Firma » Biznes

Haier otwiera nową fabrykę w Rosji by zaspokoić rosnące zapotrzebowanie rynków europejskich

Dwa lata po podpisaniu umowy dotyczącej budowy centrum produkcyjnego w Republice Tatarstan w Rosji, Haier otwiera drzwi w swojej nowej fabryce "Master". Znajdująca się w parku przemysłowym Kama (KIP) w Naberezhnye Chelny, fabryka zajęła powierzchnię 24,500m2. Jest to pierwszy wspólny projekt rosyjsko-chiński w tym sektorze gospodarki. Fabryka dedykowana produkcji maszyn chłodniczych, to kolejny krok firmy Haier w ekspansji na europejskie rynki. Podczas ceremonii otwarcia fabryki Sun Zhenhua, General Manager Haier w Rosji i Yannick Fierling, CEO Haier Europe, ogłosili także utworzenie centrum R&D.

Strategia rozwoju Haier w Rosji okazała się sukcesem

W 2008 roku Haier, światowy lider w segmencie sprzętu AGD (utrzymujący ten tytuł przez siedem kolejnych lat*), otworzył swoje oficjalne przedstawicielstwo w Rosji. W tamtym czasie portfolio produktów oferowanych przez firmę obejmowałodwie główne kategorie: lodówki i pralki. Dzisiaj Haier produkuje ponad 100 różnych modeli najrozmaitszych urządzeń, w tym: lodówki, zamrażarki, pralki, klimatyzatory domowe i przemysłowe, ogrzewacze wody, piece elektryczne, kotły gazowe, telewizory, smartfony i tablety.

Spółka w dalszym ciągu rozwija swoją sieć serwisową obejmującą aktualnie 196 centrów serwisowych w ponad 120 miastach Rosji. Wraz z rosnącą widocznością firmy na rynku konsumenckim Haier aktywnie rozwija również swoją działalność w obszarze B2B. Wśród jego partnerów znalazły się: KROST, konglomerat PIK, MTS, TELE2, Magnit, Dixi, itd.

Od 2010 roku obroty Haier w Rosji wzrosły dziesięciokrotnie.

Niektóre kluczowe dane ilustrujące ambitne cele Haier

"Wybór nowej lokalizacji fabryki motywowany był jasnymi przesłankami”, powiedział Sun Zhenhua, General Manager Haier w Rosji. "Proaktywna postawa władz lokalnych, przejrzystość tatarskiej branży biznesowej i lukratywne perspektywy inwestycyjne, to jedne z kluczowych czynników, które przyciągnęły chińskich inwestorów. Ponadto Republika Tatarstan jest wiodącym regionem pod względem rozwoju gospodarczego i wsparcia sektora przemysłowego - Kama Industrial Park jest na to najlepszym dowodem."

Inwestycja w budowę fabryki wyniosła 39,108,800 USD. Ponadto w okresie od kwietnia do czerwca 2016 roku, w rozwój produkcji i zakup komponentów zostanie zainwestowane 15,891,200 USD, zagospodarowanych z dodatkowego budżetu. Łączna suma inwestycji to około 55,000,000 USD.

Dodatkowo Grupa Haier będzie rozwijać w Tatarstanie unikalny model produkcji i innowacyjną technologię – pierwszy tego typu projekt w Rosji. Firma tworzy nowe miejsca pracy i przekazuje pracownikom swoją kulturę organizacyjną.

W 2015 roku specjaliści z Naberezhnye Chelny przeszli szkolenia w fabrykach Haier w prowincji Shandong w Chinach. Nabytą tam wiedzę będą mogli wykorzystać w praktyce w nowej fabryce.

Zgodnie z planami, do 2017 roku w rosyjskiej fabryce Haier będzie zatrudnionych 500 osób oraz powstanie 1200 dodatkowych miejsc pracy, które wypełni za pomocą outsourcingu. Obecnie Haier w Naberezhnye Chelny zatrudnia ponad 200 pracowników.

Specyfikacja miejsca produkcji:

• 24 500mprzestrzeni roboczej
  • 1200 m linii produkcyjnej
  • 250 000 jednostek produkcyjnych w pierwszym etapie (500 000 jednostek w drugim)
  • Produkcja dedykowana na rynek Rosyjski oraz pobliskich rynków Europejskich.
  • 2000m2 dodatkowej powierzchni biurowej

Kluczowe unikalne urządzenia technologiczne zostały już zamontowane w fabryce, w tym:

• trzecia na świecie linia do próżniowego spieniania elementów chłodzących.
  • system próżniowego formowania wnętrza urządzeń
  • system wypełniania drzwi lodówek poliuretanem, mechaniczny system magazynowania metalowych korpusów lodówek dwóch największych Chińskich producentów. (Beijing Yi Dong Ning Technology Co., Ltd, PRC and Suzhou Yifeng Industrial Equipment Corporation Co., Ltd, PRC).

Wszystkie składniki sukcesu w Europie

"Otwarcie tej placówki to kamień milowy dla Grupy Haier. Dzięki nowej lokalizacji, jesteśmy doskonale przygotowani do uczestnictwa w dużych projektach planowanych w tym regionie i na całym świecie", powiedział Yannick Fierling, CEO Haier Europe.

Uruchomienie zakładu produkcji sprzętu chłodniczego w Naberezhnye Chelny jest pierwszym krokiem podjętym przez Haier by zlokalizować swoją działalność w Rosji. Ma to umożliwić marce realizować swoje plany rozwoju w Europie. Z siedzibą w Paryżu, i lokalnymi biurami we Włoszech, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, krajach Beneluksu i w Polsce firma działa w 30 krajach europejskich.

"Haier podjął decyzję o stworzeniu centrum R&D w Naberezhnye Chelny. Będzie ono wsparciem dla drugiego centrum, które funkcjonuje w Norymberdze w Niemczech. Decyzja ta obrazuje naszą determinację, aby być na prawdę blisko lokalnych konsumentów i odpowadać na rosnące zapotrzebowanie na produkty najwyższej jakości", - Yannick Fierling

"Nowa fabryka ma za zadanie poprawić naszą produktywność i pozwolić zintensyfikować działania w kierunku rynków europejskich, przy jednoczesnym skróceniu terminów dystrybucji. Mimo, że nasz ośrodek w Chinach bez trudu mógłby zaspokoić większość potrzeb rynków europejskich, to chcielibyśmy być jeszcze bardziej konkurencyjni pod względem elastyczności logistycznej. Ma to na celu wzmocnienie pozycji Haier na rynku zdominowanym przez innych producentów urządzeń elektrycznych dla gospodarstw domowych. Naszym zdaniem kluczem do sukcesu w zakresie globalnym jest przemyślana strategia lokalizacji, która pozowoli być coraz bliżej rynków docelowych i klientów ostatecznych."

RafałP