Firma » Biznes

Grupa Ferrero kontynuuje inwestycje w Turcji w branży orzechów laskowych

Grupa Ferrero, jeden z liderów branży produkcji słodyczy, nadal wzmacnia swoją obecność na rynku orzechów laskowych.

Celem jest dążenie do zapewnienia najwyższej jakości tego podstawowego surowca, który nadaje niepowtarzalny smak wielu popularnym produktom Ferrero, takim jak Nutella, Ferrero Rocher i Kinder Bueno. Dlatego właśnie Grupa Ferrero dokonała przejęcia 100% kapitału będącej dotąd własnością rodzinną Grupy Oltan.

Grupa Oltan to światowy lider w zakresie dostaw, przetwórstwa i sprzedaży orzechów laskowych, osiągający roczne obroty na poziomie 500 mln dolarów. Oltan ma swoją główną siedzibę w mieście Trabzon w Turcji, ale prowadzi działalność we wszystkich najważniejszych regionach uprawy orzechów laskowych. Posiada pięć zakładów produkcyjnych, a swoje wyroby eksportuje do krajów Unii Europejskiej i na inne znaczące rynki całego świata.

Umowa o przejęciu czeka jeszcze na zatwierdzenie przez właściwy urząd ds. regulacji.

Dzięki tej operacji Grupa Ferrero dodatkowo wzmocni swoje zaangażowanie w działalność opartą o zasady społecznej odpowiedzialności biznesu, poprzez promowanie zrównoważonych praktyk rolniczych. Ferrero działa już w Turcji w tym zakresie, realizując specjalny program pod nazwą Ferrero Farming Values (FFV). Celem programu, opartego na szczegółowo określonych zasadach, jest przede wszystkim podnoszenie umiejętności rolników i poprawa ich zdolności do zwiększania zysków z prowadzonej działalności.

Wzajemne korzyści płynące z jednej strony z długofalowej i ukierunkowanej na najwyższą jakość polityki inwestycyjnej Grupy Ferrero, a z drugiej z historycznej, cennej i trwale zakorzenionej na tureckim rynku obecności firmy Oltan będą stanowiły znakomitą okazję do zrównoważonego wzrostu i zachowania wiodącej pozycji tureckiego sektora orzechów laskowych.

iwonamichalowska