Firma » Biznes

Euler Hermes Collections z nagrodą Manager Award 2013

Maciej Harczuk, Prezes Zarządu spółki Euler Hermes Collections, lidera w dziedzinie informacji gospodarczej i windykacji biznesowej, został doceniony jedną z najbardziej prestiżowych nagród w polskim świecie biznesu – Manager Award 2013 – przyznawaną najwybitniejszym polskim menadżerom, osobom nadającym ton polskiej gospodarce.

Przyznając Prezesowi Zarządu Euler Hermes Collections nagrodę Jury uzasadniło, że „są firmy, które najlepiej radzą sobie w trudnych czasach. Należy do nich Euler Hermes Collections. Wzrost obrotów rok do roku to 22%. Najlepszą rekomendacją dla firmy jest wskaźnik retencji klientów na wysokim poziomie średnio ponad 90%. Wyniki publikowane są globalnie. Trzeba więc dodać, że polski oddział tej międzynarodowej firmy, której centrala mieści się w Paryżu, należy do najlepszych i najszybciej rozwijających się i osiąga najlepsze wyniki w swojej grupie”.
Maciej Harczuk odbierając nagrodę powiedział, że jego sukces to zasługa całego zespołu. Podkreślił, że managerowie i pracownicy polskiego oddziału należą do najbardziej kreatywnych i wyróżniających się w międzynarodowej grupie Euler Hermes.
Tegoroczne nagrody od Wydawnictwo Business Magazine Manager otrzymali także Prezesi i przedstawiciele kadry zarządzającej kluczowych firm w Polsce: Paweł Olechnowicz (Prezes Zarządu, Grupa Lotos), Miroslav Rakowski (Prezes Zarządu, Polska Telefonia Cyfrowa), Tomasz Suchański (Dyrektor Generalny Sieci Biedronka, Jeronimo Martins Polska), Alicja Wiecka (Dyrektor Zarządzająca, SAS Institute), Nina Terentiew (Członek Zarządu, Dyrektor ds. Programowych, Telewizja Polsat), Wojciech Bortkiewicz (Dyrektor Marketingu, Stock Polska) oraz Grażyna Piotrowska Oliwa (Wiceprezydent Pracodawców Rzeczypospolitej Polskiej).
Nagrody Manager Award są przyznawane przez Jury pod przewodnictwem Andrzeja Arendarskiego, Prezesa Krajowej Izby Gospodarczej, składające się z laureatów poprzedniej edycji nagrody oraz redaktora naczelnego miesięcznika Manager, Piotra Cegłowskiego. Partnerem merytorycznym gali była Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie.
W Polsce grupa Euler Hermes jest obecna od 1998 roku. Towarzystwo Ubezpieczeń Euler Hermes oferuje ubezpieczenia należności handlowych oraz gwarancje ubezpieczeniowe, Natomiast spółka Euler Hermes Collections oferuje windykację należności, raporty handlowe, ocenę ryzyka oraz program analiz branżowych.
Euler Hermes jest liderem na rynku ubezpieczeń należności handlowych oraz jednym z liderów w zakresie gwarancji ubezpieczeniowych i windykacji należności. Euler Hermes zatrudnia ponad 6 000 pracowników w ponad 50 krajach, oferując kompleksowe usługi w zakresie zarządzania należnościami. Euler Hermes wchodzi w skład grupy Allianz i jest notowany na giełdzie Euronext w Paryżu. Otrzymał rating AA- od agencji Standard & Poor’s.

Kontakt dla mediów:
Artur Niewrzędowski