Technologie » Komputery

Historia Polski odtworzona z klocków LEGO® w multimedialnej oprawie 38 projektorów Sony

Ponad milion klocków LEGO® i 38 laserowych projektorów Sony w jednym miejscu!

Tak wyjątkowej realizacji jeszcze nie było! Jest niesamowitym połączeniem pasji do budowania

z zainteresowaniem historią i upodobaniem do najnowszych technologii – tak jednym zdaniem można opisać interaktywne centrum, które powstało w Krakowie – HistoryLand.

Film do wykorzystania: https://www.youtube.com/watch?v=ZMGlE0Ao4mU

Zdjęcia małej i dużej rozdzielczości: https://1drv.ms/f/s!AmMO0L0tYVJXp0ZU62uiMyDNr9VR

Pomysł na HistoryLand narodził się z połączenia dwóch pasji – do historii i budowania z klocków LEGO®. To interaktywne centrum jest spełnieniem marzeń jego twórców – Marcina Pietruchy oraz Marcina i Krzysztofa Tobolskich, którzy od dziecka lubili budować z klocków. Pierwsza powstała makieta Sukiennic. Później kolejne. Jest ich obecnie dziesięć, ale twórcy zapowiadają kolejne.

Ponad milion klocków LEGO® i 38 laserowych projektorów Sony w jednym miejscu!

Pierwsza makieta w Historylandzie to osada w Biskupinie, następne to: olbrzymia bitwa pod Grunwaldem, na której umieszczono 12 000 koników i tyle samo ludzików LEGO®, bitwa pod Oliwą, rekonstrukcja bitwy o Westerplatte oraz bitwy o Monte Cassino. Kolejna makieta przedstawia Stocznię Gdańską. Dalej Sukiennice, Wieża Ratuszowa, Bazylika Mariacka oraz Katedra na Wawelu z latającym wokół smokiem wawelskim. Jest również klasztor na Jasnej Górze. Wszystkie robią ogromne wrażenie.

Budowanie makiet z LEGO® to proces wieloetapowy. Najpierw na podstawie zdjęć i konsultacji z historykami powstaje projekt, na bazie którego rozpoczyna się konstruowanie danej budowli bądź odtwarzanie wydarzenia z klocków. Gotowa makieta musi zyskać odpowiednia oprawę iluminacyjną. Na końcu całość jest wzbogacana o multimedia i elementy interaktywne, które nadają jej niepowtarzalny i nowoczesny charakter.

Budowa makiet trwała trzy lata

Z czasem dla twórców HistoryLandu ogromnym wyzwaniem stało się przechowywanie makiet. Wszystkie są budowane w skali 1:50, co oznacza dość znaczne rozmiary. Dla przykładu – makieta bitwy pod Grunwaldem zajmuje około 200 m2.

Kolejnym problemem było zdobycie wszystkich potrzebnych klocków. Dostępność chociażby koników LEGO® jest bardzo ograniczona, a zbudowanie zaplanowanych makiet wymagało zdobycia ponad 40 tysięcy sztuk. Poszukiwania objęły cały świat, koniki były sprowadzane m.in z Brazylii, USA, Japonii, czy Kanady.

Na koniec przyszedł czas na oprawę multimedialną

„Zdecydowaliśmy się na korzystanie w HistoryLandzie z projektorów Sony, ponieważ spełniały one nasze wysokie oczekiwania w obszarze parametrów technicznych i optyki, a szeroki wachlarz rozwiązań pozwolił dostosować je do naszych potrzeb przy tym projekcie. Na wybór produktów właśnie tej marki wpłynęła też ich dostępność w potrzebnej liczbie, gwarancja i dostępność serwisu, a także fakt, że cieszą się one pozytywnymi opiniami wśród innych użytkowników” – informuje Marcin Pietrucha, jeden z twórców HistoryLandu

Ostatecznie do HistoryLandu trafiło 38 projektorów laserowych Sony. W tym: 13szt. VPL-FHZ57; 13szt. VPL-FHZ60L; 6szt. VPL-FHZ65L; 5szt. VPL-FHZ60 oraz 1 szt. VPL-FHZ65. Dodatkowo wybrano 21 obiektywów o różnej ogniskowej.

