Zdrowie » Medycyna

Grillowanie bez zgagi

Grillowanie bez zgagi
Zobacz więcej zdjęć »
Zbliża się lato, a latem Polska pachnie smakowicie. Polacy są wielbicielami grillowania i jeśli tylko pogoda pozwala, rozstawiają swoje grille w każdym możliwym miejscu. Wielogodzinne imprezy w weekendy zdarzają się dość często, bo jak lepiej spędzić czas na powietrzu z rodziną i przyjaciółmi?

Na grillu najczęściej ląduje kiełbasa i karkówka, a ulubionym napojem jest dobrze schłodzone piwo. Jaki może być efekt tak mile spędzonego popołudnia? Tłuste jedzenie i alkohol mogą wywołać uczucie pieczenia w żołądku lub przełyku, czyli zgagę. Najczęściej uskarżają się na nią osoby pomiędzy 50. a 70. rokiem życia, ale przytrafić może się każdemu, w każdym wieku, choć głównie są na nią narażone osoby nadużywające alkoholu, otyłe oraz kobiety w ciąży.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Nie tylko alkohol i tłuste potrawy mogą wywołać zgagę. Czasem wystarczy zjeść coś zbyt ostro przyprawionego lub po prostu zjeść za dużo.

 

Jeśli zgaga pojawia się sporadycznie, najprawdopodobniej jest właśnie wynikiem przejedzenia lub spożycia zbyt dużej ilości alkoholu. Wystarczy wtedy zażyć lek dostępny bez recepty, taki jak Riflux®. Jeśli cierpimy na nią praktycznie codziennie, powinniśmy bez zwłoki udać się do lekarza, ponieważ może to świadczyć o problemach ze zwieraczem przełyku. Treść żołądkowa wymieszana z enzymami trawiennymi i kwasami żołądkowymi wraca wtedy do przełyku, podrażniając go. Zjawisko to nazywa się refluksem1.

 

Niezależnie od częstotliwości występowania zgagi, warto zapobiegawczo wprowadzić pewne zmiany w naszym jadłospisie, na przykład wyeliminować ostre przyprawy, ograniczyć kawę i alkohol, zrezygnować z czekolady i napojów gazowanych.

 

A podczas wieczornego spotkania ze znajomymi warto położyć na grillu warzywa, ryby, czy mniej tłuste mięso.

W leczeniu zgagi sprawdzają się leki neutralizujące kwasy oraz obniżające produkcję kwasów w żołądku – takie jak Riflux® zawierający ranitydynę. Riflux® to lek bez recepty, hamujący wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Powoduje ustąpienie w krótkim czasie dolegliwości związanych z nadmiernym wydzielaniem kwasu solnego: nadkwaśności, zgagi, bólów  w nadbrzuszu. Riflux® zwiększa poziom PH w żołądku już po 10 minutach! Dodatkowo hamuje wydzielanie kwasu solnego przez 12 godzin. Dostępny jest w formie musujących tabletek o  grejpfrutowym smaku.

 

Riflux® jest dostępny w aptekach bez recepty, w cenie około 9,70 zł za opakowanie zawierające 10 tabletek musujących i 16,5 zł za opakowanie zawierające 30 tabletek.

 

 ______________

1.       dr nauk med. Edward Kasprzycki, gastrolog, Zgaga, poradynazdrowie.pl

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Agencja PR
http://agencjapr.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »