Technologie » Telekomunikacja

Ericsson gotowy do próbnych instalacji sieci 4G w Polsce

Ericsson przeprowadzi w Polsce w 2009 roku próbne instalacje sieci 4G. Sieciami LTE (Long Term Evolution) zainteresowani są polscy operatorzy.

-Operatorzy telekomunikacyjni w Polsce planują przeprowadzenie próbnych instalacji sieci Long Term Evolution (LTE). Ericsson jest gotowy do takich prób. - powiedział Lars E. Svensson, prezes firmy Ericsson w Polsce.

-Nasze kompetencje w tym obszarze potwierdza fakt, że szwedzki operator TeliaSonera w styczniu 2009 wybrał naszą firmę do budowy komercyjnej sieci LTE w Sztokholmie. - dodaje.

Wdrożenie rozwiązania LTE oznaczałoby prawdziwą rewolucję, jeśli chodzi o przepustowość sieci mobilnej, gdyż system ten umożliwia osiąganie prędkości rzędu 300 Mbps i więcej. Obecnie polscy operatorzy telekomunikacyjni rozbudowują sieć 3G opartą na rozwiązaniu HSPA/WCDMA umożlwiającą transmisję danych z szybkością 7,2 Mbps w kierunku do abonenta oraz do 1,9 Mbps w kierunku od abonenta do sieci.

W sierpniu 2008 wykorzystując rozwiązanie LTE Ericsson zademonstrował w Sydney przepływności rzędu 160 Mbps. Zebrani inżynierowie mogli zobaczyć, z jaką prędkością przesyłane są pliki ze stacji bazowej w kierunku notebooka. Dla przykładu załączniki o rozmiarze 300MB zostały pobrane zaledwie w 10 sekund.

W ostatnich latach głównymi źródłami przychodów dla mobilnych operatorów telekomunikacyjnych w Polsce były usługi postpaid oraz prepaid. Ubiegły rok okazał się jednak przełomowy dla usług mobilnego Internetu i upłynął pod znakiem szybko rosnącego zainteresowania klientów tą usługą. Przekłada się to również na plany polskich operatorów związanych z rozwojem infrastruktury sieciowej. Dowodem tego jest zainteresowanie operatorów próbnymi instalacjami sieci LTE.

Ericsson jest wiodącym na świecie dostawcą usług i serwisów dla operatorów telekomunikacyjnych. Będąc liderem rynku technologii komórkowych 2G i 3G, dostarcza usługi komunikacyjne i zarządza sieciami, które służą ponad 195 milionom użytkowników. Portfolio firmy zawiera infrastrukturę sieci stałych i mobilnych, Internet szerokopasmowy oraz rozwiązania multimedialne dla operatorów, firm i deweloperów. Spółka Sony Ericsson zapewnia konsumentom spersonalizowane telefony komórkowe.

Ericsson realizuje wizję „komunikacji dla wszystkich" poprzez innowacje, technologie i zrównoważone rozwiązania biznesowe. Firma jest obecna w 185 krajach, w 2007 roku ponad 70.000 pracowników wygenerowało dochód wysokości 27,9 miliardów USD (189 miliardów SEK). Założona w 1876 roku z siedzibą w Sztokholmie w Szwecji, firma Ericsson jest obecna na giełdach Sztokholmu i NASDAQ.

ap