Dom » Budownictwo

Fabryka dachówek ceramicznych w Widziszewie - najnowocześniejsze rozwiązania, rozwój i plany

Mija 10 lat, kiedy w podpoznańskim Widziszewie CREATON Polska uruchomiła najnowocześniejszą w Europie fabrykę dachówek ceramicznych.

Była to jedna z największych i najbardziej prestiżowych inwestycji w Wałbrzyskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej „INVEST-PARK” obejmującej swym zasięgiem 3 województwa: dolnośląskie, opolskie i wielkopolskie. O tym, dlaczego powstanie zakładu było krokiem milowym na drodze rozwoju biznesu CREATON Polska oraz jakie znaczenie ma ta inwestycja dla regionu rozmawiamy z Łukaszem Walkiewiczem, Dyrektorem Zakładu CREATON w Widziszewie.

Rozmowa z Łukaszem Walkiewiczem, Dyrektorem Zakładu CREATON w Widziszewie

Jaka była geneza zakładu? Jakie znaczenie miało jego uruchomienie dla rozwoju spółki CREATON Polska?

Powód był zasadniczy – otworzyliśmy fabrykę dachówek ceramicznych, ponieważ do 2012 roku nie było tak nowoczesnego zakładu nie tylko w Polsce, ale nawet w Europie. Mieliśmy znakomity surowiec – poznańskie iły pstre, obfite złoża lokalnego gazu i nowatorską technologię. Dysponowaliśmy wykwalifikowaną kadrą inżynierską i kapitałem ludzkim w postaci lokalnych pracowników. Jednak przede wszystkim spotkaliśmy się z ogromnym oczekiwaniem rynku na polską dachówkę najwyższej jakości.

Naszym celem było wzmocnienie marki CREATON w Polsce poprzez opracowanie i wdrożenie do produkcji modelu dachówki idealnie dopasowanego do polskiej specyfiki. Tym modelem jest niezwykle popularna, niezmiennie na przestrzeni lat, dachówka TITANIA. Mieliśmy już wtedy w kraju 2 fabryki dachówek cementowych – w Chojnicach i Olkuszu, a wszystkie produkty ceramiczne sprowadzaliśmy z Niemiec. Uruchomienie widziszewskiej fabryki było krokiem milowym na drodze naszego biznesu w Polsce, ale też otworzyło perspektywy rozwoju dla regionu i znalezienia atrakcyjnej pracy dla okolicznych mieszkańców. Była to jedna z największych i najbardziej prestiżowych inwestycji w Wałbrzyskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej „INVEST-PARK” na terenie województwa wielkopolskiego.

Czy mógłby Pan opowiedzieć Czytelnikom o zakładzie, dlaczego jest tak wyjątkowy?

Widziszewo to jeden z najnowocześniejszych zakładów, a świadczy o tym fakt, że na linii technologicznej mamy zautomatyzowany proces – ponad 20 robotów rozmieszczonych w różnych miejscach na linii wykonuje najcięższe i najbardziej monotonne prace.

Jesteśmy jedynym zakładem w Polsce, który wykorzystuje suszarnię rolkową do suszenia dachówek, a nawet jedynym na świecie. Ta innowacyjna sześciokanałowa suszarnia rolkowa zapewnia doskonałą jakość produktu, a jednocześnie zużywa mniej energii, emituje mniej CO2 i znacząco skraca czas suszenia – do 4 godzin. W standardowych suszarniach tunelowych proces trwa 14-16 godzin. Z kolei skrócony czas suszenia przekłada się na jakość bardzo wymagającego produktu, jakim jest dachówka płaska SIMPLA – jedna z najlepszych w Polsce, a nawet w Europie.

