Motoryzacja » Transport

EBREX Polska operatorem logistycznym Forda w Polsce

EBREX Polska podpisał kontrakt na zarządzanie ogólnokrajowymi działaniami w zakresie magazynowania i dystrybucji części zamiennych marki Ford. Głównym centrum dystrybucyjnym firmy Ford w Polsce jest magazyn w Teresinie zlokalizowany na terenie ProLogis Park Teresin, gdzie Ebrex Polska wynajęła 10 700 mkw. powierzchni magazynowej. W transakcji najmu pośredniczyła firma AXI IMMO.

Kontrakt pomiędzy Ebrex Polska a Ford Polska obejmuje całkowitą obsługę logistyczną, od zarządzania zasobami magazynowymi po realizację i kompleksową obsługę zamówień dealerów Forda w Polsce. Dodatkowo będzie m.in. odpowiadać za stałe uzupełnianie stanów magazynowych ok. 16 000 części zamiennych i zamówienia z centralnego magazynu Forda w Kolonii.

Od 2006 r. Ebrex współpracuje z koncernem Ford w zakresie transportu międzynarodowego, magazynowania oraz dystrybucji. Na początku współpracy, w najtrudniejszym pierwszym okresie dostaw na rynek rosyjski, firmie w krótkim czasie udało się ograniczyć koszty i czas dostaw części zamiennych do centralnego magazynu w Tomilino pod Moskwą. Nowa umowa jest poszerzeniem zakresu usług świadczonych przez Ebrex, który obecnie zapewnia również usługi dystrybucji części Forda do ok. 65% rosyjskich dealerów.

„Umowa na kompleksową obsługę logistyczną dla firmy Ford jest dla nas ważnym wyróżnieniem i jednocześnie motywacją do dalszej pracy. Nasz przypadek pokazuje, że w dużych przetargach dla międzynarodowych przedsiębiorstw, szasnę mają również mniejsi operatorzy. Trudna, dynamicznie zmieniająca się sytuacja rynkowa wymaga elastycznego podejścia do potrzeb klienta przy zachowaniu najwyższych standardów. Sukcesywnie budujemy naszą pozycję rynkową stawiając na wyszkoloną kadrę i indywidualne podejście do klienta, dzięki czemu wygrywamy kolejne kontrakty – powiedział, Arvid Meijer Dyrektor Generalny Ebrex Polska.

„Na decyzję o powierzeniu Ebrex Polska usług logistycznych wpłynęła wygrana w przetargu i możliwość redukcji kosztów. Poza tym Ebrex w ramach dotychczasowej współpracy zapewniał nam doskonałą obsługę, szybko i elastycznie dostosowywał się do zmieniającej się sytuacji i dostarczał skuteczne rozwiązania. Nie bez znaczenia było również zaangażowanie kierownictwa firmy na każdym etapie dotychczasowej współpracy – powiedział Alfred Eckl, Menadżer Łańcucha Dostaw i Logistyki Części Ford w Szwecji, Włoszech, Polsce i Rosji.

Zamiana i powierzenie obowiązków nowemu operatorowi logistycznemu były ważnymi decyzjami dla naszej firmy. Sytuacja ta pokazuje, że istnieje możliwość zmiany operatora bez wpływu na jakość oferowanych naszym klientom usług. Równocześnie możemy zachować niezależność w wyborze dostawcy. W Europie współpracujemy z kilkudziesięcioma firmami transportowymi, ale tylko kilkoma operatorami logistycznymi, którzy są częścią rodziny Operatorów Logistycznych Forda. Przemysł motoryzacyjny, w czasach spowolnienia gospodarczego, musi spełniać oczekiwania każdego klienta poprzez jakość oferowanych rozwiązań technicznych, jak i jakość usług. Jesteśmy przekonani, że nasz nowy partner przyczyni się do wspólnego sukcesu w myśl strategii „ONE Ford” i „Go Further"- dodał Alfred Eckl, Menedżer Łańcucha Dostaw i Logistyki Części w Szwecji, Włoszech, Polsce i Rosji.

O Ebrex Polska
Ebrex Polska jest częścią międzynarodowej grupy logistycznej Ebrex Business Solutions z biurami i niezaleznymi jednostkami w Anglii, Niemczech, Holandii, Polsce, Rosji i Turcji, które świadczą usługi transportowe i logistyczne na obszarze Europy. Ebrex Polska działa na europejskim rynku od 2005 r. Firma ma szeroką sieć partnerów w Europie Zachodniej i Środkowo-Wschodniej. Grupa Ebrex świadczy usługi m.in. dla firm: Jaguar/Landrover, UNIPART, Hermes-Paris czy Philips. We współpracy z JdW z Gelsenkirchen w Niemczech Ebrex obsługuje linie drobnicowe pomiędzy Niemcami a Anglią, Hiszpanią, Francją i Włochami. Centrala firmy w Polsce znajduje się w Kaliszu.

Agata