Gospodarka » Żywność

Francuskie inspiracje na zimowe popołudnie

Warzywa na patelnię ”Nicea” to doskonały pomysł na lekki i smaczny posiłek inspirowany kuchnią południowej Francji. W mroźne popołudnie warto przywołać letnie smaki i na chwilę zapomnieć o zimie.

Południowa Francja przywodzi na myśl Lazurowe Wybrzeże, lekką kuchnię oraz wakacje. Do tych ostatnich szczególnie tęsknimy zimą, gdy za oknem śnieg, a słońce pokazuje się rzadko. W takich chwilach warto przywołać letnie smaki i potrawy, które zachwycają wyglądem i aromatem, a ich podstawą są jarzyny. Chcąc, choć na chwilę zapomnieć o zimie wystarczy sięgnąć po warzywa na patelnię „Nicea”. Mieszanka starannie dobranych plastrów cukinii, fasoli szparagowej, ryflowanej marchwi, cebuli, papryki, kukurydzy oraz różyczek kalafiora Romanesco stanowi zarówno bazę do przygotowania lekkiego dania, jak i inspirację na romantyczny, francuski wieczór.

Warzywa na patelnię „Nicea” mogą stanowić pełne danie lub podstawę do przygotowania bardziej wyszukanej kompozycji. Wegetarianie będą delektować się smakiem jarzyn przyrządzonych na wybornej oliwie z oliwek, z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich, podanych ze świeżą bagietką oraz białym winem. Pole do popisu mają także zwolennicy dań mięsnych. Drób czy wołowina serwowana z lekkim sosem na bazie czerwonego wina, świeżego tymianku i natki pietruszki z dodatkiem duszonych jarzyn „Nicea” zroszonych kilkoma kroplami soku z cytryny stanowi istną ucztę dla zmysłów. W otoczeniu zapachów wonnych potraw wystarczą świece i nastrojowa muzyka Edith Piaf by, chociaż w wyobraźni, przenieść się na francuską riwierę i zapomnieć o panującym za oknem chłodzie.

Dostępność sprzedaży:
Warzywa na patelnię „Nicea” (skład: cukinia, fasola szparagowa, marchew, kalafior Romanesco, papryka, cebula, kukurydza) 450g kosztują - 3,80 zł. Produkty dostępne są w sklepach detalicznych oraz supermarketach na terenie całego kraju.

Informacje o firmie Globus Polska Sp. z o.o.
Globus Polska Sp. z o.o. jest oddziałem znanego węgierskiego producenta przetworów owocowych i warzywnych w słoikach, konserw warzywnych i mięsno-warzywnych oraz mrożonych warzyw – Globus Konzervipari Rt., którego korzenie sięgają 1882 roku. Właścicielem firmy Globus jest obecnie Grupa CECAB, jeden z liderów agrobiznesu we Francji, zatrudniająca ponad 5800 pracowników oraz zrzeszająca ok. 8000 tamtejszych rolników. CECAB koncentruje swoją działalność na wytwarzaniu produktów mrożonych i konserwowych, produkcji mięsa wieprzowego i drobiu oraz jaj i produktów z jaj. Globus Polska zatrudnia łącznie ok. 500 pracowników i posiada 4 nowoczesne zakłady produkcyjne: w Lipnie, Adamowie, Dąbrowie Chełmińskiej oraz Ełku. Produkty firmy sprzedawane są pod marką Felco, której portfolio obejmuje mrożone owoce i warzywa, kompozycje mieszanek warzywnych, zupy, warzywa na patelnię i dania gotowe, przeznaczone zarówno na rynek detaliczny, jak i dla sektora HoReCa. Wszystkie wykorzystywane w procesie produkcji surowce pochodzą z kontrolowanych upraw, a wysoką jakość i bezpieczeństwo zdrowotne mrożonek potwierdzają międzynarodowe systemy HACCP, ISO 9001:2000 oraz British Retail Consortium Global Standard-Food.

Effective Public Relations