Firma » Biznes

Fines otrzymał Fair Play oraz certyfikat Solidna Firma

Program Solidna Firma od 11 lat wspiera i promuje rzetelne firmy, zarazem poddając je weryfikacji i tworząc bazę godnych zaufania przedsiębiorstw. Certyfikat Przedsiębiorstwo Fair Play to potwierdzenie właściwych relacji we wszystkich sprawdzanych w trakcie trwania programu dziedzinach.

Otrzymanie prestiżowego certyfikatu Solidna Firma poświadcza rzetelność i wiarygodność laureata. W dotychczasowych edycjach wręczono łącznie ponad 2200 certyfikatów. Program jest czasem określany jako lobby czystego biznesu. Przyznanie nagrody poprzedza 4 etapowa weryfikacja, której finałem jest certyfikacja. Najbardziej wymagający jest etap III. Kolegium Regionalne, które składa się m.in. z członków izby skarbowej, inspektorów ZUS oraz działaczy samorządowych, dokonuje wtedy ostatecznej oceny przedsiębiorstwa i wydaje decyzję o przyznaniu certyfikatu. Wybrane firmy są wizytowane przez koordynatorów Programu.

Miano Przedsiębiorstwa Fair Play  otrzymują najlepsze firmy spośród laureatów programu w danej edycji. Decyzje o ich przyznaniu podejmuje Kapituła. Docenione podmioty muszą nie tylko być wzorem do naśladowania, lecz także szczególnie wyróżniać się na tle innych przedsiębiorstw  zgłoszonych w danej edycji. Wymagania regulaminowe są dosyć trudne, a starające się o certyfikat firmy muszą m.in. stworzyć swoim pracownikom warunki sprzyjające zarówno efektywnej pracy jak i rozwojowi zawodowemu, Muszą być wrażliwe na potrzeby środowiska lokalnego, aktywnie uczestniczyć w przedsięwzięciach charytatywnych. Kapituła zwraca też uwagę na ich relacje z konkurencją i partnerami biznesowymi – muszą być zgodne z zasadami etyki i uczciwe; skarbem państwa – wymagane jest terminowe realizowanie  zobowiązań oraz klientami – relacje z nimi firmy ubiegającej się o certyfikat musza być rzetelne.

- Nie jest łatwo zostać docenionym przez organizacje przyznające te nagrody. Należy spełnić szereg warunków, min. co do terminowego rozliczenia się, braku zaległości księgowych, podatkowych itp.  Fines Solidną Firmę otrzymał po raz 6 z rzędu. W ubiegłym roku otrzymaliśmy Złotą Statuetkę (za pięć nagród z rzędu) jako jedyna firma w województwie pomorskim – mówi Piotr Przedlacki z Fines.

Fines to niezależny operator sieci agencji kredytowych, posiadający ponad 1800 biur w kraju. Oferuje  kredyty gotówkowe, konsolidacyjne, pożyczki hipoteczne i kredyty dla firm. Członek Konferencji Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce.

Brandscope