Technologie » Telekomunikacja

Firmy Huawei i Audi podpisały porozumienie dotyczące współpracy w zakresie inteligentnych pojazdów

Firma Huawei podpisała w Berlinie porozumienie o współpracy z niemieckim producentem samochodów Audi. Dotyczy ona rozwoju inteligentnych pojazdów połączonych z siecią.

Umowa stanowi część szeroko zakrojonego partnerstwa między przedsiębiorstwami z obu krajów, zainicjowanego przez premiera Chin Li Keqiang i kanclerz Niemiec Angelę Merkel.

– Wkraczamy w nową erę inteligentnych pojazdów, w której pojawią się nowe synergie między technologiami informacyjno-komunikacyjnymi a przemysłem motoryzacyjnym. Dzięki naszym innowacjom w dziedzinie łączności mobilnej jesteśmy w stanie zmienić sposób prowadzenia pojazdów – powiedziała Veni Shone, prezes LTE Solution Huawei.

Pojazdy połączone z siecią umożliwiają wymianę istotnych informacji z otaczającym je środowiskiem. Aby to osiągnąć, samochody potrzebują stabilnej transmisji danych o wysokiej jakości. Rozszerzenie komunikacji wciąż wymaga intensywnych badań. Współpraca pomiędzy Huawei i Audi ma na celu ułatwienie dalszego rozwoju cyfryzacji usług w branży motoryzacyjnej. Firmy dodatkowo uzgodniły, że będą wspólnie opracowywać programy szkoleniowe w celu wzmocnienia umiejętności ekspertów technologicznych w obu tych dziedzinach.

– Intensyfikujemy nasze wspólne badania z Huawei w dziedzinie inteligentnych pojazdów. Naszym celem jest poprawa bezpieczeństwa i optymalizacja ruchu drogowego w celu stworzenia inteligentnych miast. Początkowo koncepcje będą skoncentrowane na rynku chińskim – wyjaśnia Saad Metz, wiceprezes wykonawczy Audi China.

We współpracy z Huawei i władzami chińskimi firma Audi jako pierwszy zagraniczny producent samochodów wzięła udział we wdrożeniu systemu LTE-V na drogach publicznych w Wuxi we wschodnich Chinach w 2017 roku. LTE-V to standard komunikacji mobilnej, który jest specjalnie dostosowany do samochodów podłączonych do sieci. Kierowcy otrzymywali w czasie rzeczywistym informacje o ruchu drogowym poprzez połączenia z systemami sygnalizacji świetlnej oraz monitoring wideo na skrzyżowaniach.

We wrześniu 2018 r. projekt wejdzie w kolejną fazę na Światowej Wystawie Internetu Przedmiotów (World Internet of Things Exposition) w Wuxi, która będzie miała jeszcze szerszy zakres zastosowań.

Przed podpisaniem porozumienia firmy Huawei i Audi współpracowały w ostatnich latach w wielu dziedzinach związanych z inteligentnymi pojazdami. Obydwie firmy zapoczątkowały organizację branżową 5GAA dla pojazdów telekomunikacyjnych i przeprowadziły kilka wspólnych demonstracji i testów w różnych krajach, w tym w Niemczech, Hiszpanii i Chinach, zapewniając dynamiczny rozwój branży inteligentnych pojazdów połączonych.

MultiComm