Technologie » Komputery

IBM dostarcza enterprise secure mail dla smartphonów Android, iPhone oraz Nokia Symbian

IBM ogłosił rozszerzenie współpracy oprogramowania IBM Lotus i dostarczenie enterprises secure mail dla smartphonów Android, iPhone oraz Nokia Symbian.

„Wierzymy, że IBM objął wiodącą pozycję w dostarczaniu najszerszej oferty poczty oraz wsparcia współpracy dla urządzeń mobilnych", powiedział Kevin Cavanaugh, Wiceprezes działu Messaging and Collaboration w IBM.

IBM ogłosił plany poszerzenia swojej oferty komunikacji mobilnej klasy enterprise w edycji kolejnej wersji Lotus Notes Traveler. Znajdą się tam poczta, kalendarz i wsparcie kontaktów dla wersji 2.0 i 2.1 systemu operacyjnego Google Android. Lotus Notes Traveler jest bezpłatnym systemem, który może być ściągnięty przez klientów Notes i umożliwia obustronną synchronizację OTA, pomiędzy danymi menadżera personalnych informacji i danymi Lotus Domino oraz urządzeniami mobilnymi.

Nowa aplikacja IBM na iPhone, Lotus Notes Traveler Companion służy do przeglądania zakodowanej poczty na iPhone. Ściągnięcie Lotus Notes Traveler Companion, dostępnego już w App Store, pozwala użytkownikom Lotus Notes, który synchronizuje pocztę, kalendarz, kontakty i pocztę, na przeglądanie zakodowanych maili takich jak tajne biznesowe czy też prywatne dane na iPhone poprzez Lotus Notes Traveler. Aplikacja wymaga oprogramowania Lotus Notes Traveler 8.5.1.

Partnerstwo IBM i Nokii doprowadziło do powstania szerokiego spektrum możliwości współpracy na smartphonach Nokii włączając w to IBM Lotus Notes Traveler, IBM Lotus Mobile Connect, IBM Lotus Sametime i IBM WebSphere Portal oraz aplikacje na bazie XPages zbudowane za pomocą oprogramowania IBM Domino Designer. Lotus Connections IBM'a działa również ze smartphonami Nokii na platformie Symbian, umożliwiając użytkownikom współpracę z sieciami społecznościowymi, uaktualnianie informacji oraz dostęp do współdzielonych plików podczas podróży.

Przyszła wersja oprogramowania Lotus Sametime dla smartphonów Nokii na platformie Symbian zaoferuje użytkownikom sygnalizację dostępności, a Lotus Sametime Unified Telephony zapewni funkcję „click-to-call" w języku użytkownika w książce adresowej. Nowe funkcje Lotus Sametime dla urządzeń Nokia będą dostępne w sprzedaży do końca 2010 roku.

Oprogramowanie Lotus Notes Traveler wspiera również urządzenia Windows Mobile.

Aplikacja Lotus Notes Traveler Companion dostępna jest na: www.itunes.com/appstore/

Więcej informacji o IBM: www.ibm.com/pl

ap