Rozrywka i wypoczynek » Sport

II RAFAKO Półmaraton Racibórz - Podziękowanie dla wolontariuszy i służb mundurowych

653 zawodników dotarło do mety II RAFAKO Półmaraton Racibórz. Trasę biegu zabezpieczały 132 osoby, w tym aż 104 mundurowych. W czwartek, 22 września organizatorzy podsumowali tegoroczną edycję imprezy i podziękowali zaangażowanym za pomoc w przedsięwzięciu.

- Chciałbym bardzo serdecznie wszystkim podziękować za zaangażowanie, pracę zarówno przed półmaratonem, która trwała dobrych kilka miesięcy, jak i w dzień samej imprezy. Bez waszego udziału przedsięwzięcie byłoby niemożliwe do zrealizowania. Dziękuję wolontariuszom, policji, straży pożarnej, ochotniczej straży pożarnej, straży granicznej i miejskiej oraz naszym klubom miejskim. Ponadto naszym partnerom i sponsorom, a w szczególności sponsorowi tytularnemu, firmie RAFAKO S.A. Bez waszego wsparcia półmaratonu by nie było. Mam nadzieję, że podczas kolejnej edycji też będziemy mogli na was liczyć - podkreślał podczas spotkania, które odbyło się w aquaparku H2Ostróg, prezydent Mirosław Lenk

Druga edycja RAFAKO Półmaraton odbyła się w niedzielę, 28 sierpnia. Mimo wysokiej temperatury frekwencja dopisała. W przedsięwzięciu udział wdzieli nie tylko biegacze z Polski, ale też z zagranicy. Pakiety startowe pobrało 706 osób. Na linii startu ustawiło się 668 uczestników. Do mety dobiegło 653 osoby. 15 biegaczy zeszło z trasy w trakcie biegu. Zwycięzcami zostali Kenijczycy - Biwot Wycliffe Kipkorir, uzyskując czas 01:05:24, (czym pobił zeszłoroczny rekord), w kat. kobiet Muringi Margaret Wamahiga. Trasa liczyła dokładnie 21097,5 m, biegła malowniczymi ulicami Raciborza.

Warto przypomnieć, że tuż przed startem odbyła się wspólna rozgrzewka dla biegaczy, którą poprowadziła Joanna Głombik, instruktorka Akademii Fitness. Co najważniejsze, raciborski Zakład Wodociągów i Kanalizacji zadbał, by nikomu nie brakło wody, zarówno do picia, jak i ochłody. Łącznie rozdano 15 tys. kubków z wodą do picia. Rozstawione w kilku miejscach na trasie kurtyny wodne okazały się zbawienne dla zawodników i dawały im nieco wytchnienia. Wodę oraz poczęstunek na trasie rozdawało 120 wolontariuszy. W Biurze Zawodów, przy wydawaniu pakietów startowych i udzielaniu niezbędnych informacji dotyczących biegu pracowało 27 osób. Trasę zabezpieczało 132 wolontariuszy, w tym 104 to przedstawiciele służb mundurowych, takich jak: Policja, Straż Graniczna, Straż Miejska oraz Straż Pożarna.

W kilku punktach zawodników wspierały zorganizowane grupy dopingujące. Biegacze decydowali, która z grup najlepiej kibicowała. Zdecydowaną większością wybrali drużynę składającą się z nauczycieli i podopiecznych Zespołu Szkół Specjalnych w Raciborzu, który otrzymał 500 zł. Pedagodzy tej placówki prowadzą również Towarzystwo Pomocy Dzieciom Upośledzonym, które podczas trwania imprezy do specjalnie przygotowanych puszek zbierali datki. Prowadzili również aukcję charytatywną, na której licytować można było pakiet startowy z nr 1. Przed samym biegiem odbył się Mini RAFAKO Półmaraton Racibórz, z którego dochód również przekazano na cel charytatywny. Uzbierano łącznie 16 tys. zł, kwota ta została przekazana na leczenie oraz rehabilitacje dwójki raciborzan, 14-letniej Wiktorii i 23-letniego Jurka, oboje są podopiecznymi Towarzystwa. - Obie edycje pokazały, że towarzyszący półmaratonowi akcent charytatywny, to bardzo dobry pomysł. Zarówno rok temu, jak i tym razem bieg dedykowany niepełnosprawnym raciborzanom przyciągnął wiele osób, w różnym wieku. Udział w nim brały całe rodziny, a ci co nie biegli, żywo kibicowali. Tym samym przedsięwzięcie przyciągnęło wiele osób, które chętnie i hojnie wspierały akcję. W kolejnych edycjach, na pewno będziemy ten wątek kontynuować - zapowiedział Wojciech Krzyżek, wiceprezydent Raciborza.

W ramach półmaratonu odbyły się także II Mistrzostwa Polski Energetyków, które przyciągnęły biegaczy z całego kraju, reprezentujący szeroko pojętą branżę energetyczną. Po raz kolejny główna nagroda przypadła drużynie RAFAKO.

W organizację biegu i pomoc zawodnikom zaangażowanych było blisko 280 osób. Kolejną edycję RAFAKO Półmaraton Racibórz zaplanowano na 27 sierpnia 2017 roku.

AUTOR: JUSTYNA KORZENIAK, ADVENTURE MEDIA

***
II RAFAKO Półmaraton Racibórz odbył się w niedzielę, 28 sierpnia 2016 roku. Zawodnicy do pokonania mieli dokładnie 21 097,5 m ulicami Raciborza. Trasa posiada atest PZLA. Organizatorami przedsięwzięcia jest Miasto Racibórz, Ośrodek Sportu i Rekreacji w Raciborzu, a sponsorem głównym firma RAFAKO S.A. W ramach imprezy odbyły się II Mistrzostwa Polski Energetyków. Szczegóły dotyczące I RAFAKO Półmaraton Racibórz znajdują się na stronie internetowej: http://www.raciborz.pl/miasto_raciborz/polmaraton.html

KONTAKT:
Justyna Korzeniak
justyna.korzeniak@adventure.media.pl
tel: 793 97 18 19

Adventure Media s.c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
fax 32 417 01 70

Adventure Media

• avatar
    ~ed 2016-09-29 08:57:03

W galerii zdjęć jest tylko jedno zdjęcie.