Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Finansowanie protez - gdzie szukać środków?

Nagłe wypadki lub choroby mogą doprowadzić do amputacji kończyn. Nie zawsze łatwo jest wrócić do pełnej sprawności fizycznej, jednak pomagają w tym protezy, które ułatwiają wykonywanie sporej części codziennych czynności. Ile kosztują protezy kończyn dolnych i górnych oraz skąd wziąć na nie środki?

Dofinansowanie protez z NFZ

Państwowa instytucja Narodowy Fundusz Zdrowia dofinansowuje protezy sumą uzależnioną od stopnia amputacji. Przysługuje ono każdej osobie ubezpieczonej i odkładającej składki. Środki jakie można uzyskać od NFZ sięgają 3500 zł oraz 5500 zł w zależności od tego czy staramy się o protezę uda czy podudzia. W oddziale NFZ należy złożyć wniosek wypełniając odpowiedni formularz. Pieniądze takie przysługują raz na trzy lata i można przeznaczyć je na zakup protezy, wymianę protezy, jej naprawę, wymianę części. Co roku z kolei przysługuje dofinansowanie na pończochy kikutowe.

Środki z PFRON-u - program Aktywny Samorząd

Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych przyjął program Aktywny Samorząd, który pomaga sfinansować nie tylko protezy kończyn dolnych i górnych, ale także wiele innych udogodnień dla osób niepełnosprawnych. W zakresie protezowania na uwagę zasługuje Obszar C Zadanie 3 programu, który wskazuje na pomoc w zakresie zakupu protezy z nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi, czyli protezy na co najmniej III poziomie jakości. Zadanie 4 natomiast pozwala na uzyskanie środków na pomoc w utrzymaniu sprawności tejże protezy.

Fundacje, organizacje pożytku publicznego

Każdy z nas miał styczność lub zna jakąś organizację pożytku publicznego. Wszak każdego roku przy rozliczanie podatku PIT mamy możliwość przekazania 1% swojego podatku na organizację pożytku publicznego. Są wśród nich również takie, które pomagają osobom po amputacjach, dlatego warto nawiązać kontakt i wspólnymi siłami umożliwić właśnie finansowanie nowej protezy w ten sposób.

Ubezpieczenia prywatne

Niektórzy z nas posiadają prywatne ubezpieczenia wypadkowe, które także umożliwiają pozyskanie znacznych środków na sfinansowanie sobie protezy i innych niezbędnych akcesoriów ułatwiających na co dzień wykonywanie wielu czynności w domu i poza nim. Wypadki, które nastąpiły bez winy osoby poszkodowanej kwalifikują się do wypłacenia świadczenia pieniężnego.
Nie są to wszystkie możliwe sposoby na pozyskanie funduszy na protezy czy sprzęt rehabilitacyjny. Istnieją także inne możliwości jak zbiórki publiczne, fundusze prywatne, kredyty, zbiórki kościelne i wiele innych. Połączenie kilku źródeł finansowania zwiększa szanse na uzbierania kwoty zakupu dobrej protezy.

Protezy Mark Protetik