Gospodarka » Żywność
Grzaniec - rogrzej się zimą!
Zobacz więcej zdjęć » |
Tradycja picia grzanego wina i piwa z przyprawami, suszonymi owocami i miodem pojawiła się w Polsce pod koniec XVI.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Wtedy, szczególnie w mroźne dni, grzańce polecano jako napoje lecznicze. Szybko jednak szlachta doceniła przede wszystkim ich walory smakowe. „Dla kurażu" i poprawy nastroju napój zaczął towarzyszyć bawiącym się podczas kuligów, polowań, zabaw karnawałowych.
Dziś także chętnie sięgamy po grzane wino i piwo z dodatkiem aromatycznych przypraw. Popularne grzańce doskonale sprawdzają się w długie jesienno - zimowe wieczory, gdy przemarznięci i zmoknięci wrócimy do domu, na poprawę nastroju, podczas spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. Dzięki gotowym kompozycjom przypraw do grzańca można łatwo i szybko przygotować aromatyczny, rozgrzewający napój, za każdym razem uzyskując niezwykły smak i aromat.
Na zbliżający się sezon jesienno - zimowy producenci mieszanek przyprawowych przygotowali smakowe wersje przypraw do grzanego wina i piwa, łączące smak przypraw i aromat owoców, np. malin czy cytryn.
Komentarze (0)