Technologie » Telekomunikacja

Ericsson poprawia rekord szybkości transmisji danych w technologii HSPA do 56 Mb/s

Ericsson po raz kolejny zwiększa prędkość transmisji danych w technologii HSPA, przyczyniając się do rozwoju mobilnej komunikacji szerokopasmowej i zapewniając użytkownikom jeszcze wyższy poziom usług.

Większa prędkość oznacza szybsze połączenia.

Wystarczy kliknąć łącze internetowe, a natychmiast otworzy się odpowiednia strona, nawet jeśli z Internetu korzysta równocześnie wielu użytkowników.

Na wystawie CTIA Wireless, która odbyła się w dniach 1-3 kwietnia 2009 w Las Vegas, Ericsson pobił własny światowy rekord szybkości transmisji danych w technologii HSPA. Po raz pierwszy zademonstrował technologię HSPA multi-carrier połączoną z technologią MIMO, która umożliwia pobieranie danych z prędkością 56 Mb/s. To kolejny ważny krok w rozwoju technologii HSPA i mobilnej komunikacji szerokopasmowej.

Nowy rekord prędkości został osiągnięty dzięki połączeniu dwóch technologii - MIMO (ang. multiple-input-multiple-output) oraz HSPA multi-carrier. Pierwsza z nich zwiększa szczytową prędkość przesyłania danych i efektywność spektralną, a tym samym - przepustowość sieci.

Demonstracja zostanie przeprowadzona za pomocą koncepcyjnej wersji bezprzewodowego routera szerokopasmowego Ericsson z technologią HSPA. Urządzenie to, przeznaczone dla klientów indywidualnych, można zastosować wszędzie, gdzie potrzebny jest szerokopasmowy dostęp do Internetu. Pozwala ono na współużytkowanie szerokopasmowego łącza bezprzewodowego przez wielu odbiorców i umożliwia efektywne wykorzystanie szybkich połączeń.

Obecnie trwają prace nad standaryzacją technologii HSPA multi-carrier połączonej z MIMO, a jej wersja komercyjna ma zostać wprowadzona na rynek w 2010 r. Do końca 2009 r. Ericsson będzie obsługiwał komercyjne wdrożenia technologii multi-carrier o maksymalnej prędkości 42 Mb/s, którą z powodzeniem przedstawił na ostatniej konferencji Mobile World Conference w Barcelonie.

Ulf Ewaldsson, wiceprezes i szef działu produktów radiowych (Product Area Radio) w firmie Ericsson, powiedział: „Ericsson pozostaje liderem rozwoju technologii HSPA, podnosząc maksymalną prędkość przesyłania danych oraz zwiększając przepustowość i obniżając koszty sieci. Rekord osiągnięty dzięki połączeniu technologii MIMO i multi-carrier udowadnia, że technologia HSPA ma duży, wciąż niewykorzystany potencjał. Operatorzy, którzy wybrali urządzenia sieciowe firmy Ericsson, mogą (i będą mogli w nadchodzących latach) zaoferować swoim klientom najatrakcyjniejsze bezprzewodowe usługi szerokopasmowe".

Ericsson jest wiodącym na świecie dostawcą usług i serwisów dla operatorów telekomunikacyjnych. Będąc liderem rynku technologii komórkowych 2G i 3G, dostarcza usługi komunikacyjne i zarządza sieciami, które służą ponad 195 milionom użytkowników. Portfolio firmy zawiera infrastrukturę sieci stałych i mobilnych, Internet szerokopasmowy oraz rozwiązania multimedialne dla operatorów, firm i deweloperów. Spółka Sony Ericsson zapewnia konsumentom spersonalizowane telefony komórkowe.

Ericsson realizuje wizję „komunikacji dla wszystkich" poprzez innowacje, technologie i zrównoważone rozwiązania biznesowe. Firma jest obecna w 185 krajach, w 2007 roku ponad 70.000 pracowników wygenerowało dochód wysokości 27,9 miliardów USD (189 miliardów SEK). Założona w 1876 roku z siedzibą w Sztokholmie w Szwecji, firma Ericsson jest obecna na giełdach Sztokholmu i NASDAQ.

Etapy rozwoju technologii HSPA

Komercyjne sieci HSPA mogą dziś zapewnić maksymalną prędkość przesyłania danych wynoszącą 12 Mb/s. Od połowy 2009 r. sieci oparte na sprzęcie Ericssona będą mogły obsługiwać technologię MIMO o prędkości 28 Mb/s.
Stacje bazowe z dwoma lub więcej kanałami częstotliwości są obecnie szeroko stosowane w sieciach SCDMA/HSPA na całym świecie. Współczesne komercyjne urządzenia HSPA mogą wykorzystać równocześnie tylko jeden kanał o częstotliwości 5 MHz. Dzięki wprowadzeniu urządzeń dla klientów indywidualnych z technologią multi-carrier jeden użytkownik będzie mógł jednocześnie odbierać dane z dwóch lub więcej kanałów 5 MHz. Strumień danych zostanie podzielony pomiędzy kanałami używanymi przez bazową stację radiową.

Na pierwszym etapie ewolucji HSPA zastosowano technologię multi-carrier na kanałach z dwiema częstotliwościami łącza odbiorczego, w połączeniu z modulacją 64 QAM, co umożliwiło pobieranie danych ze szczytową prędkością 42 Mb/s.

Kolejnym etapem jest zwiększenie tej prędkości do 56 Mb/s za pomocą rozszerzeń, które obecnie są ujednolicane w ramach projektu Generation Partnership Project trzeciej generacji (3GPP) jako standard Release 9. Wzrost prędkości do 56 Mb/s został osiągnięty dzięki połączeniu dwóch technologii - multi-carrier i MIMI (multiple-input-multiple-output) z modulacją 16 QAM. Dzięki technologii MIMO stacja bazowa może wysyłać dane do jednego klienta dwa razy szybciej, wykorzystując dwie ścieżki antenowe w tej samej częstotliwości. W połączeniu z technologią multi-carrier (która również podwaja szczytowe prędkości przesyłania danych) pozwala to na przyspieszenie aż czterokrotne, z 14 Mb/s do 56 Mb/s. Większość konfiguracji antenowych używanych obecnie w stacjach bazowych obsługuje operacje MIMO bez konieczności wprowadzania zmian.

Dodanie do technologii multi-carrier i MIMO wyższej modulacji 64 QAM podniesie szczytową prędkość jeszcze wyżej, do 84 Mb/s. Również to rozwiązanie jest obecnie ujednolicane w ramach standardu 3GPP Release 9.

Wymienione powyżej prędkości są szczytowymi prędkościami przesyłania danych w sieci. Rzeczywiste prędkości mogą być niższe i są zależne od natłoku, odległości od stacji bazowej, lokalnych warunków, sprzętu, oprogramowania i innych czynników.

ap