Dom » Wnętrza

Fotele do masażu, a wzrost i waga

Jednym z tematów, który dość często przewija się podczas rozmów z Klientami, jest pytanie o dopuszczalną wagę i optymalny wzrost osoby korzystającej z fotela do masażu. To istotne kwestie, ponieważ dopasowanie fotela masującego do indywidualnych potrzeb zwiększa jakość i komfort podczas masażu.

Jednym z tematów, który dość często przewija się podczas rozmów z Klientami, jest pytanie o dopuszczalną wagę i optymalny wzrost osoby korzystającej z fotela do masażu. To istotne kwestie, ponieważ dopasowanie fotela masującego do indywidualnych potrzeb zwiększa jakość i komfort podczas masażu. W tym artykule przyjrzymy się powyższym kwestiom i doradzimy, na co zwrócić uwagę.

Waga użytkownika a fotel do masażu

Oczywiste wydaje się to, że im wyższa waga, tym konstrukcja i siłowniki są bardziej obciążane, a co za tym idzie - następuje większe zużycie tych podzespołów. Nie została jednak określona dokładna, graniczna waga, po przekroczeniu której fotel masujący przestanie pracować. Najczęściej w fotelach do masażu zamontowane zostają czujniki obciążeniowe, które dają znać o przeciążeniu siłowników. Zostały wykonane specjalne testy, zgodnie z którymi fotele masujące Massaggio doskonale radzą sobie z obciążeniem 140 kg i pracują we właściwy sposób. Jeśli chodzi o fotele Fujiiryoki, nie są znane dokładne informacje, ale zwracając uwagę na ich konstrukcję, można oczekiwać od nich jeszcze większej wytrzymałości. Co istotne, podczas całej naszej działalności nie spotkaliśmy się z przypadkiem przeciążenia fotela do masażu, zaliczając do tego fotele pracujące usługowo. Kiedy do czynienia mamy z większą wagę, ważna jest także budowa ciała. Panowie z „większym brzuszkiem” mogą napotkać niewielki dyskomfort, który wiąże się z wkładaniem rąk do masażerów - do części z nich ręce należy wkładać bokiem. Tam, gdzie nie jest to konieczne, nie będzie problemu. Nie pojawi się on też tam, gdzie takich masażerów nie ma :)

Fotel do masażu a wzrost

Co istotne, wszystkie fotele do masażu w Rest Lords zostały wyposażone w technologię skanowania linii kręgosłupa oraz dostosowywania masażu do wzrostu. Osoby posiadające wzrost w przedziale 155-195 cm będą czuły się w nich w pełni wygodnie. Jeśli chodzi o niższy wzrost, głowa nie może znajdować się zbyt nisko, ponieważ ramiona masujące nie powinny jej uciskać. W takich sytuacjach odpowiednie będzie manualne sterowanie i właściwe ustawienie miejsca pracy ramion masujących. W przypadku, kiedy wzrost jest wyższy, użytkownik może napotkać trudność przy ustawianiu masażu w górnych partiach kręgosłupa czy karku. Należy też zdawać sobie sprawę, że zakres masażu w podstawowych modelach wynosi około 70 cm (na odcinku od karku po lędźwie). Przy zastosowaniu systemu L-shape, jak na przykład w modelu Massaggio Esclusivo, przedłuża się on nawet do 132 cm - wtedy masaż obejmuje także pośladki i uda. Zdecydowana większość foteli z masażem posiada podnoszony podnóżek z masażerami łydek i stóp. By jak najlepiej wymasować stopy, osoby niższe powinny unieść podnóżek jak najbardziej do góry, natomiast osoby średniego wzrostu i wysokie podnoszą go delikatnie do wygodnej dla siebie pozycji. Niezwykle istotne jest komfortowe ułożenie nóg i ich podparcie pod kolanami, a tu szczególnie pomocna może okazać się możliwość regulacji samego wysunięcia podnóżka - można z niej korzystać we wszystkich naszych fotelach do masażu z masażerami stóp.

Fotel masujący idealny do Twojej sylwetki

Jak można zauważyć, jest kilka zagadnień, nad którymi należy się zastanowić przy korzystaniu z fotela do masażu, właśnie jeśli chodzi o dopasowanie do wzrostu czy wagi. Ja mam 191 cm i z zadowoleniem korzystam z niewielkiego fotela Massaggio Piccolo, wygodnie czuję się także we wszystkich pozostałych fotelach masujących, ale dosłownie „zatapiam się” w Massaggio Stravagante. Fujiiryoki JP1000, który jest przykładem japońskiego fotela z masażem, jest bardziej kompaktowy, ale pomimo tego zapewnia niezwykle szeroki zakres masażu w wygodnej pozycji.

Wiesz już, na które ważne kwestie zwrócić uwagę i w jaki sposób ustawić fotel do masażu. Jeśli jeszcze go u siebie nie masz, sprawdź naszą ofertę. Jeśli potrzebujesz porady czy wyjaśnienia - skontaktuj się z nami.

RestLords