Dom » Budownictwo

Grzejniki Jaga - najoszczędniejsze na świecie

Jak bardzo oszczędne są grzejniki Jaga? Okazuje się, że najbardziej na świecie - trzy jednostki badawcze: belgijski instytut WTCB, brytyjski BRE oraz holenderski KIWA potwierdziły w badaniach, że Jaga Low-H2O to najbardziej ekonomiczne grzejniki, z najwyższym wynikiem w zakresie energooszczędności.
Wiodącym celem firmy Jaga od momentu jej powstania jest poszukiwanie efektywności i oszczędności energii. Historia marki zaczęła się w roku 1962 roku, gdy dwaj bracia, instalatorzy, Jan i Gaston Kriekels, niezadowoleni z jakości rozwiązań grzewczych dostępnych na rynku, postanowili stworzyć własne grzejniki: wydajne, lekkie, estetyczne. Ich sercem stał się niewielki, lekki, aluminiowo-miedziany wymiennik, który dynamicznie reaguje na zmiany temperatury i jest w stanie szybko wytworzyć potrzebne ciepło. Technologią, która spełniła te oczekiwania jest Low- H2O czyli mała pojemność wodna. Rozwiązanie opracowane przez Jagę wiele lat temu dziś wciąż jest technologią przyszłości - najbardziej wydajną i oszczędną z dostępnych na rynku. Zyski z zastosowania grzejników o małej pojemności wodnej są mierzalne: jest to od 9 do nawet 16% oszczędności w porównaniu do ogrzewania płytowego i minimum 5% w stosunku do ogrzewania podłogowego. Dlaczego tak się dzieje?
Dlatego, że mała masa nagrzewa się szybciej niż duża. Grzejniki Low-H2O są znacznie lżejsze, zawierają mniej wody niż inne dostępne rozwiązania, w szczególności ogrzewanie podłogowe. Dzięki temu nie potrzebują dużo czasu by się nagrzać, tylko od razu przekazują ciepło do pomieszczenia.
Lekki, miedziano-aluminiowy wymiennik ciepła reaguje błyskawicznie, a po osiągnięciu optymalnej temperatury w pomieszczeniu natychmiast przestaje grzać. Badania w warunkach podczerwieni nie pozostawiają wątpliwości: grzejniki Low-H2O zaczynają oddawać ciepło do pomieszczenia zaledwie po dwóch minutach od uruchomienia, a w ciągu kolejnych dwóch minut grzejnik jest w pełni sprawny (rurki zasilająca i powrotna są w pełni rozgrzane). Dla porównania, grzejnikowi płytowemu ten sam proces zajmie 5 razy więcej czasu, żeberkowemu 40 minut, a ogrzewaniu podłogowemu co najmniej 120. To przepaść czasowa i ekonomiczna!
Co jeszcze zyskujemy stosując grzejniki Jaga Low-H2O? Dynamiczne, szybko reagujące grzejniki przy dobrej izolacji budynków polepszają ich klasę energetyczną (według oprogramowania EPB, grzejniki Low-H2O wielu przypadkach uzyskują maksymalną notę 2 punkty). Grzejniki, które szybko rozgrzewają się i szybko stygną minimalizują straty ciepła oraz nie generują przegrzania związanego z długim czasem wystudzania, co jest istotną cechą w dobrze izolowanych pomieszczeniach. Zapewniają też komfort utrzymania stałej temperatury - co nie jest bez znaczenia jeśli chodzi o ogólną ocenę ogrzewania (duże wahania temperatury prowadzą do odczucia dyskomfortu oraz generują straty ciepła).
Nie bez znaczenia jest też to, że grzejniki Jaga Low-H2O świetnie współdziałają z systemem niskotemperaturowym opartym o kocioł kondensacyjny czy pompę ciepła. Wynika to z faktu, że budowa wymiennika Jaga Low- H2O została maksymalnie zoptymalizowana na podstawie szczegółowych badań naukowych. Zwiększenie powierzchni styku miedzi i aluminium o ponad 36% gwarantuje optymalną emisję ciepła, nawet przy niskich temperaturach czynnika grzewczego.
Dobrą pracę grzejników Low-H2O w systemach niskotemperaturowych potwierdziły badania firmy Jaga oraz niezależne badania nadzorowane przez Novem (Holenderską Organizację Energii i Środowiska) przeprowadzone przez Uniwersytet Techniczny w Eindhoven. Aby prawidłowo przekazywać ciepło do otoczenia, grzejnik Jaga Low-H2O, potrzebuje czynnika o minimalnej temperaturze 28 st. C. Zbadano, że wystarczy zaledwie 5 st.C różnicy pomiędzy temperaturą zasilania a temperaturą otoczenia aby grzejnik pracował prawidłowo.
Oprócz mierzalnych i jednostkowo odczuwalnych zalet stosowania technologii Low- H2O i ogólnie grzejników Jaga warto też zwrócić uwagę na aspekty globalne: grzejniki Low-H2O zużywają mniej energii, potrzebują mniejszej ilości materiałów i surowców do wyprodukowania, mają długą żywotność (gwarancja 30 lat), a po zakończeniu cyklu życia są w pełni przetwarzalne.
Jednym z priorytetów firmy Jaga, czynnie i konsekwentnie realizowanym od początku istnienia, jest ochrona środowiska. Jaga dba, by jej ślad pozostawiany na planecie był jak najmniejszy. Grzejniki Jaga Low- H2O mają najniższe wskaźniki LCA (Life Cycle Assessment), co świadczy o ich korzystnym profilu środowiskowym (mniejszy negatywny wpływ).
Zapraszamy na nową stronę internetową o grzejnikach Low-H2O. Aby w pełni pokazać zalety tej technologii firma Jaga Polska przygotowała specjalną stronę internetową www.oszczednegrzejniki.pl To kompletna baza informacji technicznych, technologicznych i użytkowych, porównanie wszystkich technologii grzewczych dostępnych na rynku oraz praktyczny przegląd korzyści z zastosowania flagowej technologii Jaga.
Polecamy poznanie nowej strony wszystkim, którzy planują budowę lub modernizację instalacji grzewczej. Jest tu także symulator oszczędności - proste narzędzie pozwalające potencjalnemu klientowi oszacować oszczędności, które można uzyskać stosując grzejniki Jaga Low-H2O. Znajduje się tu również przegląd modeli grzejników belgijskiego producenta pracujących w tej technologii.

Czas na zmianę, czas na nowoczesne technologie, które gwarantują komfortowe ciepło, oszczędności i szacunek dla środowiska.

Zapraszamy na www.oszczednegrzejniki.pl oraz na www.jaga.com.pl

Synergia PR