Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Europa wciąż najbardziej popularna wśród Polaków

Sprawdziliśmy, jakie kierunki cieszą się największą popularnością w sezonie jesiennym 2011. Podróżni preferują kraje europejskie – oto wniosek wynikający z raportu portalu Lataj.pl, sporządzonego w listopadzie.

Raport obejmujący okres 3 ostatnich miesięcy (wrzesień - listopad 2011 r.) zdecydowanie pokazuje, że to właśnie miasta europejskie są kierunkami najchętniej wybieranymi przez użytkowników portalu Lataj.pl, specjalizującego się w rezerwacjach biletów lotniczych online.

W pierwszej piątce najbardziej popularnych destynacji, do których zostały zakupione bilety, znalazły się tradycyjnie takie miasta jak: Paryż, Stambuł, Londyn, Frankfurt i Moskwa. Z kolei najwięcej zapytań o oferowane połączenia dotyczyło nie tylko miast europejskich, ale i znacznie dalszych zakątków świata. Pierwsza piątka w tej kategorii prezentuje się następująco: Bangkok, Nowy Jork, Paryż, Barcelona i Miami.

W analogicznym okresie ubiegłego roku dane te wyglądały bardzo podobnie. Największą popularnością cieszyła się sprzedaż biletów do metropolii europejskich - Paryż, Monachium, Mediolan, Londyn i Frankfurt. Z kolei najwięcej wyszukiwań dotyczyło: Barcelony, Bangkoku, Paryża, Londynu i Madrytu.

- W ostatnim kwartale Polacy wyraźnie stawiali na loty w obrębie Europy. Dużą część tych podróży stanowiły wyjazdy służbowe. Jednakże obserwujemy wciąż wzrastające zainteresowanie bardziej odległymi kierunkami jak np: Bangkok, Nowy Jork czy Miami. Na pewno duży wpływ na tę sytuację ma fakt, iż coraz więcej osób planuje urlop z odpowiednim wyprzedzeniem, co stwarza szansę na zakup biletów lotniczych w atrakcyjnych cenach. A wtedy, jedynym ograniczeniem co do kierunku podróży jest nasza wyobraźnia! - mówi Janusz Wierzbowski, prezes zarządu Sonata Travel, operatora portalu Lataj.pl.

Dodatkowo, raport ujawnił wzrost liczby nabywanych ubezpieczeń podróży. I choć największym zainteresowaniem cieszą się ubezpieczenia podstawowe, gwarantujące podróżnym wsparcie i pomoc medyczną w razie nieszczęśliwego wypadku, to wynik ten jasno wskazuje na rosnącą świadomość Klientów oraz zapotrzebowanie na usługi gwarantujące wysoki komfort i bezpieczeństwo podróży.

Informacje dodatkowe:

Sonata Travel, operator portalu Lataj.pl jest renomowanym biurem podróży, a także akredytowanym agent IATA (International Air Transport Association), stowarzyszenia skupiającego przewoźników lotniczych i agentów oferujących bilety lotnicze. Firma specjalizuje się w obsłudze wyjazdów indywidualnych oraz służbowych. Strategicznym partnerem Lataj.pl jest Amadeus - jeden z największych na świecie dostawców systemów GDS (Global Distribution System). Do rezerwacji biletów lotniczych w Internecie, Lataj.pl wykorzystuje własną platformę opartą na Amadeus Web Services.

Więcej informacji o Lataj.pl można znaleźć na stronie internetowej www.Lataj.pl

Kontakt dla prasy:

Anna Piszczek