Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Fundacja Kasa Na Studia rozpoczęła działalność

W czasach dynamicznego rozwoju naszego społeczeństwa i coraz większej świadomości potrzeby samorozwoju coraz więcej osób podejmuje próbę studiowania. W dalszym ciągu jednak, konieczność sfinansowania dalszego kształcenia, nie jest dostępna dla wszystkich.

Swoją działalność rozpoczęła "Fundacja Kasa Na Studia", która chce dostarczać niezbędnej wiedzy na temat finansowania studiów oraz inicjować zmiany pozwalające na lepszy dostęp do edukacji.

"Fundacja Kasa Na Studia" została założona przez absolwentów oraz aktualnych studentów, którzy tak jak wielu z żaków borykało się z problemami finansowania własnego rozwoju. Teraz chcą inspirować młodych ludzi do studiowania i rozwoju osobistego poprzez budowanie świadomości na temat kosztów edukacji i możliwości ich współfinansowania.

W ramach realizacji wyznaczonych sobie zadań "Fundacja Kasa Na Studia" chce prowadzić warsztaty szkoleniowe dla klas maturalnych i ich uczniów, pokazując ścieżki wyboru jakie każdy z nich może podjąć, aby studiować. Ponadto w przygotowaniu jest informator na temat finansowania studiów oraz raport dotyczący systemu kredytów i pożyczek studenckich jak i systemu stypendialnego w Polsce.
Jednym z pierwszych projektów zrealizowanych przez Fundację będzie witryna www.kasanastudia.pl, która zawierać będzie informacje na temat możliwości finansowania i samofinansowania swojego rozwoju.

Mottem fundacji są słowa Alberta Einsteina: "Nie traktujcie studiów jako obowiązku, lecz jako godną pozazdroszczenia okazję poznania wyzwalającej mocy piękna w dziedzinie ducha. Nie tylko uraduje to wasze serca, ale i przyniesie pożytek społeczeństwu, któremu będziecie później służyć."
Biorąc pod uwagę, iż ok. 80% obecnych maturzystów deklaruje chęć kontynuowania nauki odniesienie do owej sentencji wydaje się jak najbardziej celne. Fundacji jednak to nie wystarcza – jej członkowie bowiem chcieliby systematycznie zwiększać ilość osób, których marzenia o studiach spełnią się.

O Fundacji można dowiedzieć się więcej na stronie www.fkns.org. Dodatkowo uruchomiła ona możliwość konsultacji on-line. Jeżeli więc, ktokolwiek ma pytania dotyczące studiów, finansowania ich, stypendiów oraz grantów może uzyskać szczegółowe informacje wchodząc na stronę www.kasanastudia.pl lub też pisząc bezpośrednio na adres: konsultant@kasanastudia.pl.

Magdalena Barycza