Firma » Biznes

Executive MBA w Koźmińskim wciąż w światowej elicie

Studia Executive MBA (EMBA) w Akademii Leona Koźmińskiego znalazły się w rankingu „Financial Times”, opublikowanym 21 października br. Studia trafiły na 47. miejsce najlepszych programów EMBA na świecie, jako jedyne z Polski i najwyżej sklasyfikowane wśród szkół biznesu z Europy Środkowej i Wsch.

Program Executive MBA w Akademii Leona Koźmińskiego został oceniony niemal identycznie, jak rok wcześniej (wówczas był 46.). W tegorocznym rankingu znalazł się tuż za Cornell University, University of Michigan, UCLA, Wiedeńskim Uniwersytetem Ekonomicznym i Biznesowym/University of Minnesota, a przed tak znanymi instytucjami, jak Rotterdam School of Management, Erasmus University, Emory University i Ohio State University.

Zdaniem prof. Witolda Bieleckiego, rektora ALK, współtwórcy i długoletniego opiekuna studiów MBA i Executive MBA, wysokie miejsce w rankingu EMBA to duży sukces uczelni. – Satysfakcja z doskonałego wyniku naszego EMBA jest tym większa, że prowadzimy program autorski pod własną marką i nie wspieramy się szeroko znaną uczelnią amerykańską czy brytyjską. W ALK udało nam się zebrać zespół wybitnych badaczy, wykładowców, konsultantów i praktyków z Polski i ze świata, którzy pomagają czynnym menedżerom w rozwoju zawodowym – i to z dobrym skutkiem, jak wskazują szczegółowe oceny osiągnięć naszych absolwentów w rankingu „FT”.

Executive MBA to najbardziej wymagający i prestiżowy program kształcenia menedżerów, oferowany jedynie przez wybrane szkoły biznesu. Przeznaczony jest dla menedżerów wyższego szczebla, którym zależy na pogłębieniu wiedzy, wymianie doświadczeń i przyspieszeniu dalszej kariery. Dlatego o pozycji EMBA w rankingu „Financial Times” decydują głównie (w ponad 50%) dokonania absolwentów, ich pensje trzy lata po ukończeniu EMBA, zmiana uposażenia po studiach, osiągnięte cele zawodowe, awanse, wyższe stanowiska i praca w międzynarodowym otoczeniu. Poza nimi liczą się zróżnicowanie, udział kobiet i cudzoziemców wśród wykładowców, studentów i władz, a także poziom naukowy uczelni: liczba publikacji, wykładowcy z doktoratami i ich doświadczenie w czołowych szkołach biznesu.

Pełny ranking Executive MBA „FT” znajduje się pod adresem:

rankings.ft.com/businessschoolrankings/emba-ranking-2013

Więcej informacji o Executive MBA w ALK i o innych programach MBA na stronie:

RedPen Public Relations