Technologie » Komputery

HP dokona analizy systemu dla Kredyt Banku

Hewlett-Packard Polska podpisał umowę z Kredyt Bankiem na wykonanie analizy systemu transakcyjnego Profile.

HP, w roli integratora, przeprowadzi analizę wymagań biznesowych i ich transformację na wymogi funkcjonalne, dzięki czemu możliwe będzie wprowadzenie zmian w nowym centralnym systemie transakcyjnym oraz systemach satelitarnych. Głównym celem analizy jest optymalizacja metod definiowania produktów i usług świadczonych klientom Banku.

Centralizacja procesów i optymalizacja rozwiązań operacyjnych wspierających obsługę klienta wiąże się z modernizacją centralnego systemu transakcyjnego, z którego Bank korzysta od roku 2000. Realizacja nowych wyzwań wymaga wsparcia odpowiedniej infrastruktury IT, poprzedzonej dogłębną analizą potrzeb klienta.

Decyzja o rozpoczęciu realizacji projektu wdrożenia nowego modelu biznesowego i towarzyszących systemów informatycznych poprzedzona została szczegółową analizą otoczenia oraz zaplanowaniem kolejnych etapów projektu ujętych w program zmian. W efekcie powstanie taktyczny i operacyjny plan przejścia do nowego modelu operacyjnego wspierającego realizację głównych celów strategicznych programu. Celem modyfikacji jest maksymalne wykorzystanie standardowych funkcji oferowanych przez najnowsze wersje aplikacji i systemów. W jej wyniku Bank powinien osiągnąć oczekiwane korzyści w obszarze uproszczenia procesów wynikających ze zmieniającego się modelu biznesowego, ograniczenia kosztów eksploatacji środowisk oraz dokumentowania wymagań biznesowych i operacyjnych.

Kredyt Bank wybrał HP z uwagi na duże doświadczenie na polskim rynku finansowym oraz bogate portfolio klientów, u których zostały wdrożone podobne rozwiązania. Ważna dla Banku okazała się również metodyka implementacji systemów stosowana przez HP.

Informacje o HP
HP tworzy nowe rozwiązania technologiczne, które mają znaczący wpływ na życie ludzi, biznes i społeczeństwo. Jako największe na świecie przedsiębiorstwo z branży zaawansowanych technologii, HP dostarcza szerokie portfolio produktów, obejmujące drukarki, komputery osobiste, oprogramowanie, usługi i infrastrukturę informatyczną. Więcej informacji na temat HP można znaleźć pod adresem http://www.hp.com/.
Więcej informacji o HP, w tym łącza do kanałów RSS, można znaleźć pod adresem http://www.hp.com/hpinfo/newsroom/.

Informacje o Kredyt Banku
Kredyt Bank powstał w 1990 r. jako jeden z pierwszych prywatnych banków w Polsce. Głównym akcjonariuszem banku jest międzynarodowa Grupa KBC, jedna z wiodących grup finansowych w Europie.
Kredyt Bank dysponuje siecią 375 placówek na terenie całego kraju. Ponadto klienci mogą dziś korzystać z ponad 6700 bezpłatnych bankomatów. Do ich dyspozycji są również alternatywne formy dostępu do usług oparte na nowoczesnych technologiach informatycznych - system bankowości elektronicznej KB24 oraz Call Center, dzięki którym klienci mają możliwość korzystania z produktów i usług banku z dowolnego miejsca w kraju i za granicą.
Informacje prasowe Kredyt Banku S.A. dostępne są na stronie www.kredytbank.pl

Hewlett-Packard