Bitwa pod Grunwaldem zawsze będzie robić wrażenie

Technicznym przygotowaniem instalacji multimedialnej dla makiety bitwy pod Grunwaldem zajęła się firma Visualsupport. Wykorzystano 13 projektorów VPL-FHZ57 oraz 5 - VPL-FHZ60 wraz z ultraszerokokątnymi obiektywami.

W ramach systemu pracuje 18 projektorów, które same się uruchamiają i wyłączają oraz współpracują z pięcioma tabletami umożliwiającymi wyświetlanie animacji na wybranych fragmentach makiety. Zaprojektowana instalacja wykorzystuje funkcje blendingu, dzięki czemu jest wyświetlany ultrapanoramiczny obraz z 13 projektorów.

„Nie ukrywam, że zrobiłem pełną analizę wszystkich projektorów dostępnych na rynku – informuje Michał Płócienniak, CEO Visualsupport – instalacja okazała się bardzo wymagająca. Musieliśmy zaproponować coś, co się sprawdzi. Potrzebowaliśmy projektorów ze zmienną optyką, (automatyczną) funkcją lens shift, czyli możliwością przesuwania samego obiektywu w celu precyzyjnego dopasowania obrazu do ekranu oraz możliwością przesyłania obrazu
w standardzie HDBaseT. Stosunek parametrów do ceny zdecydował o wyborze projektorów Sony”

Ustawienie projektorów wymagało nadania im konkretnych numerów po to, aby przy użyciu pilota sterować wybranymi urządzeniami nie zmieniając przy tym ustawień pozostałych. W tej konkretnej instalacji miało to dodatkowo znaczenie ze względu na ograniczoną możliwość wchodzenia na makiety. Technologia HDBaseT pomogła zminimalizować koszty instalacji oraz liczbę potrzebnych zewnętrznych urządzeń. Dzięki laserowemu źródłu światła projektory mogą pracować praktycznie bez żadnej konserwacji nawet przez 20 000 godzin. W przeciwieństwie do systemów opartych na tradycyjnych lampach ryzyko niespodziewanej awarii jest tutaj zminimalizowane.

W ramach instalacji wykonanej dla makiety bitwy pod Grunwaldem została również wykorzystana możliwość montażu projektorów pod dowolnym kątem i robiące olbrzymie wrażenie łączenie obrazów (blending) z kilku projektorów przy wyświetlaniu na wielkoformatowym ekranie.

„Żaden z producentów nie zaoferował nam tego, co Sony, w równie przystępnej cenie” – podsumowuje Michał Płócienniak

LEGO® to znak towarowy firmy z Grupy LEGO®. HistoryLand nie jest sponsorowany, autoryzowany ani wspierany przez Grupę LEGO®.

Informacja o firmie Sony

Sony Professional Solutions stawia sobie za cel uwalnianie olbrzymiej energii drzemiącej w obrazie. Centralne znaczenie w tej wizji ma pomoc klientom w budowaniu opowieści, wprowadzaniu zmian, tworzeniu więzi emocjonalnych, stymulowaniu uczenia się i wyzwalaniu potencjału. Firma Sony znakomicie łączy technologię z kreatywnością. Współpracuje z firmami z różnych sektorów, między innymi mediów i produkcji studyjnej, kina, służby zdrowia, sportu, biznesu i edukacji, dostarczając im nowatorskie rozwiązania, będące stymulacją do zmian. Dzięki ponad 30-letniemu doświadczeniu oraz współpracy z zaufanymi i uznanymi partnerami technologicznymi Sony oferuje bogaty wachlarz produktów i usług, które stanowią prawdziwą wartość dla firm oraz źródło informacji, wiedzy, rozrywki i inspiracji dla klientów.  Więcej informacji można znaleźć pod adresem http://pro.sony.eu

Zapraszamy na Twittera @SonyProEurope / https://twitter.com/SonyProEurope

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt:

Malgorzata Błachnio, INDALO

Tel.: +48 601 349 356, mail: malgorzata.blachnio@indalo.pl www: www.sony.pl/pro