Firma » Biznes

Hale namiotowe – szybki i tani magazyn

Stając przed koniecznością szybkiego pozyskania lub zwiększenia magazynu lepiej zrezygnować z tradycyjnych rozwiązań. Decydując się na hale namiotowe jesteśmy w stanie zaoszczędzić czas i pieniądze, nie tracąc na funkcjonalności. Jak to możliwe i czy na pewno warto zdecydować się na taki magazyn?

Czym hale namiotowe różnią się od tradycyjnych magazynów?

Tradycyjny magazyn zlokalizowany w murowanym budynku jest uważany za lepsze zabezpieczenie dla towarów. Jego dach i ściany są uznawane za w pełni chroniące przed silnym wiatrem i opadami. Nie negujemy tego, jednak warto zaufać możliwościom hal namiotowych – najlepszym potwierdzeniem dla ich solidności jest stale rosnąca liczba ich użytkowników. Oczywiście pomiędzy namiotową halą magazynową a standardowym budynkiem magazynowym występują różnice i to właśnie one sprawiają, że dla jednych wykorzystanie hali do celów biznesowych nie będzie wchodziło w grę, podczas gdy dla drugich to właśnie one będą najlepszym rozwiązaniem.

Tym, co przede wszystkim wyróżnia halę namiotową na tle murowanych budynków jest jej mobilność – nieużywana hala może zostać złożona i zwolnić zajmowane miejsce, może też zmienić lokalizację, w której jest wykorzystywana: nie jest problemem jej ponowny montaż w innym miejscu.

Szybki montaż i demontaż to również istotne zalety hal namiotowych. Dzięki temu, jeśli nagle będziemy potrzebowali dodatkowej przestrzeni magazynowej, zyskamy ją maksymalnie w dwa tygodnie. Taki wynik jest niemożliwy do osiągnięcia, gdybyśmy chcieli postawić od podstaw budynek magazynu.

Lekka konstrukcja to zaleta hal namiotowych wynikająca z ich charakteru i pod tym względem nie sposób porównywać hal do tradycyjnych budynków. Jest to jednak istotna cecha, bez której trudno mówić o wspomnianej już powyżej mobilności.

Pomimo lekkiej konstrukcji, solidność jest tym, czego nie można odmówić halom namiotowym. Pod tym względem stanowią one bardzo dobrą alternatywę dla standardowych budynków magazynowych i nie trzeba mieć obaw o to, że będą one w jakikolwiek sposób gorszym zabezpieczeniem dla magazynowanych towarów.

Hale namiotowe – koszty i możliwości

Zaletą, o której warto wspomnieć osobno, są niższe koszty korzystania z hali. Przede wszystkim sama budowa lub kupno magazynu kosztuje więcej niż zakup i montaż hali namiotowej i wiąże się z większą liczbą formalności, co już działa na korzyść hal. Niższe są też koszty eksploatacji, co sprawia, że wielu przedsiębiorców decyduje się na korzystanie z hal nie tylko na krótkie okresy, ale też na stałe. Dodatkowo na koszt hali wpływa także forma, w jakiej chcemy z niej korzystać. Potrzebne na krótki czas hale namiotowe korzystniej będzie wypożyczyć – wynajem hal namiotowych może być bardzo tani. Co ciekawe, również na dłuższy okres możemy znaleźć opłacalną ofertę wynajmu, choć warto przeliczyć, czy jednak bardziej nie opłaci nam się wówczas zakup. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się kupić czy wynająć halę namiotową, pod wieloma względami możemy wyjść na tym lepiej niż na tradycyjnym budynku magazynowym, dlatego też warto przemyśleć tą opcję.

hale-namiotowe.net

Hale namiotowe