Motoryzacja » Samochody

Gdzie wynająć samochód

Nagły wyjazd. Twój samochód odmówił posłuszeństwa. Jedyny samochód służbowy w firmie zajęty. I CO TERAZ?! Bez paniki, najlepszym rozwiązaniem jest wypożyczalnia samochodów. Prosto, niedrogo i - co najważniejsze - od ręki. Zadajesz sobie pytanie: Ale gdzie iść, którą wypożyczalnię wybrać? Większą tzn. „sieciówkę" czy mniejszą, lokalną wypożyczalnię? Gdzie będzie lepiej? Obie opcje mają swoje plusy i minusy. Jakie? Zapraszam do lektury artykułu.

Co powinienem wiedzieć przed wynajmem samochodu?

anim udasz się do wypożyczalni samochodów, powinieneś dokładnie przeanalizować ofertę każdej z nich. Jakimi modelami dysponuje dana firma, jakie są ceny, dodatkowe koszty i ogólne warunki wynajmu. Bardzo ważne jest zapoznanie się z regulaminem danej wypożyczalni, gdyż każda z nich „rządzi się swoimi prawami". Na co zwrócić szczególną uwagę przy wynajmie samochodu dowiesz się np. z artykułu „ABC wynajmu samochodu" - http://www.fleetpoland.pl/abc-wynajmu-samochodow. Oczywiście musisz mieć czas na te działania. Jeżeli takowego nie ma, bo sytuacja nagli, możesz skorzystać ze strony, które zbiera i prezentuje oferty wynajmu samochodów z wielu wypożyczalni.

Którą wybrać?

Na rynku aż roi się od firm, które oferują wynajem samochodu, kusząc potencjalnych klientów różnymi promocjami i „wabikami" - od dużych, międzynarodowych wypożyczalni po mniejsze, lokalne firmy, działające tylko na polskim rynku. Szukając samochodu na wynajem, pierwsze co robisz, to wpisujesz w wyszukiwarkę odpowiednie hasło. Wyskakuje tysiące odnośników do różnych firm, zajmujących się wynajmem, i... już się zgubiłeś. Nie wiesz co wybrać, a analiza tylu stron to czasochłonne i dość nudne zajęcie. No, chyba że jesteś analitykiem i uwielbiasz przygotowywać zestawienia.

Lepszym sposobem na znalezienie samochodu, są specjalne serwisy które skupiają oferty wielu wypożyczalni. Doskonałym przykładem jest www.fleetpoland.pl. Wybierasz interesujący Cię model, termin, ewentualnie dodatkowe opcje i otrzymujesz zestaw ofert do wyboru. Teraz tylko musisz zdecydować, czy zapłacić więcej za komfort, czy mniej, ale samochód będzie np. mniejszy i gorzej wyposażony. Po wyborze auta otrzymujesz potwierdzenie rezerwacji i adres wypożyczalni, która zrealizuje Twój wynajem.

Czy i czym one się różnią?

Miejsce wypożyczenia i zwrotu samochodu

To od Ciebie zależy gdzie chcesz odebrać a gdzie zwrócić wynajęty samochód. Zarówno te większe jak i mniejsze wypożyczalnie oferują podstawienie samochodu pod wskazane przez klienta miejsce i relokacje tego samochodu np. do innego miasta. Myślisz od razu - Ale super. Odbiorę auto w Warszawie, a oddam w Zakopanym. Bądź jednak ostrożny, bo za taką „wygodę" będziesz musiał zapłacić, a ile, zależy tylko i wyłącznie od firmy od której wynajmujesz samochód. Sieciówki mają swoje punkty praktycznie w każdym większym mieście w Polsce (i na świecie), ale w ich cenniku, podobnie jak w cenniku lokalnych wypożyczalni, znajdziesz informacje o kosztach zwrotu w innej lokalizacji.

Flota

Im większa wypożyczalnia samochodów, tym większy wybór aut. Od klasy A przez B, C do SUV-ów, a nawet kilku, kilkunastoosobowych busów i ciężarówek. Mniejsze wypożyczalnie skupiają się bardziej na takich typach samochodów, które przynoszą im największe przychody. Skoro nie mają zapytań na wynajem ciężarówki, nie inwestują w nie. Dla Ciebie ważne, aby samochód był nowy (lub prawie nowy), bezawaryjny i co najważniejsze ekonomiczny. Nic tak nie cieszy klienta jak niski koszt użytkowania.

Cena

Głównym czynnikiem decydującym o wynajmie samochodu jest niewątpliwie cena. Im niższa tym lepiej. Ale cena nie zawsze idzie w parze z jakością oferowanych usług. Za jakość trzeba zapłacić. Większość sieciówek ma z góry ustalone stawki i są one zbliżone do konkurencji. Te mniejsze, kuszą nowych klientów różnego rodzaju promocjami i rabatami cenowymi dla nowych klientów, a ich ceny mogą być niższe od popularnych sieciówek. Ważne! Zwrócić uwagę dlaczego wypożyczalnie proponują tak niskie ceny. Nie chcesz chyba zostać zaskoczony jak przyjdzie zapłacić Ci dodatkowe, często ukryte koszty.

Limit kilometrów

Wybierasz się w długa podróż, nie wiesz ile pokonasz kilometrów. Udajesz się do wypożyczalni a tam zaskoczenie - dzienny limit to 100 kilometrów. Wyliczasz, obliczasz i ni jak nie wychodzi - przejedziesz o wiele więcej. Jeśli przekroczysz określony w umowie limit, to będziesz musiał dopłacić (często niemałe pieniądze). Coraz częściej spotkasz wypożyczalnie, gdzie takowego limitu nie ma (chyba że jest to wynajem na dłużej niż 1 miesiąc). I nie ma reguły czy to mniejsza, czy większa wypożyczalnia. Znajdź taką, która spełni Twoje oczekiwania.

To czy wybierzesz dużą i bardzo znaną wypożyczalnię czy mniejszą, lokalną zależy tak naprawdę tylko od Ciebie. To Ty decydujesz na czym najbardziej Ci zależy - na cenie, flocie czy jakości obsługi. Pamiętaj tylko o jednym - przeczytaj uważnie regulamin wynajmu, aby potem uniknąć przykrych niespodzianek.

SzybNos