienie -
realizacją przedsięwzięć z zakresu energetyki cieplnej, szeroko pojętych systemów wodociągów i kanalizacji oraz związanych z modernizacją i budową dróg.

Firma należy do krajowej czołówki firm specjalizujących się w budowie preizolowanych sieci ciepłowniczych.

PBDiM www.pbdim-swiecie.pl

Przedsiębiorstwo Budowy Dróg i Mostów Sp. z o.o. z siedzibą w Świeciu  jest firmą o wieloletniej tradycji, a w obecnej formie prawnej istnieje od 1999 roku. Firma świadczy kompleksowe usługi w zakresie budowy i remontów dróg oraz produkuje masy bitumiczne i mieszanki betonowe. Firma ma własne laboratorium wykonujące badania w zakresie robót ziemnych, bitumicznych i betonowych. Stałe zatrudnienie to 150 doświadczonych pracowników, w sezonie nawet 180. Jednostki wykonawcze znajdują się w Kozłowie, Nowych Marzach a wkrótce również w Grudziądzu.

Stałymi odbiorcami usług firmy są  m. in.: Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad w Bydgoszczy, Gmina Miasto Grudziądz, Starostwo Powiatowe Świecie, Zarząd Dróg Wojewódzkich w Bydgoszczy.

W roku 2007, tak jak w roku 2006 firma uzyskała  tytuł i certyfikat „Przedsiębiorstwo Fair Play". Potwierdza on rzetelność i dbałość o właściwe relacje we wszystkich sprawdzanych przez kapitułę dziedzinach, takich jak: przyjazne warunki pracy, dbałość o środowisko, terminowe wywiązywanie się ze zobowiązań, jakość produktów i usług itp.Grupa Kapitałowa Solemis Group SA www.solemis.com

Solemis Group S.A. jest wiodącym dostawcą zaawansowanych rozwiązań biznesowych obecnym w Polsce od 1986 roku.

Ofertę firmy stanowią specjalistyczne produkty uzupełniające istotne luki w klasycznych systemach  ERP/CRM. Aktualnie w ofercie firmy znajdują się dwa światowej klasy produkty należące do tej klasy rozwiązań: PROPHIX i TARGIT. Kanadyjski system PROPHIX jest aplikacją  finansową używaną przez tysiące osób na całym świecie do budżetowania, prognozowania, raportowania i analiz. Duńskie oprogramowanie TARGIT to rozwiązanie z obszaru Business Intelligence umożliwiające decydentom na wszystkich szczeblach zarządzania wielowymiarową analizę danych i uzyskanie natychmiast całościowego obrazu sytuacji w firmie.

Od 2005 roku Solemis Group S.A. jest jedynym przedstawicielem w Polsce producentów systemów PROPHIX i TARGIT oraz twórcą polskich wersji tych systemów.

SOLEMIS Group jest również aktywnym popularyzatorem wiedzy na temat controllingu i budżetowania, współpracującym z wybitnymi ekspertami renomowanych szkół controllingu: Nord Controllingi ODiTK.

Solemis Group jako jedyna firma w Polsce świadczy outsourcing usług IT dla Microsoft w zakresie oprogramowania ERP - Microsoft Dynamics GP (Business Solutions Great Plains). W ofercie firmy znajdują się także rozszerzenia funkcjonalne do systemu Microsoft Dynamics GP (MBS Great Plains) oraz system finansowo-księgowy dla małych firm SM-BOSS.

Realizując konsekwentnie swoją misję: „Współpracować z Partnerami i Klientami w osiąganiu sukcesów"
Solemis Group SA planuje sukcesywnie wprowadzać na rynek nowe, coraz bardziej zaawansowane produkty, spełniające wysokie wymagania klientów, ze szczególnym uwzględnieniem bardzo wąskich, wysokospecjalizowanych rynków.

W skład grupy kapitałowej wchodzą trzy spółki: spółka dominująca Solemis Group S.A., wydzielona w 2006 roku spółka BossPlus sp. z o.o. będąca producentem oraz dystrybutorem systemów klasy ERP, oraz Solvena Management Systems sp. z o.o. zajmująca się wdrożeniami zaawanswanych aplikacji biznesowych.

Kontakt dla prasy:
Justyna Borkowska,  mailto:jborkowska@solemis.com
tel. (0-58) 661-22-22 w. 112
Solemis Group S.A.,
ul. Kłajpedzka 7F, 81-533 Gdynia

Obsługa Prasowa i PR:

INDALO Public Relations, ul. Grochowska 341 lok. 281 A, 03-822 Warszawa

Zbigniew Blewoński, tel. 22 698-70-78; mobile: (+48) 501-772-619, e-mail: zbigniew.blewonski@indalo.pl

Indalo PR