Rozrywka i wypoczynek » Sport

Ewa Bugdoł zajęła drugie miejsce w Chiemsee Triathlon

Kolejny świetny wynik sponsorowanej przez RAFAKO S.A. Ewy Bugdoł. Ośmiokrotna Mistrzyni Polski w triathlonie na dystansie długim, zajęła drugie miejsce w Chiemsee Triathlon, docierając na metę z czasem 4:10:19. Lepsza od polskiej zawodniczki okazała się tylko Niemka, Ricarda Lisk.

Krystalicznie czysta woda, majestatyczne Alpy i wspaniały zamek Herrenchiemsee, to znaki szczególne Chiemsee Triathlon (CST), który odbył się w dniach 25-26 czerwca wokół jeziora Chiemsee w Niemczech, zwanego bawarskim morzem. Sponsorowana przez RAFAKO S.A. zawodniczka wystartowała drugiego dnia zawodów, zmierzając się z dystansem 2 km pływania, 82 km jazdy na rowerze i 21 km biegu, który pokonała w 4 h 10 min i 19 s. Wielokrotna Mistrzyni Polski w triathlonie na dystansie długim zajęła drugie miejsce pośród kobiet.

Jak wspomina Ewa Bugdoł trasa nie należała do najłatwiejszych a odcinek kolarski wymagał dużych umiejętności technicznych. - Przyznam, że odcinek kolarski był bardzo ciężki a przede wszystkim trudny pod względem technicznym. Trasa zawierała wiele zjazdów, podjazdów i zakrętów. Dodatkowo poruszaliśmy się między naprawdę wąskimi uliczkami. Niemieckie zawody triathlonowe słyną z wymagających tras rowerowych- wyjaśniła Ewa Bugdoł, ośmiokrotna Mistrzyni Polski w triathlonie na dystansie długim, która przyznaje, że tak urozmaicone odcinki kolarskie traktuje jako dobry trening - Zawsze jest to dla mnie swego rodzaju sprawdzian i wyzwanie z którym mogę się zmierzyć. W Polsce, odcinki rowerowe są o wiele mniej skomplikowane - dodał Ewa Bugdoł.

Mimo lejącego się dzień wcześniej żaru z nieba, pogoda tego dnia dopisała. Było chłodno i deszczowo, co okazało się bardzo pomocne.  - Na szczęście w dniu zawodów znacznie się ochłodziło. Start w upale to dodatkowe obciążenie, człowiek bardziej się męczy i szybko odwadnia - wyjaśniła E. Bugdoł. - Ponadto cieszę się, że udało mi się ukończyć zawody z o 8 min. lepszym czasem niż w trakcie poprzednich zmagań w Niemczech. Dzięki temu wiem, że idę do przodu i, że był to dla mnie dobry wyścig – powiedziała sponsorowana przez RAFAKO S.A. zawodniczka.

Pochodząca z Rud k. Raciborza triathlonistka, już 17 lipca wystartuje w II edycji Grupa Azoty Triathlon Radłów. Natomiast już 24 lipca, Ewa Bugdoł weźmie udział w Enea Challenge Poznań: Mistrzostwach Europy ETU 2016 w triathlonie na dystansie długim, gdzie zawalczy o najwyższe miejsce na podium.

* * *
RAFAKO S.A. z Grupy PBG jest największym europejskim producentem kotłów dla energetyki zawodowej i przemysłowej, urządzeń ochrony środowiska oraz dostawcą kompletnych bloków energetycznych „pod klucz”.
* * *

KONTAKT: