Rozrywka i wypoczynek » Sport

GLS Poland Oficjalnym Partnerem PGE Ekstraligi

Firma kurierska GLS Poland została Oficjalnym Partnerem PGE Ekstraligi. Umowę podpisano na dwa sezony – 2018 i 2019. To kolejny, po przedłużeniu sponsoringu Żużlowej Reprezentacji Polski, wkład firmy w rozwój czarnego sportu.

Rok 2017 był dla polskiego żużla wyjątkowo udany: - Frekwencja na stadionach, poziom sportowy meczów, a także obecność wszystkich najlepszych zawodników w PGE Ekstralidze, świadczą jednoznacznie, że jest to od lat najlepsza żużlowa liga świata – mówi Wojciech Stępniewski, prezes zarządu Ekstraligi Żużlowej sp. z o.o. - Sukces PGE Ekstraligi to konsekwencja ciężkiej pracy zawodników i szkoleniowców, ale też dobrze funkcjonującego systemu wsparcia finansowego. Cieszymy się, że GLS Poland dołącza do grona partnerów PGE Ekstraligi. To dla nas bardzo wartościowa pomoc.

GLS Poland poprzez tę decyzję zwiększa zaangażowanie we wspieranie polskiego żużla. W lutym lider europejskiej jakości przesyłek przedłużył na nowy sezon kontrakt z Żużlową Reprezentacją Polski, która w 2017 roku zdobyła puchar Ove Fundina
i wywalczyła pierwszy w historii złoty medal na Igrzyskach Sportów Nieolimpijskich The World Games we Wrocławiu. Drużyna młodzieżowa zdobyła Mistrzostwo Świata Juniorów. Indywidualnie – Patryk Dudek wywalczył srebrny medal w cyklu FIM Speedway Grand Prix, a Maksym Drabik został Mistrzem Świata Juniorów.

- Zawodników tej klasy należy wspierać w każdy możliwy sposób - mówi Tomasz Kroll, dyrektor zarządzający GLS Poland - Profesjonalny sport wymaga nakładów finansowych, a żużel to nasza wizytówka na arenie międzynarodowej. Jesteśmy dumni, że obok tytułu Sponsora Generalnego Żużlowej Reprezentacji Polski zostaliśmy również Oficjalnym Partnerem PGE Ekstraligi. Wspieranie najlepszej żużlowej ligi świata to dla nas zaszczyt.

W ramach dwuletniej umowy GLS Poland ma prawo do posługiwania się tytułem „Oficjalnego Partnera PGE Ekstraligi”, „Oficjalnego Partnera PGE Indywidualne Międzynarodowe Mistrzostwa Ekstraligi” oraz „Oficjalnego Partnera Gali PGE Ekstraligi”. Logotyp firmy kurierskiej będzie obecny w grafice TV meczów PGE Ekstraligi w nSport+. Podczas PGE IMME w Gdańsku logo GLS będzie eksponowane na banerach reklamowych i ekranach ledowych, na ściankach podczas konferencji prasowych, jak również w programie zawodów i w grafice TV podczas transmisji zawodów PGE IMME w nSport+. GLS Poland to również oficjalny partner Gali PGE Ekstraligi 2018, która odbędzie się w październiku tego roku w Warszawie i będzie oficjalnym podsumowaniem sezonu w PGE Ekstralidze.

Pierwsza runda rozgrywek Drużynowych Mistrzostw Polski odbyła się 7 i 8 kwietnia. BETARD Sparta Wrocław zremisowała z FOGO Unią Leszno, a MRGARDEN GKM Grudziądz podzielił się punktami z forBET Włókniarzem Częstochowa. GRUPA AZOTY Unia Tarnów pokonała na swoim torze Falubaz Zielona Góra, a GET WELL Toruń przegrał na wyjeździe z CASH BROKER Stalą Gorzów.

Druga runda PGE Ekstraligi już 13 kwietnia. W pierwszym spotkaniu forBET Włókniarz Częstochowa podejmie GRUPA AZOTY Unię Tarnów.

GLS Poland i Grupa GLS

GLS Poland to spółka-córka General Logistics Systems B.V. (z siedzibą w Amsterdamie). GLS świadczy niezawodne, wysokiej jakości usługi kurierskie, logistyczne oraz ekspresowe dla ponad 240 000 Klientów. “Lider jakości w europejskiej logistyce przesyłek” to główna zasada działania GLS, a zrównoważony rozwój to jedna z podstawowych wartości. Dzięki własnym spółkom oraz partnerom Grupa stworzyła sieć obejmującą 41 państw Europy i 7 stanów USA. Ponadto, dzięki umowom partnerskim, GLS dysponuje także połączeniami globalnymi. Infrastruktura GLS to 62 centralne sortownie oraz ponad 1 000 oddziałów, dzięki niej GLS jest jednym z wiodących operatorów logistycznych w Europie. Ponad 17 000 pracowników obsługuje rocznie 508 milionów paczek. Każdego dnia około 26 000 pojazdów wyrusza w trasę dla GLS. W roku fiskalnym 2016/2017 obroty GLS wyniosły 2,5 miliarda euro.

PGE Ekstraliga

Najwyższa w hierarchii klasa ligowych rozgrywek żużlowych w Polsce. Sponsorem tytularnym najlepszej żużlowej ligi świata jest od 2015 roku PGE Polska Grupa Energetyczna, a partnerem medialnym platforma nc+. Mecze PGE Ekstraligi można oglądać na kanale nSport+. Udziałowcem większościowym Ekstraligi Żużlowej sp. z o.o. jest Polski Związek Motorowy. Udziałowcy mniejszościowi to: Włókniarz Częstochowa Spółka Akcyjna, Stal Gorzów Wielkopolski Spółka Akcyjna, GKM Grudziądz Spółka Akcyjna, Unia Leszno Sportowa Spółka Akcyjna, Unia Tarnów Żużlowa Sportowa Spółka Akcyjna, Klub Sportowy Toruń Spółka Akcyjna, Wrocławskie Towarzystwo Sportowe Spółka Akcyjna, Zielonogórski Klub Żużlowy Sportowa Spółka Akcyjna.

Kontakt dla mediów:

Małgorzata Markowska