Dom » Nieruchomość

Dwupokojowe poszukiwane

Deweloperzy potwierdzają, że przebojem rynkowym są małe, dwupokojowe mieszkania. Ograniczenia w bankach sprawiły, że dla kupujących decydująca stała się cena lokalu.

Zmiana realiów rynkowych w 2008 roku zapoczątkowała trwający do dziś proces dostosowania oferty deweloperskiej do nowych wymagań klientów.

Już od 2009 roku w swoich nowych projektach inwestorzy koncentrują się na budowie mieszkań o niewielkiej powierzchni. Oferta rynku pierwotnego skierowana jest przede wszystkim do młodych ludzi, bo to właśnie osoby w wieku 26-35 lat są najczęściej nabywcami mieszkań. Będąc na starcie kariery zawodowej, nie mogą sobie pozwolić na duże wydatki i poszukują zwykle niedrogiego lokum.

Na rynku nowych mieszkań najbardziej gorącym towarem są lokale dwupokojowe o najmniejszych metrażach. - W rozpoczynanych teraz projektach proponowanych jest znacznie więcej małych, kompaktowych mieszkań niż kilka lat temu. W naszej inwestycji, którą realizujemy na warszawskiej Pradze zaprojektowaliśmy najwięcej mieszkań dwupokojowych. W ofercie Nowej Wileńskiej znaleźć można około dwudziestu niewielkich lokali z oddzielną sypialnią o powierzchni od 31 do 36 mkw., które są dziś najbardziej poszukiwane przez klientów – mówi Michał Wilczewski, reprezentujący firmę Budrem, która buduje kompleks mieszkaniowo-handlowy przy Alei Solidarności w Warszawie.

Wysyp dwupokojowych

W inwestycjach rozpoczynanych w I kw. bieżącego roku na głównych rynkach mieszkaniowych kraju (Warszawa, Kraków, Wrocław, Gdańsk, Poznań, Łódź, Katowice) można było kupić najwięcej lokali mieszkalnych z dwoma pokojami. Z raportu firmy Emmerson możemy się dowiedzieć, że odsetek takich mieszkań był zdecydowanie najwyższy we wszystkich analizowanych miastach z wyjątkiem Łodzi, w której oferowanych było więcej lokali trzypokojowych. Największą ilość nowych dwupokojowych mieszkań, które stanowiły prawie 60 proc. całej oferty, wystawili deweloperzy we Wrocławiu i Katowicach.

W Warszawie niemal co drugie mieszkanie wprowadzone do sprzedaży przez inwestorów w pierwszych trzech miesiącach tego roku to mieszkanie dwupokojowe. Podobnie z resztą jak w Krakowie, Gdańsku i Poznaniu. Mieszkania dwupokojowe, które przeważały w nowych projektach, wyparły z oferty kawalerki. Ich procentowy udział w nowej podaży w I kw. br. w Warszawie i Gdańsku obejmował tylko 4 proc. W Łodzi i Katowicach mieszkania jednopokojowe stanowiły odpowiednio 8 i 7 proc. W pozostałych analizowanych przez Emmerson miastach deweloperzy wprowadzili ich od stycznia do marca br. na rynek po kilkanaście procent.

Ceny z niewielkimi zmianami

Dzisiejsze kryteria wyboru kupujących fokusują się przede wszystkim na cenie mieszkania. Najbardziej poszukiwane są lokale, które zapewniają maksymalną użyteczność przy najniższej cenie całkowitej. W pojawiających się inwestycjach deweloperzy oferują mieszkania dopasowane do wymagań klientów, tak pod względem aranżacji wnętrz, funkcjonalności, jak i metrażu oraz liczby pokoi.

Z majowego raportu redNet Consulting wynika, że średnia stawka za metr kwadratowy mieszkań oferowanych przez deweloperów w największych polskich miastach od kwietnia do maja br. wzrosła o 1,7 proc. Zwyżka nie wynika jednak z podniesienia przez producentów mieszkań stawek wywoławczych, ale z wprowadzenia na rynek części droższych projektów. Poza pojawieniem się w sprzedaży nowych, tanich inwestycji w segmencie popularnym, rozpoczęto bowiem budowę również nieco droższych, zlokalizowanych bliżej centrów miast.
Stąd średnia cena wzrosła w Gdańsku (5848 zł/mkw.) i we Wrocławiu (6748 zł/mkw.) o ponad 3 proc., a w Warszawie (8393 zł/mkw.) i Łodzi 5261 (zł/mkw.) inwestorzy wystawili do sprzedaży mieszkania o ponad 1 proc. drożej za mkw.  W Krakowie (7047 zł/mkw.) i w Poznaniu (6478 zł/mkw.) przeciętna cena nie uległa zmianie.

Więcej informacji na: www.nowawilenska.pl

Nowa Wileńska