Firma » Finanse

Fundusze na świecie a bessa

Jak wielkiego spustoszenia dokonał kryzys wśród funduszy na świecie, możemy przekonać się śledząc zagraniczne portale zawierające dane statystyczne rynku funduszy.

Cennych informacji dostarcza firma Lipper należąca do Reuters'a, która analizuje światowy rynek funduszy, obejmując monitoringiem ponad 140 tysięcy funduszy, zarejestrowanych w 45 krajach, zarządzających aktywami rzędu10 bilionów dolarów.

I tak według portalu Lipper w okresie ostatnich 12 miesięcy wszystkie indeksy funduszy akcyjnych odnotowały wysokie straty - od 8% do 56%. Najmniej straciły fundusze akcji rynku neutralnego. Największy spadek odnotowano na indeksach funduszy inwestujących w lewarowane portfele akcji. Do tych, które najwięcej straciły należą też fundusze lokujące na  rynkach wschodzących, w tym chińskim. Rekordowe straty przyniosły inwestycje funduszy w spółki telekomunikacyjne oraz medyczne. Na dużym plusie za ostatni rok (+36,9%) jest strategia krótkiej sprzedaży, która pozwala na zarabianie podczas bessy.

Wysokie spadki nie ominęły również funduszy mieszanych - zawierają się w przedziale od -18,2% do -38%.

Na plusie za ostatni rok są inwestycje w dłużne papiery wartościowe oraz instrumenty rynku pieniężnego. Najwyższe roczne zyski bliskie 4% osiągnęły fundusze inwestujące w dłużne papiery wartościowe rządu Stanów Zjednoczonych.

Analiza rynku funduszy za ostatnie trzy lata dostarcza kolejnych interesujących informacji. Są one bardziej miarodajne, gdyż są to inwestycje średnio- lub długoterminowe.

Indeksy funduszy o najwyższych stopach wzrostu za 3 lata

Indeks/Fundusz

Wynik za 3 lata (%)

Lipper Ded Short Bias IX (Fundusze z ekspozycją na krótkie pozycje)

+10,80

Lipper China Reg Fd IX (Fundusze akcji chińskich)

+3,10

Lipper Spec Dvsfd EQ IX (Fundusze zdywersyfikowane)

+0,50

Lipper Eq Mkt Nutl (Fundusze rynku neutralnego)

+0,40

Lipper Utility Fund IX (Fundusze przedsiębiorstw użyteczności publicznej)

Investors FIZ

+143,00

Źródło: Dane www.lipperweb.com z 27.11.2008 r. oraz dane własne

Jak wynika z danych zestawionych w powyższej tabeli, zmiany wartości indeksów funduszy akcji za ostatnie trzy lata oscylują wokół zera. Bessa ostatnich miesięcy "zjadła" wypracowane wcześniej zyski. Funduszowi akcji chińskich spółek pozostało najwięcej, bo +3,10% po stracie 54,5%, jaką poniósł w ostatnim roku. Najwyższą stopę zwrotu +10,8 % osiągnęły fundusze grające na krótko (short selling). Tu mamy do czynienia z sytuacją odwrotną, niż w pozostałych przypadkach. Straty z lat hossy zrekompensowała silna bessa ostatnich miesięcy.

Na tle światowego rynku funduszy inwestycyjnych imponująco prezentują się wyniki polskiego funduszu Investor FIZ, który za ostatnie trzy lata zarobił 143%. Jak widać, polskie fundusze są w stanie skutecznie konkurować z zagranicznymi, zarządzanymi niejednokrotnie przez duże instytucje finansowe.

Jan Mazurek, Investors TFI

Investors TFI