Sercem zakładu jest piec tunelowy umożliwiający bezdotykowy wypał na H-kasetach, który wyznacza rytm pracy pozostałych maszyn i pracy zespołu. To jeden z największych pieców tunelowych do produkcji dachówek ceramicznych na świecie – długość wynosi aż 215 m, czyli ponad 2 długości boisk piłkarskich, szerokość 11 m, a wysokość 3 m. Ze względu na jego wielkość, dużym wyzwaniem dla naszego zespołu inżynierów było zapewnienie powtarzalnych parametrów wypalania w całym przekroju pieca. Niezależnie od zajmowanego miejsca – narożnik, środek, góra, dół wszystkie sztuki uzyskują cechy produktu zbliżone do wzorcowego.

Zakład jest także wyjątkowy pod względem zespołu ludzi. Obecnie pracuje w nim 135 osób, które codziennie budują jego wartość. Dla wielu z nas praca jest nie tylko obowiązkiem, ale też wyzwaniem i pasją. To one sprawiają, że czujemy się bardziej odpowiedzialni za siebie nawzajem, za zakład, za jakość wychodzących stąd produktów. Jednym z priorytetów firmy jest BHP. Jesteśmy jeszcze bardziej „po bezpiecznej stronie”, niż narzucają to przepisy, a to przekłada się na wysokie wskaźniki bezwypadkowości i codzienne bezpieczne powroty do domów.

Jakie dachówki są produkowane w Widziszewie?

Pierwszym i flagowym produktem z naszego portfolio jest TITANIA – klasyczna dachówka zakładkowa wielkiego formatu o doskonałych proporcjach oraz unikatowych zamkach górnych i bocznych. Wyróżnia się nie tylko parametrami technicznymi, ale też pięknym wzornictwem i kolorystyką. TITANIA to swoistego rodzaju fenomen – przez lata została tak dopracowana, że w opinii fachowców „sama się układa”, tworzy idealne kompozycje na dachu i jest produktem naprawdę bardzo wysokiej jakości.

Kolejnym modelem wprowadzonym na rynek w 2016 roku była SIMPLA, czyli dachówka płaska klasy premium o rozmiarze XL. Znakomicie sprawdza się na dachach budynków o nowoczesnej architekturze. Swoją jakość zawdzięcza między innymi wspomnianemu procesowi suszenia w suszarni rolkowej.

Rynek ewoluuje, zmieniają się moda i oczekiwania klientów, dlatego ciągle poszerzamy ofertę. Najmłodsze dziecko naszego zakładu – dachówka KODA miała swoją premierę w 2021 roku. Udało nam się stworzyć model, który wzorniczo jest idealnym kompromisem pomiędzy dachówką holenderką płaską TITANIA a płaską SIMPLA.

Porozmawiajmy też o rozwoju zakładu, o wizji przyszłości.

Fabryka w Widziszewie jest jedną z najnowocześniejszych i najbardziej wydajnych w całej Grupie CREATON & TERREAL Chcielibyśmy umacniać swoją pozycję lidera, jako producenta dachówek ceramicznych, dlatego nie myślimy jedynie w kategoriach tu i teraz, ale także o tym, co będzie za kilkanaście lat. Skupimy się na dalszym ograniczeniu odpadu, maksymalnym wykorzystaniu pieca, optymalizacji produkcji. Innowacyjne technologie, które chcielibyśmy wdrożyć to między innymi: wprowadzenie wymienników ciepła, modernizacja wózków piecowych – jeżeli uda nam się je „odchudzić”, będą potrzebowały mniej energii do wypału. Być może w przyszłości pojawią się pompy ciepła, fotowoltaika, alternatywne źródła energii uzyskane z biomasy, wiatru czy syntezy wodoru itd. Mamy mnóstwo pomysłów, musimy je odpowiednio dobrać do możliwości zakładu i pojawiających się wyzwań.

Bardzo poważnie traktujemy ideę neutralności dla środowiska. Przy obecnych technologiach nie jest to do końca możliwe do zrealizowania, ale być może w przyszłości, poprzez dopasowane inwestycje – tak. Dołożymy wszelkich starań, aby tak się stało.

Dziękujemy za rozmowę.

Więcej informacji na temat firmy CREATON Polska oraz ciekawych inspiracji na temat dachówek ceramicznych i cementowych marki CREATON można znaleźć na stronie www.creaton.pl .

CREATON Polska
press box