Dom » Architektura

Gotowe projekty osiedli domów jednorodzinnych

Wielu spowolnienie na rynku budowlanym wykorzystało jako najwłaściwszy czas na realizację inwestycji budowlanej, deweloperskiej. Na paradoksalnie dogodną sytuacje złożyły się o 1/3 tańsze koszty inwestycji: tanie materiały, robocizna, grunt inwestycyjny.

Ci, którzy posiadają tereny o ciekawej przestrzeni rekreacyjnej wystarczy, że pokuszą się o kompleksowy projekt osiedla w zabudowie szeregowej bądź wolnostojącej.

Inni, w otoczeniu lasów, mogą zaplanować projekt kameralnej osady w zabudowie bliźniaczej, podobnie jak w przypadku „Wierzbowej Polany" przy ul. Stepowej w Krakowie. Ciekawym przykładem inwestycji developerskiej jest również miasteczko willowe w Rożowce, na Ukrainie - 134 wille oraz powierzchnie kulturalno-użytkowe, budynki komunalne i magazynowe, parking na 60 miejsc postojowych. Oba przykłady pochodzą z biura architektonicznego ARCHETON Sp. z o.o.

- Tworzymy projekty architektoniczne godząc wizjonerskie zamysły z kontekstem miejsca, uwarunkowaniami technicznymi i możliwościami ekonomicznymi w ramach wyznaczonych przez Inwestora. W epoce architektury globalnej staramy się budować w zgodzie z indywidualnością Inwestora. - mówi Justyna Zemanek, architekt z biura architektonicznego ARCHETON Sp. z o.o. - Staramy się aby dla tych, dla których pracujemy marka Archeton oznaczała całkowicie spełnioną obietnicę. Uważamy, że w każdym budżecie można zaprojektować i zrealizować dobrą architekturę.

W projektach nowoczesnych osiedli ważne jest nie tylko tworzenie warunków mieszkaniowych odpowiadających najwyższym standardom i współczesnym potrzebom mieszkańców, ale przede wszystkim nowy styl, nową jakość życia. Istotne jest, aby osiedla były uporządkowane, zaprojektowane kompleksowo, od urbanistyki po architekturę domów i wszystkie uzupełniające usługi. W projektach, nieodzownym jest stosowanie najnowszych technologii budowlanych oraz zwracanie szczególnej uwagi na ich ekonomikę w celu utrzymania kosztów realizacji na możliwie najniższym poziomie.

Niebagatelne jest także, aby budynki miały niebanalną architekturę, atrakcyjne elewacje wzbogacone ciekawym detalem, który dodaje zabudowie niepowtarzalnego uroku. Zróżnicowane programy funkcjonalne mieszkań uwzględniają najpopularniejsze wśród nabywców rozwiązania.

O kształtach osiedla i standardach jakościowych zastosowanych w realizacji ostatecznie decyduje zleceniodawca. Jak najlepsze przełożenie jego potrzeb na język projektu to już zadanie architektów. Wśród wielu kryteriów decydujących o wyborze mieszkania, jakość architektury, obok lokalizacji, jest najważniejsza. Mieszkanie kupuje się bowiem raz na długie lata, a nierzadko na całe życie.

- Projektujemy zarówno ekskluzywne apartamenty łączące w sobie luksusowy standard z innowacyjną technologią przyszłości, jak i budynki tańsze w realizacji. Dążymy do uzyskania jak największej powierzchni użytkowej, dbając jednocześnie o wpisanie architektury w sposób przemyślany i harmonijny w istniejące tło. - dodaje Justyna Zemanek.

Źródło: www.archeton.pl

Alexandrite Group