Firma » Biznes

Efektywne i efektowne budowanie w 3 tygodnie

Na ile da się połączyć funkcjonalność i estetykę? To kluczowa kwestia dla wszystkich producentów, inwestorów, deweloperów. Z łączeniem tych cech dobrze radzi sobie budownictwo modułowe, które oferuje konkurencyjne rozwiązania, zarówno efektywne, jak i efektowne.

Efektywność

Technologia modułowa oparta na kontenerach pozwala na dostosowanie budynku do indywidualnych potrzeb klienta. W zależności od tego, czy ma to być biuro, przedszkole, pomieszczenie mieszkalne, lokal handlowo-usługowy, zaplecze socjalne dla zakładów pracy, czy też restauracja – obiekt zostanie przystosowany do szczegółowych funkcji, jakie ma pełnić. Nie ma tutaj żadnych ograniczeń. Jej dużą zaletą jest krótki czas budowy, ponieważ już w 3 tygodnie można postawić gotowy budynek, który przy odpowiedniej konserwacji może służyć nawet 40 lat. Jednocześnie zachowane są najwyższe standardy bezpieczeństwa i jakości.

Rozwiązanie to niesie ze sobą efektywność kosztową i użytkową, w porównaniu do budynków stawianych metodą tradycyjną. Jednocześnie można znacząco skrócić czas realizacji inwestycji, co także przyczynia się do oszczędności. Obiekty takie nie są na stałe związane z podłożem, dlatego w razie konieczności, można je przenieść w inne miejsce, powiększyć, zmniejszyć lub zmienić ich przeznaczenie. Ponadto spełniają wszystkie przepisy prawa budowlanego i normy jakościowe, dzięki czemu stanowią efektywną kosztowo alternatywę dla tradycyjnych technik budowlanych – mówi Jacek Staniszewski, Dyrektor Generalny firmy Touax.

Każdy moduł można wyposażyć w dowolne media, klimatyzację, sieci IT i instalację wodno-kanalizacyjną. Można także zamontować autonomiczną sieć elektryczną z własną rozdzielnią i zabezpieczeniami. Nie ma także żadnych ograniczeń jeśli chodzi o systemy ogrzewania – może to być zarówno centralne ogrzewanie, jak i wewnętrzna kotłownia. Obiekty spełniają wszelkie normy w zakresie bezpieczeństwa przeciwpożarowego, izolacji termicznej, a nawet udogodnień dla niepełnosprawnych.

Efektowność

To jednak nie wszystko. Budynki modułowe mogą mieć także piękny wygląd i zapewniać komfort użytkowania. Elewacja i wykończenie obiektu zależą tylko od wybranego projektu. Klient może dodać odpowiednie dla niego wyposażenie i nadać budynkowi indywidualny wygląd, na przykład zgodny z identyfikacją wizualną firmy. I to niezależnie od tego, czy budynek będzie miał charakter stały czy tymczasowy. W tym celu można wykorzystać różne warianty elewacji: płyty kompozytowe, blachy powlekane, drewno itp. Budynek można także łatwo zintegrować z otoczeniem, dopasowując go do istniejącej już architektury.

Wizualną atrakcyjność obiektu podnoszą przeszklenia wewnętrzne i zewnętrzne. Przy budynkach można także stworzyć tarasy, na których z powodzeniem da się urządzić zielone przestrzenie. Także wnętrze może być dowolnie dostosowane do potrzeb klienta, który może dobrać sobie kolorystykę, odcień ścian, wykończenie podłóg. Właściwa izolacja podłogi i sufitu zapewnia komfort użytkowania, a zastosowanie przegród między pomieszczeniami znacząco wycisza wnętrze budynku – wylicza Jacek Staniszewski, Dyrektor Generalny firmy Touax.

Touax
http://