Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

GPMapa TOPO – nowy produkt na rynku nawigacji GPS w Polsce

GPMapa TOPO to pierwsza w Polsce komercyjna mapa, znanej warszawskiej firmy IMAGIS, dostosowana do wymagań turystyki pieszej i rowerowej. Jest ona dedykowana do urządzeń GARMIN GPS.

Jak wskazuje nazwa, GPMapa TOPO jest mapą zawierającą informacje o ukształtowaniu (topografii) terenu – znakomicie ułatwiającą orientację w terenie, użytkownikom tzw. „outdoorowych” urządzeń GPS. „Premiera naszego nowego produktu - GPMapa TOPO – całkowicie zmienia rynek map do nawigacji GPS w Polsce – mówi Julita Giełczewska, Dyrektor ds. Rozwoju w IMAGIS SA. „GPMapa TOPO udostępnia informacje i funkcje niezbędne w turystyce zarówno pieszej jak i rowerowej – do najważniejszych z nich należą informacje dotyczące ukształtowania terenu wraz z bardzo plastycznym ich obrazowaniem w postaci tzw. cieniowania. Nie do przecenienia są także nowe punkty POI związane z potrzebami turystów – m.in. schroniska czy stacje GOPR.”

GPMapa TOPO łączy w sobie dokładną mapę Polski, znaną z przeznaczonego do nawigacji samochodowej, produktu GPMapa, z danymi o ukształtowaniu terenu Polski. Oprócz sieci dróg samochodowych, GPMapa TOPO zawiera dodatkowo ścieżki rowerowe oraz piesze i rowerowe szlaki turystyczne w wybranych regionach Polski: Tatry, Mazury, Kaszuby, Gorce, okolice Warszawy.

Dane o ukształtowaniu terenu Polski GPMapa TOPO prezentuje za pomocą:

• linii poziomic (warstwic)  - typowego sposobu oznakowania wysokości znanego z map topograficznych
  • specjalnego cieniowania rzeźby terenu – uplastyczniającego widok mapy
  • rzeczywistego widoku 3D – znanego dotąd głównie z gier komputerowych
GPMapa TOPO umożliwia routing, czyli wyznaczenie optymalnej – według wybranych parametrów - trasy dotarcia do wybranego celu, nie tylko dla samochodu ale też dla pieszego i rowerzysty. Obliczenie takiej trasy odbywa się z wykorzystaniem siatki zwykłych dróg oraz zintegrowanych z nią szlaków turystycznych i ścieżek rowerowych.

GPMapa TOPO pozwala uzyskać profil wysokościowy zaplanowanej trasy, czyli wykres prezentujący jak w miarę pokonywania szlaku będzie się zmieniało ukształtowanie terenu. Profil wysokościowy informuje między innymi o bezwzględnej wartości tzw. „przewyższeń” na wybranej trasie.

Co zawierają mapy GPMapa TOPO?

GPMapa TOPO to pakiet map cyfrowych przeznaczonych do turystycznych urządzeń GPS firmy GARMIN. Pierwsze wydanie GPMapy TOPO sygnowane numerem 2008 zawiera następujące dane mapowe:

• 403 300 kilometrów dróg umożliwiających dotarcie do każdej miejscowości w Polsce. W tym 305 049 km dróg asfaltowych i 98 251 km dróg gruntowych
  • 2711 km ścieżek rowerowych w wybranych regionach Polski: Tatry, Mazury, Kaszuby, Gorce, okolice Warszawy
  • 3546 km szlaków turystycznych w wybranych regionach Polski: Tatry, Mazury, Kaszuby, Gorce, okolice Warszawy.
  • prawie 2.2 miliona punktów adresowych – miejscowość, ulica, numer domu - dokładnie 2 195 187 punktów
  • 2455 szczegółowych planów miast i miejscowości, w tym 2112 planów z adresami i 343 planów tylko z nazwami ulic
  • 16 miast zawierających obrysy budynków: (Białystok, Częstochowa, Gdańsk, Gdynia, Gorzów Wielkopolski, Katowice, Kraków, Lublin, Łódź, Olsztyn, Poznań, Rzeszów, Tarnów, Wrocław, Warszawa i Zielona Góra)
  • 158 099 obiektów użyteczności publicznej (POI) takich jak hotele, restauracje, bankomaty, szpitale, apteki oraz wiele innych przydatnych w podróży. W szczególności warto wymienić miejsca związane bezpośrednio z turystyką pieszą i rowerową takie jak:
  1. Stacje ratunkowe GOPR w Polsce - 106 placówek
  2. Noclegi – 5916 lokalizacji, w tym 181 schronisk
  3. Obiekty gastronomiczne – 12 321
  4. Szczyty górskie
  5. Przełęcze
  6. Doliny

DYSTRYBUCJA
Producentem GPMapy TOPO jest firma IMAGIS S.A. z Warszawy, a produkt przeznaczony jest dla urządzeń GPS firmy GARMIN, których dystrybutorem w Polsce jest firma EXCEL SYSTEMY NAWIGACYJNE ze Szczecina.GPMapa TOPO będzie sprzedawana zarówno samodzielnie (wersja BOX), jak również w pakiecie z urządzeniami GPS firmy GARMIN dedykowanymi do turystyki pieszej i rowerowej (wersja OEM). Sprzedaż będzie odbywać się poprzez sieć dealerów firmy EXCEL SYSTEMY NAWIGACYJNE: markety i wielko- powierzchniowe sklepy sprzedaży detalicznej, a także sklepy internetowe. Dla dotychczasowych użytkowników GPMapy przeznaczonej do nawigacji samochodowej przygotowana będzie specjalna oferta na zakup GPMapy TOPO, która będzie dostępna w serwisie internetowym www.GPMapa.Garmin.pl

CENY

Sugerowana cena detaliczna brutto wersji BOX wynosi 499 zł. Cena specjalna dla posiadaczy samochodowej GPMapy to 299 pln

ROZWÓJ PRODUKTU
GPMapa TOPO będzie sukcesywnie rozwijana o nowe regiony, dla których wprowadzane będą m.in. ścieżki rowerowe oraz piesze i rowerowe szlaki turystyczne. Dla nabywców pierwszej wersji GPMapy TOPO jeszcze w tym roku przewidziana jest jedna bezpłatna AKTUALIZACJA.

W chwili premiery nie została jeszcze ustalona polityka aktualizacji map na rok 2009. IMAGIS SA  - jest polską firmą, która od 1992 roku dostarcza Systemy Informacji Geograficznej (GIS), tworzy mapy cyfrowe oraz systemy nawigacyjne. Doradza, szkoli oraz buduje i integruje systemy informatyczne z funkcjonalnością GIS.

IMAGIS SA (producent GPMapa i GPMapa TOPO)
Łukasz Brzostek
Kierownik Działu Marketingu
e-mail: lukasz.brzostek@imagis.pl