Technologie » Komputery

„Hakerzy” współpracujący z CBA zhakowani!

Hacking Team, firma zajmująca się cyberzabezpieczeniami padła ofiarą ataków hakerskich, które doprowadziły do wycieku 400 GB danych. Wśród nich znalazły się m.in. e-maile, kody źródłowe oraz dane klientów firmy, którymi są represyjne rządy i… Centralne Biuro Antykorupcyjne.

Prawdopodobnie dzięki programom typu malware oraz podatnością w zabezpieczeniach sieciowych, nieznani sprawcy zaatakowali włoską firmę trudniącą się przede wszystkim dostarczaniem wyspecjalizowanego oprogramowania inwigilującego organizacjom rządowym na całym świecie. Jak twierdzą analitycy z portalu Niebezpiecznik.pl lista plików wskazuje, że hakerom udało się skopiować zawartość całej sieci wewnętrznej oraz wszystkich serwerów.

Obecnie dominują ataki APT, czyli ataki kierowane, z wykorzystaniem malware’u, którego sygnatury nie są znane. Co miesiąc powstają wielkie liczby nowych wirusów, z którymi obecne systemy sobie nie radzą – twierdzi Krzysztof Wójtowicz z firmy Check Point Software Technologies.
Z Check Point Security Report 2015 wynika, że drastycznie rośnie liczba ataków hakerskich z użyciem nieznanego dotąd złośliwego oprogramowania - w ciągu każdej godziny przeprowadzanych jest na świecie 106 różnego rodzaju działań wymierzonych w firmę lub organizację.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.magazynit.pl/rynek-it/hakerzy-wspolpracujacy-z-cba-zhakowani.html

openmediagroup