Technologie » Komputery

IBM prezentuje nowe możliwości oprogramowania do pracy grupowej

IBM zaprezentował nowe udoskonalenia w oprogramowaniu IBM wspomagającym współpracę w zespołach, np. Lotus Quickr i IBM Lotus Connections, które przyczynią się do poprawy efektywności i rozwoju współpracy w organizacjach.

Poprzez integrację rozwiązań firm partnerskich, IBM dąży do zwiększania liczby użytkowników mających dostęp do oprogramowania IBM wspomagającego pracę grupową o każdym czasie i z każdego miejsca.

Od III kwartału 2008 do III kwartału 2009 przychody ze sprzedaży oprogramowania IBM wspomagającego pracę grupową wzrosły o 34%. Nowa wersja Lotus Quickr ma na celu dalszy wkład IBM w poprawę oraz zwiększanie efektywności doświadczeń użytkowników. W oparciu o opinie konsumentów, Lotus Quickr oferuje możliwość uproszczonego korzystania z biblioteki Lotus Quick, łatwą w obsłudze kontrolę dokumentów oraz przeprojektowane forum dyskusyjne w dodatku do nowych funkcji takich jak kosz oraz folder bezpieczeństwa.

IBM ma w planach dalsze zintegrowanie systemu ECM z usługami Lotus Quickr dla Domino, które były wcześniej dostarczane przez Lotus Quickr dla WebSphere Portal. Kolejna wersja Lotus Quickr zapewni też kluczowe udoskonalenia w integracji z ECM, włączając w to integrację bezprzewodową treści zawartych w IBM FileNet Content Manager lub IBM Content Manager bezpośrednio do miejsc w Quickr, prostszy dostęp do metadanych oraz ulepszone możliwości wyszukiwania.

Kolejna wersja Lotus Connections zawierać ma nowe funkcje, np. zautomatyzowaną rekomendację ludzi i kontentu grupowego, pomagające użytkownikom zbudować obszerniejsze, potężniejsze i bardziej profesjonalne sieci oraz udostępnianiać zdjęcia/pliki video, co wspiera kontent tworzony przez konsumentów na stronach extranetu i powoduje wzrost ruchu na stronie oraz rozwija społeczności klientów.

IBM ogłosił też inne funkcje Lotus Connections zawierające udoskonalony system moderacji treści tworzonych przez użytkowników, by firmom zapewnić bezpieczne społeczności oraz zgodność i możliwości kontrolowania przez dostarczanie wartość i oprogramowania do pracy grupowej. Wersja ta zaoferuje także ściślejszą integrację z WebSphere Portal oraz Microsoft Sharepoint, a także rozszerzone wsparcie dla rozwiązań mobilnych, tak by potencjał pracy grupowej mógł być wykorzystywany przez pracowników spotykających się z klientami. IBM zaprezentował również plany rozszerzenia usługi pracy grupowej w chmurze przez dodanie potencjału społeczności do LotusLive Connections w tym roku. Społeczności umożliwiają grupom klientów, partnerów oraz pracowników mającym wspólne zainteresowania współpracę polegającą na wzajemnej wymianie i udostępnianiu informacji.

„Przez ostatnich kilka lat byliśmy świadkami ewolucji pracy grupowej w firmach" powiedział Jeff Schick, wice prezes IBM Social Software. „Firmy dostrzegają obecnie wartość, którą współpraca przynosi firmie, dzięki powiązaniu ludzi i informacji".

Więcej informacji na temat oprogramowania IBM do pracy grupowej na www.ibm.com/software/lotus.

ap