Technologie » Komputery

FRITZ!Box: zdalna konfiguracja może być bezpieczna

Firma AVM udostępniła nowy darmowy firmware do routerów marki FRITZ! Nowością jest możliwość zdalnego, bezpiecznego – bo przez szyfrowany protokół HTTPS - dostępu do panelu konfiguracyjnego urządzenia.

Udostępnienie nowego firmware oznacza, że konfiguracja FRITZ! jest jeszcze łatwiejsza. Użytkownik, nawet gdy znajduje się poza siecią lokalną, może zalogować się do interfejsu urządzenia i zdalnie konfigurować ustawienia routera. Co więcej, właściciel FRITZ!a może także zezwolić innym osobom na dostęp do panelu urządzenia i dokonywanie zmian w konfiguracji.

Udostępniając nowy firmware, wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom użytkowników rozwiązań z rodziny FRITZ! Od jakiegoś czasu dostawaliśmy od naszych resellerów sygnały, że właśnie o taką funkcjonalność klienci pytają coraz częściej" - twierdzi Klaus von Kries, Sales Manager International firmy AVM.

Nowy bezpłatny firmware dostępny jest dla modeli FRITZ!Box Fon WLAN 7140, FRITZ!Box Fon WLAN 7170 oraz FRITZ!Box Fon 5124.

Można go pobrać ze strony firmy AVM. Dostępne są tu również zmodyfikowane i zoptymalizowane sterowniki DSL.

Zdalny dostęp krok po kroku

Aby korzystać z funkcji zdalnego dostępu do FRITZ!Box należy w menu urządzenia uruchomić zakładkę „Internet / Remote Access" („Internet / Zdalny dostęp") i zaznaczyć opcję „Enable remote Access via HTTPS" („Udziel zdalnego dostępu przez HTTPS"). Następnie należy wygenerować hasło, naciskając przycisk, który znajduje się z prawej strony („Generate new password"). Ostatni krok to wprowadzenie adresu IP routera i wygenerowanego hasła.

AVM GmbH